top of page

Fresh Daily News (Новини українською) - 02/14/2022

Updated: Feb 15, 2022


Політика

Телефонна розмова президентів США та Росії Джо Байдена і Володимира Путіна

Подальше вторгнення Росії до України спричинить великі гуманітарні страждання а також послабить позицію Росії, заявив президент США Джо Байден у розмові з російським лідером Володимиром Путіним у суботу, повідомили в Білому домі. Байден наголосив на готовності США, союзників та партнерів завдати значних витрат Росії у випадку подальшої агресії і зазначив, що "Сполучені Штати готові як до дипломатичних зусиль, в координації з союзниками та партнерами, так і до іншого сценарію", передає Голос Америки. Президенти погодились, що їхні команди продовжать спілкування, заявив посадовець Білого дому пресі. Президент України Володимир Зеленський під час своєї розмови з американським лідером Джо Байденомом 13 лютого подякував за непохитну підтримку з боку США і запросив главу Білого дому відвідати Київ найближчими днями та запевнив, що столиця та інші міста перебувають під надійним захистом, повідомляє пресслужба українського президента.


Економіка

Україна спрямовує майже 17 мільярдів гривень на гарантії безпеки польотів

Міжнародні страхові компанії, які займаються страхуванням авіаперевезень, з понеділка, 14 лютого, припиняють страхувати літаки для польотів над Україною через високі ризики бойових дій – відтак авіакомпанії вимушені припинити польоти. Кабінет міністрів України на позачерговому засіданні перерозподілив 16,6 млрд грн на гарантування безпеки польотів в Україні з 14 лютого і до "врегулювання зовнішньополітичних загроз" для страхових, лізингових компаній та авіаперевізників в умовах військових навчань РФ у Чорному морі. Тепер Мінінфраструктури повинно затвердити перелік повітряних суден, на які поширюватиметься надання держгарантій. Після врегулювання загроз, невикористані кошти спрямують на відновлення обсягів резервного фонду бюджету.


Світ

У Канаді далекобійники продовжують блокаду кордону попри судову заборону

Протестувальники продовжують блокувати життєво важливе торговельне сполучення між Віндзором, Онтаріо та Детройтом, Мічиганом на кордоні Канади зі США - міст Амбассадор, попри рішення суду, відповідно до якого вони мають залишити територію, повідомляє ВВС. Протести проти коронавірусних обмежень також тривають і на інших прикордонних переходах, а також в Оттаві. Судова заборона була подана містом Віндзор та Асоціацією виробників автозапчастин, які стверджували, що вони втрачають до 50 мільйонів канадських доларів на день через блокаду. Дотримуючись ухвали суду, поліція Віндзора виступила перед протестувальниками із заявою, з метою «донести до демонстрантів чітке розуміння того, що блокування перетину кордону є кримінальним злочином». У поліції наголосили, що засудження у кримінальній справі може призвести до конфіскації транспортних засобів і неможливості в'їзду до США.


Соціум

Чому, попри високі зарплати, лікарі і медсестри ідуть із професії?

Кожна шоста медсестра в американських лікарнях – народжена не у США. І невдовзі іноземної робочої сили серед працівників охорони здоров’я країни може стати ще більше з огляду на спричинену пандемією нестачу медпрацівників, передає Голос Америки. За понад два роки щоденної боротьби з коронавірусом американські медики кажуть, вони виснажені і перебувають на межі. Опитування профільної асоціації засвідчило, що дві треті медсестер країни замислились над тим, щоб піти з професії. Кожна п’ята планує звільнись протягом наступних півроку. Вигоряння, як наслідок звільнення медиків нагальна проблема багатьох держав. І заможніші держави, що пропонують вищі зарплати і кращі умови праці, переманюють медпрацівників. До держав, що протягом десятків років втрачають медиків належить і Україна. Найчастіше мігрують молоді спеціалісти до 35 років. Вони їдуть до Німеччини, Чехії, Польщі та інших країн, де пропонують вищі зарплати. Щоб утримати медиків із початку цього року влада підняла мінімальну зарплату для лікарів та медсестер.


Спорт

«Лос-Анджелес Ремс» вдруге здобули перемогу у Супербоулі

У неділю відбулась головна спортивна подія року США - фінальне змагання за звання чемпіона Національної футбольної ліги. Гра 56-го за рахунком Супербоулу пройшла у Каліфорнійському місті Інглвуд. Команда «Лос-Анджелес Ремс» драматично виграла Суперкубок, перемігши «Цинциннаті Бенгалс» з рахунком 23–20. Команда заробила переможний тачдаун за півтори хвилини до кінця гри. Це друга перемога команди, перший кубок «Ремс» завойовували понад 20 років тому. У перервах турніру публіку розважали запальним шоу зірки поп-музики Доктор Дре, Снуп Догг, Мері Джей Блайдж, Емінем та Кендрік Ламар. Спеціальним гостем був репер 50 Cent. Гра минулого сезону, лише у Сполучених Штатах зібрала понад 91,5 мільйон глядачів. Очікується, що нинішню недільну гру переглянули 117 мільйонів.


Мистецтво, культура і шоу-біз

Аліна Паш перемогла у Нацвідборі на Євробачення – 2022

Фінал Нацвідбору України на Євробачення-2022 відбувся у суботу,12 лютого. За квиток на міжнародний пісенний конкурс боролися вісім учасників: гурт Cloudless, Michael Soul, Our Atlantic, Barleben, Roxolana, гурт Kalush Orchestra, Wellboy та Alina Pash. Суддівську колегію представляли співачки Тіна Кароль та Джамала, а також член правління Суспільного Ярослав Ладигін. Саме вони були більш прихильні до Аліни Паш, а глядачі - до Kalush Orchestra. Втім, Аліна перемогла у нацвідборі, набравши 15 балів - вісім від журі та сім від глядачів. Вона представлятиме Україну на Євробаченні, що відбудеться у травні в італійському Турині. «Я йду на конкурс, бо мені є, що сказати Україні та світу», сказала співачка в інтерв’ю після перемоги.


Погода

У понеділок, 14 лютого, у Чикаго сонце буде рідко з'являтися з-за хмар. Без опадів. Стовпчики термометрів показуватимуть від 2 до 5 градусів морозу.

В Україні буде сонячно, малохмарно та без опадів. Уночі – морози, вдень – плюсова температура від 3 до 8 градусів.




Новини на #URCRadio виходять за підтримки: - Svoboda Express



4 views0 comments

Comments


bottom of page