top of page

Fresh Daily News (Новини українською) - 02/09/2022

Updated: Feb 9, 2022



Політика

Перемовини з метою запобігти війні триватимуть найближчими тижнями – Еммануель Макрон

У вівторок у Берліні уперше за шість років відбувся саміт Веймарського трикутника, в якому взяли участь президент Польщі Анджей Дуда, канцлер Німеччини Олаф Шольц і президент Франції Еммануель Макрон. Головною метою країн Веймарського трикутника є запобігання війні. Про це після зустрічі у Берліні заявив Еммануель Макрон, передає пресслужба президента Франції. За словами Макрона, дипломатичні переговори, які проводилися протягом останніх трьох днів, триватимуть і в найближчі тижні. Другим завданням він назвав консолідацію європейців і союзників, збереження їхньої єдності. А третім - захист основоположних для Європи принципів, особливо - поваги до суверенітету всіх держав та цілісності їхніх територій. Канцлер Німеччини Олаф Шольц наголосив на "особливій відповідальності" трьох країн за європейську та глобальну безпеку, адже Франція головує в Раді ЄС, Польща - в ОБСЄ, а Німеччина - в G7. Наступного тижня Олаф Шольц здійснить візит до Києва, а потім до Москви.


Економіка

В Україні запустили спецрежим для IT-галузі "Дія.City"

З 8 лютого в Україні починає працювати спеціальний правовий режим "Дія.City", який розроблено для розвитку IT-галузі. Він створений для аутсорсингових компаній, R&D, продуктових компаній та стартапів. Для тих, хто бажає стати резидентом, розроблені певні критерії входу. Так, для аутсорсингових, R&D і продуктових компаній є вимоги щодо питомої ваги доходів, середньої зарплати, кількості працівників/GIG-спеціалістів. Для стартапів також є вимоги до річного доходу та терміну реєстрації. Для компаній-резидентів передбачено спеціальний податковий режим. Він ґрунтується на моделі ґіґ-економіки, тобто моделі трудових відносин, заснованій на короткострокових контрактах або неформальних домовленостях. Під час виступу на презентації продукту президент Володимир Зеленський розповів, що завдяки Дія.City частка ІТ у ВВП України зросте з 4% до 10%, а доходи – до 16,5 млрд доларів. Операційний менеджер британської Revolut Дмитро Стрельчук заявив, що компанія стане першим резидентом Дія.City.


Соціум

Лише кожен десятий американець вірить, що за рік коронавірус буде подолано

Лише 10% американців очікують, що до початку наступного року COVID-19 буде викорінено - такі результати опитування Axios-Ipsos. Кожен третій учасник вважає, що протягом наступного місяця підхопить коронавірус. Це свідчить про те, що в американському суспільстві укорінюється концепт "життя із коронавірусом", який нікуди не зникне, але стане частиною буденності, пише The Hill. Соцопитування засвідчило, що суспільство фактично поділилось на чотири майже рівні групи щодо того, як країні далі рухатись у питанні пандемії: повністю прибрати всі обмеження, продовжувати відкривати економіку із деякими застереженнями, зберегти наявні нині карантинні правила, посилити вимоги про вакцинацію та носіння масок. Звіт Axios підкреслює, що розділення думок відбувається, переважно, за політичними переконаннями: республіканці загалом виступають за скасування обмежень, демократи у цілому - за збереження. При цьому 70% опитаних сказали, що якщо для імунізації від коронавірусу потрібно буде щепитись щороку, як від грипу, вони готові отримати цю вакцину.


Здоров`я

Чотири штати США планують скасувати обов’язкові маски для школярів

Губернатори чотирьох штатів - Коннектикуту, Делаверу, Нью-Джерсі та Орегону - оголосили плани скасувати наприкінці лютого або у березні вимоги про обов'язкове носіння масок у школах, посилаючись на швидке послаблення сплеску COVID-19, передає Голос Америки. Губернатор Нью-Джерсі Філ Мерфі назвав це "великим кроком назад до нормального життя для наших дітей". Він послався на відчутний спад показників захворюваності на COVID. Тим часом, Каліфорнія із наступного тижня скасовує вимоги про носіння масок для вакцинованих людей у приміщеннях, але маски все ще залишаться правилом для місцевих школярів. У США триває дискусія щодо того, чи повинні діти носити маски у школах. У кількох штатах оскаржують цей обов’язок у суді, а вісім штатів, включаючи Флориду й Техас, не дозволяють шкільним округам вимагати обов'язкового носіння масок. Натомість у Чикаго вчителі нещодавно відмовлялись проводити очні заняття, допоки учням і персоналу не почали надавати маски KN95.


США, Ілліной, Чикаго

У Нью-Йорку арештували пару, що спробувала "відмити" 4,5 мільярди доларів через біткоїни

Міністерство юстиції США повідомило про арешт подружньої пари, що спробувала "відмити" 4,5 мільярди доларів через біткоїни. Вже у вівторок відбулось перше слухання у суді. 34-річному Іллі "Датч" Ліхтенштейн та його 31-річній дружині Гедер Морган висунули обвинувачення у змові із метою відмивання грошей та завданні збитків уряду США внаслідок шахрайських дій. Прокурори кажуть, що підозрюване подружжя використовувало незаконні прибутки на різноманітні речі - від золота до NFT й "звичайних подарункових карт" до американських супермаркетів. Уряд також вилучив 3,6 мільярди доларів у викраденій криптовалюті, що напряму пов'язують із віртуальним зламом сервісу обміну криптовалют Bitfinex у 2016 році. Це один із найбільших зламів в історії, тоді злочинці викрали 20% від усієї вартості біткоїна, повідомляє Reuters.


Мистецтво, культура і шоу-біз

Про Кузьму та шалені 90-ті: вийшов новий трейлер фільму "‎‎Я, "Побєда" і Берлін"

Кінокомпанія Star Media презентувала новий трейлер фільму "‎‎Я, "Побєда" і Берлін" за однойменною повістю легендарного українського музиканта Кузьми Скрябіна. Прем’єра фільму відбудеться 24 березня в усіх кінотеатрах України. У фільмі пролунають кавери легендарних пісень Скрябіна, які виконали топові українські артисти. Вже презентовано шість саундтреків: MONATIK – "Старі фотографії", гурт БЕZ ОБМЕЖЕНЬ – "Мовчати", Alina Pash – "Чекаю ночі", DZIDZIO – "То моє море", гурт АНТИТІЛА – "Чорнобиль форева", ADAM – "Говорили та курили". Головні ролі у фільмі зіграли українські актори. Прототипом Кузьми став актор Івано-Франківського театру ім. І. Франка Іван Бліндар. Його кохану Барбару втілила на екрані акторка та співачка Марія Стопник. Це історія про становлення музиканта, пошуки себе, дружбу та шлях до мрії, сповнений карколомними пригодами.


Погода

У середу, 9 лютого, у Чикаго після ясного ранку сонце сховається за хмарами на весь день. Без опадів. Денна температура +4°С.

В Україні буде хмарно з проясненнями. Вночі невеликий дощ та мокрий сніг. Вдень без істотних опадів. Вдень на стовпчиках термометрів буде від 1 до 6 градусів тепла.



Новини на #URCRadio виходять за підтримки: - Svoboda Express

12 views0 comments

Comments


bottom of page