top of page
Writer's pictureURC Radio

Fresh Daily News (Новини українською) - 02/05/2021

Updated: Feb 5, 2021



Політика

Джо Байден виголосив промову у Державному департаменті щодо зовнішньої політики

Президент США Джо Байден відвідав Держдепартамент, де виступив зі своєю першою програмною промовою, присвяченою головним завданням американської зовнішньої політики, передає Голос Америки. Президент розповів, що він вже встиг поспілкуватися з багатьма союзниками США, за словами Байдена, йшлося про переформатування зовнішньої політики Америки і відновлення демократичних союзів. Президент назвав Китай «найбільш серйозним конкурентом» країни. Та наголосив, що США будуть протистояти економічному зловживанню з боку Китаю. Водночас Байден наголосив, що США готові до співпраці з Китаєм, коли це відповідає інтересам країни. Як відзначає "Радіо Свобода", Байден заявив, що попередив президента Росії Володимира Путіна, що Сполучені Штати більше не будуть "прогинатися" перед російською агресією.


Економіка

Ілон Маск контролює більше чверті активних супутників на орбіті Землі - ЗМІ

Після здійсненого минулого тижня запуску в рамках програми із розширення покриття швидкісним інтернетом Starlink, компанія Ілона Маска стала власницею 27% активних штучних супутників Землі, повідомляють ЗМІ з посиланням на дані ресурсу, що відслідковує супутники. Запуски тривають з травня 2019 року. На орбіті вже перебувають 946 супутників компанії. Загалом, програма передбачає виведення 40 тисяч супутників Starlink на орбіту. Вони мають забезпечити доступ до швидкісного інтернету на всій планеті. Колишній астроном Алестер Айсаакс заявляє, що компанія Ілона Маска SpaceX проводить одну п'яту всіх космічних запусків, пише The Independent.


Соціум

Експерти у США прокоментували блокування проросійських каналів в Україні

В інтерв’ю американському ЗМІ Axios президент України Володимир Зеленський заявив, що “у світі вже давно інформаційна зброя потужніша за ядерну”. Після цього президент запровадив санкції проти власника трьох проросійських телеканалів в Україні «112 Україна», ZIK і NewsOne Тараса Козака. Американські експерти кажуть, що запит у суспільстві на це існував давно і порівнюють такий крок із забороною російських телеканалів на початку війни з Росією, передає Голос Америки. За словами Вільяма Тейлора, колишнього посла США в Україні, рівень дезінформації, який надходив через закриті канали, послідовно збільшувався. Аналітик американського дослідницького центру “Атлантична рада” Андерс Аслунд, вважає, що закриті канали не мають нічого спільного із журналістикою.


Здоров`я

Люди 20-49 років найбільше заражаються коронавірусом

Люди віком 20-49 років найбільше поширюють коронавірус. Щонайменше 65 зі 100 заражень у США походять з цієї групи населення. Такі дані наводяться в дослідженні, результати якого були опубліковані в журналі Science. Після відкриття роботи шкіл у жовтні, 72% всіх заражень на COVID-19 в досліджуваних регіонах, припадало на дорослих людей віком 35-49 років. Лише близько 3% заражень припадало на дітей від 0 до 9 років, близько 7 % - на підлітків. Близько третини заражень припадало на вікову групу 20-34, та 35-49 років. Дослідники зауважують, що дані не враховують безсимптомні випадки коронавірусу. На основі нових даних, науковці пропонують збільшити вакцинацію саме осіб у віці 20-49 років.


США, Ілліной, Чикаго

У Чикаго продовжать діяти карантинні обмеження для барів та ресторанів

Влада Чикаго залишить чинними обмеження на обслуговування у барах і ресторанах, навіть якщо штат пом'якшить обмеження у найближчі дні, заявила мерія. Це означає, що ресторани і бари повинні будуть продовжувати дотримуватися міських правил і обмежувати кількість клієнтів на рівні менше 25% або 25 осіб на одне приміщення, пише uapost.ua. Представники мерії сказали, що більш суворі обмеження повинні залишатися чинними довше, тому що місто все ще потерпає від пандемії коронавірусу, і щодня надходить дуже багато повідомлень про нові захворювання і смертельні випадки. Місто пом'якшить інші правила, зокрема скасує комендантську годину для другорядних закладів, яка діє з 11 години вечора до 6 години ранку.


Діаспора

Українська компанія почала експортувати консервований органічний борщ

Компанія «Стодола» з міста Первомайська Миколаївської області поставила на експорт в ЄС серед інших овочевих консервів власного виробництва і консервований органічний борщ. Цього року його продаватимуть і в українських супермаркетах. Про це розповів Ян Осторовський, власник компанії, передає agrotimes.ua. «На умовах волонтерства ми концентрований борщ в банках постачали на фронт. Долив окропу — і можна їсти. У мирних умовах це зручно для тих, хто не має часу чи можливості готувати. Відтоді ми вдосконалили рецепт і відправляємо борщ у банках на експорт. Його треба лише підігріти», — зазначає підприємець. М’ясо для приготування концентрованого борщу не використовують. «Це вегетаріанська версія, повідомив Осторовський.


Мистецтво, культура, шоу-бізнес

До 25-річчя станції Академік Вернадський. Український музикант Postman випустив кліп Антарктида

Сьогодні з нагоди 25-річчя української антарктичної станції Академік Вернадський український співак Postman випустив пісню Антарктида та відеокліп на неї. Це другий сингл з майбутнього альбому Postman і спільний проєкт музиканта з Національним антарктичним науковим центром. Кліп на пісню змонтовано з відео, знятих українськими полярниками під час експедицій. «Це пісня про ізоляцію, написана під час першого локдауну. На її створення мене надихнув документальний фільм про нарвалів (ред. це такий вид ссавців поширений в арктичних водах). Більшу частину року вони проводять у напівзамерзлих річках, відрізані від океану» - розповів музикант.


Погода

У п`ятницю, 5 лютого, у Чикаго мінлива хмарність. Після нічного снігу опадів протягом дня не передбачається. На стовпчиках термометрів -9°С.

До України повернулись морози та різко похолодало, мінлива хмарність, у регіонах сніжитиме. Вдень від 2 до 8 градусів морозу.



Новини на #URCRadio виходять за підтримки: - Selfreliance Federal Credit Union

6 views0 comments

Comments


bottom of page