top of page

Fresh Daily News (Новини українською) - 02/04/2022


Політика

Пентагон підтвердив, що РФ готувала фейкове відео як привід для нападу на Україну

Сполучені Штати отримали розвіддані про російський план сфабрикувати привід для вторгнення в Україну за допомогою фальшивого відеофільму, про це повідомляє «Нью-Йорк таймз». План, який США сподіваються зірвати шляхом його оприлюднення, передбачає імітацію та зйомку нібито нападу українських військових на російську територію або на російськомовне населення у східній Україні. Росія мала намір використати це відео для звинувачення України в «геноциді російськомовного населення», який слугував би приводом для інтервенції. Міноборони США підтвердило дані розвідки. З відповідною заявою виступив речник Пентагону Джон Кірбі, передає Укрінформ. Військова техніка у відео, мала виглядати як така, що належить ЗСУ або була поставлена Україні країнами Заходу, додав він.


Економіка

Україна і Туреччина підписали угоду про вільну торгівлю

Україна та Туреччина уклали вісім міждержавних документів. Урочисте підписання відбулося 3 лютого за присутності президентів Володимира Зеленського і Реджепа Таїпа Ердогана в Маріїнському палаці у Києві, повідомляє Укрінформ. Серед підписаних документів - угода про вільну торгівлю, проєкт якої напередодні схвалив Кабімін. За словами першої віцепрем’єрки-міністерки економіки Юлії Свириденко, це не лише угода про торгівлю, а й угода про взаємні інвестиції і виробничу кооперацію. Таким чином, Туреччина значно розширює сектори, у яких українські компанії зможуть працювати на постійній основі, а Україна заохочує турецькі підприємства працювати у себе. Угода може дати щороку зростання 2% до ВВП, заявила Свириденко. Також у ній міститися норма про повне зняття обмежень з українського вантажного автотранспорту, включаючи вільний в’їзд порожніх вантажних машин.


Світ

Сьогодні в Пекіні стартує Олімпіада 2022: чому їй оголосили дипломатичний бойкот

Сьогодні, Пекіні відкриється 24-та зимова Олімпіада. Урочисту церемонію прийме Національний стадіон Пекіна, відомий як Пташине гніздо та побудований для Олімпіади 2008. Змагання пройдуть в умовах найсуворіших коронавірусних обмежень —під час глобального спалаху штаму Омікрон. На початку грудня 2021 року США першими офіційно оголосили про дипломатичний бойкот зимових Олімпійських ігор 2022 року в Китаї через систематичні порушення прав людини в КНР, насамперед утиск уйгурів. Американські спортсмени поїдуть до Пекіна, але там не буде офіційних представників США. Про бойкот ігор на знак протесту проти порушень прав людини у Китаї заявили також Британія, Канада, Австралія та Японія та декілька країн Євросоюзу. Україну в Пекіні представляють 45 спортсменів у 12 спортивних дисциплінах.

Технології

Facebook удосконалює функції у секретному режимі повідомлень

Компанія Meta, якій належить соцмережа Facebook, оголосила про оновлення для свого Месенджера. Серед них - підвищений захист приватності для так званих зникаючих повідомлень у чаті месенджера. Якщо користувач зробить скріншот розмови, що велась у секретному режимі ( який передбачає подальше автоматичне видалення повідомлень), то Мета сповіщатиме про це учасників розмови. Раніше ця функція вже була доступна у Snapchat. Оновлення є відповіддю Facebook на закиди щодо необхідності підвищити захист приватності у соцмережі. Також відтепер посилене наскрізне шифрування буде доступне і для групових чатів, включно з голосовими та відеодзвінками. Окрім цього, соцмережа Фейсбук розширила лінійку стікерів, гіфок і смайликів.


Здоров`я

Європа входить у фазу «перемир'я» з COVID-19 – ВООЗ

Нова версія штаму коронавірусу "Омікрон", на думку вчених, не видається серйознішою за оригінальний варіант цього штаму. Про це у вівторок заявили у Всесвітній організації з охорони здоров’я. Директор Європейського відділення ВООЗ Ганс Клюге заявив, що континент може скоро увійти в нову фазу пандемії з «довгим періодом спокою», повідомляє ВВС. Цьому сприяють високий рівень вакцинацій, завершення зимового періоду та м’якші наслідки Омікрону. Ця заява пролунала на тлі рішення низки країн ЄС відмовитися від карантинних обмежень. Першою країною, яка скасувала усі обмеження, включаючи носіння масок, стала Данія. Аналогічні заяви зробили уряди Швеції та Норвегії. Клюге заявив, що європейські країни мають продовжити кампанії з вакцинації та тестування.


Діаспора

Діаспора проведе акції на підтримку України у низці міст США

Українські громади у США проведуть низку акцій #StandWithUkraine на підтримку України та проти агресії Росії у кількох американських містах, про це повідомляється у Фейсбуці. Так, у неділю, 6 лютого, акції відбудуться у Лос-Анджелесі, Сан-Дієго, Сан-Франциско (Каліфорнія) та Сан- Антоніо (штат Техас). У суботу, 5 лютого, акція відбудеться у Санта-Моніці (штат Каліфорнія). Нагадаємо, 29 січня у Вашингтоні понад 100 активістів зібралися біля Білого дому на акцію під гаслом: «Дійте зараз, щоб зупинити війну Путіна в Україні». Аналогічні акції на підтримку України також відбудуться 6 лютого у німецькому Мюнхені та у столиці Нідерландів - Амстердамі.


Погода

У п’ятницю, 4 лютого, у Чикаго небо буде вкрите хмарами. Перша половина дня пройде без опадів, а ввечері розпочнеться дрібний сніг. Денна температура -5°С.

У більшості областей України буде хмарно з проясненнями, подекуди невеликий сніг. Вдень температура повітря від 4 градусів морозу до 1 градуса тепла.




Новини на #URCRadio виходять за підтримки: - Svoboda Express


4 views0 comments

Comments


bottom of page