top of page

Fresh Daily News (Новини українською) - 02/08/2022


Політика

Французький президент Еммануель Макрон після зустрічі з Володимиром Путіним прибув до України

Французький президент Еммануель Макрон, підсумовуючи зустріч з главою Кремля Володимиром Путіним, заявив, що найближчі дні будуть вирішальними у питанні деескалації на російсько-українському прикордонні. Слова Макрона цитує Reuters. Президент Франції припустив, що зустріч з Путіним 7 лютого мала певний прогрес. Путін, пише агентство, заявив, що деякі ідеї Макрона можуть розрядити кризу: "Низка його ідей, пропозицій, про які, мабуть, ще рано говорити, думаю, цілком можуть стати основою наших майбутніх спільних кроків". Макрон знову поговорить з Путіним після зустрічі з українським керівництвом. При цьому франзузський президент зазначив, що незалежність України, Молдови і Білорусі, де Росія проводить військові навчання, повинна бути збережена, і що він, своєю чергою, теж впевнений у прогресі. Сьогодні Еммануель Макрон прибув до України, де проведе зустріч із Президентом Володимиром Зеленським.


Соціум

Американські виборці підтримують підхід Байдена до кризи щодо України

Виборці у США переважно підтримують підхід президента країни Джо Байдена до кризи щодо України. На це вказує опитування Morning Consult. Незначна більшість підтримує розміщення військ у Східній Європі. При цьому більшою підтримкою користуються санкції щодо Росії, та дипломатичні зусилля для вирішення конфлікту. Зокрема 48% опитаних підтримують відправку 3000 американських військових для підтримки союзників по НАТО; 57% - дипломатичний підхід. "Ще більше сказали, що підтримують тверду позицію НАТО про те, що будь-яка країна, включно з Україною, може подати заявку на членство у Альянсі. Серед іншого, 53% республіканців підтримують відмову НАТО надати гарантії, що Україна ніколи не стане членом Альянсу.


Світ

В столиці Канади оголосили надзвичайний стан через протест далекобійників

У Канаді другий тиждень триває акція протесту проти обов'язкової вакцинації далекобійників та інших заходів щодо боротьби з пандемією. В Оттаві, де далекобійники заблокували центр міста, було оголошено режим надзвичайного стану, повідомляють канадські ЗМІ. За даними телеканалу CBC, у столиці Канади зараз панує хаос: водії близько 500 вантажівок встановлюють різні конструкції, зокрема польову кухню, і запасаються продовольством і газом. У зоні акції протесту перебувають кілька сотень людей. Прем'єр-міністр канадської провінції Онтаріо Даг Форд назвав ситуацію, що склалася, "окупацією". Тим часом поліція Оттави продовжує виписувати штрафи і попереджає, що кожен, хто надасть протестувальникам "матеріальну допомогу", наприклад, пальне, може бути затриманий. Демонстранти заявляють, що збираються залишитися в місті, допоки федеральний уряд не скасує всі обмеження, спрямовані на боротьбу з пандемією. Показово, що ця вимога є нездійсненною, оскільки за введення деяких заходів відповідають уряди провінцій.


Економіка

Трудові мігранти торік переказали в Україну рекордну суму

За попередніми даними за 2021 рік трудові мігранти переказали в Україну рекордні 15 млрд доларів – найбільше за весь час. Про це йдеться у даних Національного банку України. 14,98 млрд доларів надійшли у якості оплати праці. Таким чином перекази за рік зросли на 3 млрд доларів, або на понад 25%. Чиста оплата праці (тобто оплата за винятком витрат мігрантів у країні перебування) становила 10,5 млрд доларів. Приватні трансферти становили 4,5 млрд доларів, причому з них 2 млрд доларів – перекази робітників, що працюють за кордоном понад рік. За підсумками трьох кварталів 2021 року стали відомі країни, з яких прямують кошти. Найбільше, 4,3 млрд доларів, надійшло з Польщі. До першої трійки увійшли США (1,1 млрд дол) та Британія (0,8 млрд дол).


США, Ілліной, Чикаго

У школах Іллінойсу призупинили карантинні обмеження

У п'ятницю, 4 лютого, суддя округу Sangamon Рейлін Гришоу винесла тимчасову заборону, яка обмежує можливості адміністрації шкіл щодо вакцинації та носіння масок. Указ став результатом судових позовів, поданих адвокатом із Greenville Томасом ДеВором від імені кількох сотень батьків та вчителів з усього штату. Генеральний прокурор Іллінойсу добивається пришвидшеного оскарження ухвали в апеляційному суді, йдеться в заяві губернатора Джей Бі Прітцкера, пише uapost. Ухвала скасувала правила, які вимагають від працівників шкіл регулярно проходити тестування на вірус або підтвердити свій статус вакцинації. А також скасовує правила Департаменту охорони здоров'я штату Іллінойс, в яких йдеться про обов'язок шкіл «не допускати» до процесу очного навчання учнів з підтвердженими випадками захворювання COVID-19 або хворими на COVID-19, які перебувають у «близькому контакті».


Мистецтво, культура і шоу-біз

Названо номінантів антипремії "Золота малина 2022"

Американська антипремія «Золота малина» оголосила списки номінантів на звання кращих з найгірших кіноробіт у 2021 році. Про це повідомляється на сайті Razzies. Переможці кінопремії будуть оголошені 26 березня цього року, за день до вручення "Оскара". Рекордсменом за кількістю номінацій став фільм "Діана: Мюзикл" від Netflix. Він потрапив відразу у дев'ять категорій. А картини "Карен" та "Жінка у вікні" отримали п'ять номінацій, фільм "Космічний джем: нове покоління" – чотири. Свою окрему номінацію антипремії отримав голлівудський актор Брюс Вілліс, який цього року знявся у восьми фільмах, їх усі вважають невдалими. Актор був представлений у спеціальній категорії – "Найгірша акторська гра Брюса Вілліса у фільмах 2021 року".


Погода

У вівторок, 8 лютого, у Чикаго протягом дня триматиметься похмура погода. Без опадів. Вдень на стовпчиках термометрів +1…+2°С.

В Україні хмарно, місцями опади у вигляді дощу і мокрого снігу. Температура до 5-6 градусів тепла.



Новини на #URCRadio виходять за підтримки: - Svoboda Express

13 views0 comments

Comentarios


bottom of page