top of page

Fresh Daily News (Новини українською) - 02/10/2022


Політика

МЗС України протестує через часткову блокаду Росією Чорного, Азовського морів і Керченської протоки

Міністерство закордонних справ України висловило рішучий протест у зв’язку з рішенням Російської Федерації про блокування частини акваторії Чорного та Азовського морів і Керченської протоки під приводом проведення військово-морських навчань. Про це йдеться в заяві МЗС України. У зовнішньополітичному відомстві зазначили, що безпрецедентна за охопленням площа проведення маневрів практично унеможливлює судноплавство в обох морях. Йдеться про суттєве і необґрунтоване ускладнення міжнародного судноплавства, передусім торговельного, що може викликати складні економічні та соціальні наслідки, насамперед для портів України. У МЗС зазначили, що Україна працюватиме спільно з партнерами, насамперед країнами Чорноморського регіону, для того, щоб такі дії російської сторони отримали належну оцінку та відповідь.


Економіка

Банки США та Європі готуються до можливих кібернападів з Росії - ЗМІ

Європейський центробанк готує банки Європи до можливого кібернападу, пов'язного з Росією, повідомляють Reuters, Bloomberg та FT з посиланням на поінформовані джерела. У центробанку Європи поки не прокоментували повідомлення, передає Голос Америки. Керівники деяких британських банків також заявили, що отримали звернення від уряду стосовно необхідності для банків бути готовими до кібернападів з боку РФ, якщо Захід запровадить санкції проти Росії у випадку її агресії проти України, пише Financial Times. За даними Reuters, у США Департамент фінансових послуг Нью-Йорка видав застереження для фінансових установ про можливі кібернапади у відповідь на введення санкцій США у разі подальшого вторгнення Росії до України.


Соціум

Водії вантажівок годинами блокували міст з Канади до США

Рух мостом "Амбассадор", що з'єднує Канаду з Детройтом у США був заблокований майже дві доби, через протести канадських водіїв вантажівок. Це спричинило затори на дорогах та затримки у поставках товарів. У вівторок рух частково відкрився - у напрямку до США - повідомляє керівництво мосту. До канадських протестувальників приєднались і водії фур зі США, пишуть ЗМІ. Протести водіїв проти коронавірусних обмежень, а також вимоги вакцинації, які запровадили США для перетину американського кордону, тривають в центрі канадської столиці Оттаві вже більше тижня, передає Голос Америки. Місцева влада запровадила у місті надзвичайний стан, а після низки зафіксованих порушень, поліція почала обмежувати доступ водіїв до пального. Прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо закликав протестувальників залишити місто. Союз водіїв вантажівок Канади не підтримав мітингарів і заявив, що більшість водіїв вже пройшли вакцинацію.


Технології

Apple хоче зробити з iPhone платіжний термінал

Техкомпанія Apple анонсувала функцію "Tap to Pay" для своїх iPhone – вона дозволяє використовувати смартфон як платіжний термінал, повідомляє пресслужба компанії. Функція дозволить бізнесу приймати оплату через iPhone та встановлений партнерський застосунок. Спершу вона працюватиме лише у США. Платіжні платформи та розробники зможуть інтегрувати технологію у свої програми для iOS і пропонувати їх своїм бізнес-клієнтам як застосунки для оплати. Stripe стане першою платформою, яка випробовуватиме функцію. Під час оплати необхідно піднести свій смартфон, годинник або безконтактну платіжну картки до iPhone продавця – оплата буде здійснена за допомогою технології NFC. Функція працюватиме з безконтактними картками міжнародних платіжних систем, зокрема American Express, Discover, Mastercard та Visa.


США, Ілліной, Чикаго

У Чикаго зросли податки на нерухомість

Під час пандемії COVID-19 бум на ринках і зростання вартості житла у поєднанні з федеральною допомогою збільшили податкові надходження до бюджетів штатів та місцевих органів влади. Цього року загальний податок на нерухомість у місті Чикаго збільшиться ще на 4,9%, пише uapost. Це пов'язано з тим, що бюджет міста включає значне збільшення обслуговування боргу та пенсійних виплат. Внески до пенсійного фонду збільшуються на майже 25%, порівняно з попереднім роком. Щорічне продовження податку на нерухомість обмежено 5% або зростанням індексу споживчих цін, залежно від того, що є меншим. Дефіцит житла, що існував раніше, і відставання темпів будівництва сприяли зростанню попиту і швидкому зростанню цін на житло, внаслідок чого багато молодих сімей виявилися не в змозі придбати житло у власність і стали платити більше за оренду.


Мистецтво, культура і шоу-біз

Оскар 2022 - названо номінантів на престижну кінопремію

Американська кіноакадемія оголосила список претендентів на престижну кінопремію "Оскар" 2022 під час прямої трансляції на Youtube-каналі. Цього року тріумфатором за кількістю номінацій став новий фільм з Бенедиктом Камбербетчем — «У руках пса» — картину представили відразу в дванадцяти категоріях. А її режисерка Джейн Кемпіон стала першою в історії жінкою, яка двічі номінована на "Оскар" за кращу режисуру. На дві номінації менше у картини «Дюна» з Тімоті Шаламе і Зендаєю. Біографічний фільм Кеннета Брана «Белфаст» і мюзикл «Вестсайдська історія» опинилися в семи номінаціях. А новий фільм з Віллом Смітом «Король Річард» отримав шість номінацій. Цьогорічна церемонія відбудеться в неділю, 27 березня. В Академії підтвердили, що цього року на церемонії буде ведучий, але поки що не розкрили, хто ним стане.


Погода

У четвер, 10 лютого, у Чикаго вдень та ввечері погода буде похмурою. Протягом дня опадів не передбачається. На стовпчиках термометрів від 0 до +1°C.

В Україні потеплішає, температура підніметься до +12°C. Місцями опади у вигляді мокрого снігу і дощу. На дорогах ожеледиця.



Новини на #URCRadio виходять за підтримки: - Svoboda Express

10 views0 comments

Comentarios


bottom of page