top of page
Writer's pictureURC Radio

Fresh Daily News (Новини українською) - 02/03/2021



Політика

США продовжать надавати допомогу Україні - Держдепартамент

США будуть надавати Україні економічну та військову підтримку. Суверенітет, територіальна цілісність та євроатлантичні прагнення України – є пріоритетами для США. Таку заяву публікує Держдеп за підсумками телефонного дзвінка між Держсекретарем Тоні Блінкеном та главою МЗС України. Це була перша розмова дипломатів найвищого рівня обох країн після початку роботи адміністрації Байдена та вступу на посаду Тоні Блінкена. Серед іншого вони обговорили боротьбу з COVID-19 та можливі дипломатичні шляхи подолання російської агресії на сході України та в Криму. Блінкен також наголосив на важливості збереження Україною прогресу у боротьбі з корупцією та впровадженні верховенства права та економічних реформ, що зміцнить українські інституції.


Економіка

Джефф Безос йде з посади гендиректора Amazon

Засновник компанії Amazon, мультимільярдер Джефф Безос вирішив залишити посаду генерального директора компанії та перейти на посаду виконавчого голови ради директорів, повідомляє пресслужба Amazon. Замість Безоса на посаді гендиректора працюватиме Енді Яссі, який нині очолює підрозділ Amazon Web Services. Зміни відбудуться у третьому кварталі цього року. За словами Безоса, фінансові результати компанії є наслідком її винаходів. "Прямо зараз я бачу, що Amazon проявляє найвинахідливіші здатності, таким чином це оптимальний час для переходу", – заявив бізнесмен. Він додав, що планує зосередитися на нових продуктах компанії. У 1994 році Безос заснував Amazon як онлайн-магазин книг. Згодом він став найбільшим роздрібним продавцем електронної комерції у світі.


Соціум

Уряд Іспанії запроваджує в країні чотириденний робочий тиждень

Уряд Іспанії ухвалив національний пілотний проєкт, який передбачає запровадження у країні 4-денного робочого тижня: експеримент триватиме три роки, повідомляє портал ABC. На нього виділяється 50 мільйонів євро. Цими коштами уряд Іспанії підтримуватиме компанії - учасниці пілотного проєкту, які скоротять робочий тиждень до 32 годин. При цьому важливо, що водночас вони не будуть зменшувати заробітну плату працівників. ​Ця ініціатива покликана збільшити продуктивність праці, але без падіння доходів бізнесу. Ініціатори сподіваються, що пілотний проєкт покаже компаніям вигоду 4-денного робочого тижня та мотивуватиме самостійно переходити в такий режим ​без підтримки держави.


Наука

SpaceX анонсувала відправлення на орбіту першої цивільної групи астронавтів

SpaceX хоче здійснити перший рейс з повністю цивільним екіпажем, повідомляє пресслужба компанії. Місія триватиме 4-5 днів і розрахована на 4-х осіб. Екіпаж очолить Джаред Ісаакман, засновник компанії з обробки платежів Shift4Payments, він є підготовленим пілотом, який виконував польоти на комерційних і військових літаках. Ісаакман заявив, що має на меті використати приватний політ, аби зібрати 200 мільйонів доларів для дитячої дослідницької лікарні Сент-Джуд, яка займається лікуванням раку та дитячих захворювань. За планами SpaceX, екіпаж вийде на орбіту Землі наприкінці року. Напередодні місії компанія забезпечить підготовку астронавтів.


США, Ілліной, Чикаго

У Лос-Анджелесі поліція арештовуватиме усіх, хто агресивно виступає проти носіння масок

У США набуває чинності наказ про обов’язкове носіння масок у транспорті, аеропортах і на вокзалах. А в Лос-Анджелесі поліція буде арештовувати усіх, хто агресивно виступає проти носіння масок і принижує людей, які це роблять, передає Голос Америки. Починаючи з серпня минулого року всі мешканці і гості Лос-Анжелеса зобов`язані носити маски навіть на вулиці. А той, хто відмовляється має заплатити штраф у 2000 доларів. Але й це не може змусити усіх жителів виконувати розпорядження мера. Мер Лос Анжелеса також розпорядився заарештовувати усіх, хто бере участь у масових вечірках.


Діаспора

Українка проводить майстер класи з ліплення вареників у центрі Нью-йорку

Американка українського походження Олеся Лев раз на два тижні проводить майстер-класи з ліплення вареників у ресторані «Веселка», що в центрі Нью-Йорку. Його відвідують не лише українці, але й люди інших національностей. Про це розповіла гастрономічна блогерка Маріанна Душар, яка майже рік перебувала в США, щоб дослідити кухню української діаспори. За її словами, в ресторані готують дуже цікаві поєднання начинок до вареників. На день подяки вони роблять вареники з індичкою і додають журавлиний соус, це як ілюстрація поєднання української та американської традицій. «І це дуже приємне відчуття – українська кухня в центрі столиці світу», - каже Маріанна Душар.


Цікаве

Панксатонський Бабак Філ побачив свою тінь і прогнозує ще 6 тижнів зими

Панксатонський Бабак Філ побачив свою тінь і прогнозує ще 6 тижнів зими. 2-го лютого, за традицією, якій вже 135 років, обрані громадяни містечка Панксатоні в штаті Пенсильванія, дістали з нори відомого на весь світ бабака і піднесли його до неба. Вердикт Філа – однозначний. Весна прийде не скоро, зима затримається ще принаймні півтора місяці. Цього року на церемонії майже не було глядачів через пандемію COVID-19. Більшість заходів проводились віртуально. В Україні степовий бабак Тимко Третій, який живе на біологічній станції Харківського національного університету ім. Каразіна, передбачив ранню весну цього року. «…але це не означає, що через тиждень або два, а треба трошки почекати. Через шість тижнів буде тепло», — пояснила передбачення Тимка працівниця університету Надія Токарська.


Погода

У середу, 3 лютого, у Чикаго буде ясна погода, лише ввечері небо вкриється хмарами. Без опадів. Термометри вдень зупиняться на нульовій позначці.

В Україні хмарно з проясненням, місцями буде дощ зі снігом. Але загалом потеплішає. Вдень від 4 до 9 градусів з позначкою "плюс".



Новини на #URCRadio виходять за підтримки: - Selfreliance Federal Credit Union

6 views0 comments

Comments


bottom of page