top of page
Writer's pictureURC Radio

Fresh Daily News (Новини українською) - 02/15/2021


Політика

Сенат США не підтримав імпічмент Дональда Трампа

В Сенаті завершилися слухання та засідання у справі процесу імпічменту ексглави Білого дому Дональда Трампа. Ця процедура стала вже другою за останні три роки, проте оголошенням остаточного вироку так і не закінчилася. Після останніх аргументів сторін захисту та обвинувачення, сенатори розпочали голосування, за результатами якого, Дональда Трампа було вже вдруге виправдано після проголошення імпічменту в Палаті представників. 57 сенаторів, усі демократи та 7 сенаторів-республіканців, проголосували за обвинувальний вирок і 43 республіканці проголосували проти. Для обвинувального вироку була необхідна більшість у 67 голосів.


Економіка

ЄС профінансує будівництво другої льотної смуги в "Борисполі"

Європейський інвестиційний банк надасть Україні кредит обсягом 270 млн євро на реконструкцію льотної зони №2 в аеропорту Бориспіль. Як зазначають у повідомленні українського уряду, це одна з угод, підписаних під час робочого візиту прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля у штаб-квартиру ЄІБ (Європейського інвестиційного банку) в Люксембурзі. Міністр інфраструктури Владислав Криклій на своїй Фейсбук-сторінці деталізував, що угода передбачає зокрема будівництво сучасної злітно-посадкової смуги, системи руліжних доріжок та іншої необхідної інфраструктури. Існуюча друга злітно-посадкова смуга вже відпрацювала свій 50 річний ресурс. Також Україна отримає 50 млн євро від Європейського Інвестиційного Банку на закупівлю вакцин та холодильного обладнання для мережі центрів вакцинації.


Соціум

Як американці цьогоріч святкували День святого Валентина?

Квіти, похід у ресторан та подарунки – традиційні атрибути Дня святого Валентина. Але цього року через пандемію свято значно відрізнялось від усіх попередніх років. Все більше замовлень на букети квітникарі отримували он-лайн, передає Голос Америки. Чимало штатів встановило обмеження на кількість відвідувачів ресторанів. Тож забронювати столик стало ще складніше. Найпопулярніші подарунки цього року також пов`язані із пандемією. Це і електричні машинки, щоб стригтись вдома, м’які ковдри для довгих посиденьок на дивані, та кухонне приладдя для приготування страв «а ля шеф». Також користувались популярністю подарунки хенд-мейд. Зокрема українські майстри пропонували великий вибір прикрас, декору, іграшок у тематиці Дня Валентина. І все ж у топі презентів на 14 лютого - листівки - Валентинки. Дизайнери і тут обіграли тему пандемії, на кшталт написів «Будь моєю карантинкою» або «Я втомився від локдауну, але ніколи не втомлюсь від тебе».


Здоров`я

У США зробили вже понад 50 мільйонів COVID-щеплень

Кількість щеплень проти коронавірусу, зроблених у Сполучених Штатах, перевищила 50 млн, повідомляє DW. Близько 37 млн ​​жителів країни вже зробили принаймні одне щеплення і 13 млн людей отримали обидві дози вакцини. Центри контролю та профілактики захворювань США (CDC) уточнюють, що ця статистика враховує пацієнтів, щеплених вакцинами компанії Moderna і BioNTech/Pfizer. Вакцинація від коронавірусу в Україні має розпочатися цього тижня відразу після надходження вакцини. Щеплення робитимуть за національним планом у кілька етапів. Першими вакцину отримають українці, які беруть безпосередню участь у боротьбі з пандемією і мають найвищий ризик заразитися. За даними глобального дослідження компанії Gallup, в Україні 65% людей готові вакцинуватися проти коронавірусу.


США, Ілліной, Чикаго

У США через негоду без світла лишились сотні тисяч людей

У Сполучених Штатах Америки через шторм сотні тисяч людей в штаті Орегон залишились без світла, порушено транспортне сполучення регіону, повідомляє AP. Через шторм північний захід Тихого океану був покритий кригою та снігом, через дощ у морозну погоду дороги, лінії електропередач та дерева вкрились льодом. У Портленді до ранку суботи понад 270 тисяч людей залишились без електроенергії. У зв’язку з цим губернатор штату Кейт Браун оголосила надзвичайний стан. За даними Національної служби погоди, протягом вихідних температура знизилась до 35 градусів морозу.


Діаспора

Прем’єр-міністр підтримав створення Консультативної ради українських закордонних громадських організацій

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль підтримав ідею створення Консультативної ради українських закордонних громадських організацій при Кабміні. Про це він сказав на онлайн-зустрічі з керівниками українських громадських організацій під час візиту до Брюсселя. Також прем’єр розповів про інструменти підтримки українців, які повертаються на Батьківщину й хочуть вкласти свої гроші в Україні. Це програма створення малого й середнього бізнесу для українців. На такі цілі держава надаватиме підтримку у 150 тисяч гривень (це понад 5300 доларів). Для великого бізнесу, за словами очільника уряду, працюватимуть «інвестиційні няні», коли інвестору надається супровід для проходження бюрократичних процедур. Прем’єр-міністр і керівники українських громадських організацій також порушили питання спрощення проходження митного контролю для гуманітарних вантажів.


Мистецтво, культура і шоу-біз

Океан Ельзи випустив мультяшний кліп з котиками

Відомий український рок-гурт Океан Ельзи до Дня святого Валентина представив кліп на пісню про кохання "Без тебе мене нема". Кліп знятий в анімаційному жанрі і присвячений любовній історії, правда не людей, а котів. Прем'єра пісні відбулася напередодні свята закоханих на всіх музичних платформах і в соціальних мережах. У кліпі закохані котики грають і малюють, проводять час разом, і "літають в небі", але потім один залишається самотнім, і починає нудьгувати без своєї половинки. За словами фронтмена Святослава Вакарчука це перше намальоване відео гурту, головними героями якого стала парочка котиків з їх непростими, милими і дуже справжніми стосунками.


Погода

У понеділок, 15 лютого, у Чикаго хмарна погода. Увесь день йтиме сніг, який до вечора може посилитися. Вдень на стовпчиках термометрів від 9 до 11 градусів морозу.

До України також прийшли морози, від 5 до 10 градусів вдень. Буде хмарно з проясненнями. Місцями невеликий сніг.



Новини на #URCRadio виходять за підтримки: - Selfreliance Federal Credit Union

11 views0 comments

Comments


bottom of page