top of page

Fresh Daily News (Новини українською) - 02/02/2022

Updated: Feb 3, 2022


Політика

Держсекретар США Ентоні Блінкен та очільник МЗС Росії Сергій Лавров провели телефонну розмову

Держсекретар США Ентоні Блінкен та очільник МЗС Росії Сергій Лавров у вівторок, 1 лютого, провели телефонну розмову, під час якої Блінкен заявив про готовність продовжити діалог щодо так званих «гарантій безпеки», про це повідомляє пресслужба Держдепартаменту США. Як зазначається, головною темою розмови була письмова відповідь США на пропозиції Росії щодо безпеки. "Держсекретар підкреслив готовність США на двосторонній основі і спільно з союзниками і партнерами продовжувати предметний обмін думками з Росією з питань взаємної безпеки", — йдеться в повідомленні. Також Держсекретар сказав російському колезі Сергію Лаврову, що зараз саме час відвести російські війська від кордону з Україною, якщо Москва не має наміру вторгатися, інформує Reuters.


Економіка

Санкції набудуть чинності у ту хвилину, коли Путін вторгнеться в Україну - Борис Джонсон

Санкції проти Росії набудуть чинності автоматично - в ту саму хвилину, коли розпочнеться вторгнення в Україну, і вони дадуть змогу цілеспрямовано бити по комерційним інтересам Росії. Про це заявив прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон під час спільної з Президентом України Володимиром Зеленським зустрічі з представниками ЗМІ за підсумками перемовин у Києві, передає Укрінформ. Джонсон також зауважив, що запропонований британським урядом пакет санкцій вплине також на зміни в національному законодавстві Королівства, і це дасть змогу вплинути на комерційні інтереси Росії і її громадян. Премʼєр уряду Британії додав, що його сторона вже узгодила цей підхід із американськими партнерами, висловивши сподівання, що ці санкції запрацюють одночасно.


Соціум

Директор ФБР США Крістофер Рей звинувачує Китай у промисловому шпигунстві

"Жодна країна не несе більш широкої загрози для наших ідей, інновацій та економічної безпеки, ніж Китай", - про це заявив директор ФБР США Крістофер Рей у промові на відкритті виставки про історію ФБР "Від Аль Капоне до Аль Каїди" у Вашингтоні. Більше 2000 розслідувань ФБР концентруються на можливих спробах китайського уряду вкрасти американські технології, зауважив посадовець, чим «спричиняє глибоку шкоду, що руйнує робочі місця у широкому колі галузей, таким чином, що ми постійно відкриваємо нові справи, щоб протистояти їхнім розвідувальним операціям, майже кожні 12 годин", - додав він. "Китай - економічна сила рівня, про який Радянський Союз ніколи і не міг мріяти", - заявив очільник ФБР, порівнюючи теперішні безпекові загрози від Китаю з часами "холодної війни", передає Голос Америки. Китай заперечує звинувачення у промисловому шпигунстві. Промова прозвучала за кілька днів до початку зимової Олімпіади в Пекіні, яка має привернути більше уваги до Китаю.


Світ

У Канаді водії-далекобійники заблокували рух на кордоні з США

Група незгодних із запровадженими у Канаді коронавірусними обмеженнями заблокувала рух одного з найбільш завантажених прикордонних пунктів із США у містечку Кутс в провінції Альберта, про це пише CBC News. І хоча деяким автомобілям дозволяють проїхати, переважно рух залишається заблокованим. Водії-далекобійники, вимагають скасувати заходи, запроваджені для сповільнення поширення COVID-19. Мітингарі узгоджують свої дії із протестувальниками в Оттаві, які від суботи мітингують на парламентському пагорбі, перешкоджаючи руху у столиці. Поліція веде із протестувальниками перемовини, аби відновити рух через кордон, але поки безуспішно. Нагадаю, у Канаді вимагають у всіх, хто не пройшов повний курс COVID-щеплень, перебувати у карантині після перетину кордону. Невакцинованих далекобійників, які регулярно їздять до США, ця вимога фактично позбавляє роботи.


США, Ілліной, Чикаго

В Іллінойсі батькам можуть дозволити залишати 12-річних дітей вдома самих

В Іллінойсі батьки не мають права залишити без нагляду дорослих дітей віком до 14 років. Змінити цей вік із 14 до 12 років пропонує законопроект Палати представників. Конгресвумен штату, демократ Сью Шерер внесла зміни у грудні після звернень багатьох виборців. У працюючих сімей виникає багато труднощів через ці обмеження, каже вона. Мінімальний вік в Іллінойсі – 14 років – найвищий у країні. У 39 штатах немає мінімального віку, це питання залишається на розсуд батьків. Марі Кубес, керівник групи в Іллінойській службі захисту дитинства, сказала, що всі діти різні, і природнішим було б, якби батьки самостійно вирішували це питання. Наразі законопроект перебуває в підкомітеті у кримінальних справах судового комітету Палати представників, але Шерер очікує, що його ухвалять найближчими тижнями.


Мистецтво, культура і шоу-біз

Зірка серіалу "Вікінги" опублікувала пост на підтримку України

Канадська акторка українського походження Кетрін Винник, відома за роллю у серіалі Вікінги та фільмам Темна вежа, Захисник, на фоні загрози вторгнення Росії підтримала Україну. Вона опублікувала в Instagram свій знімок на фоні київського монументу Батьківщина-Мати. «Я за свою Батьківщину, Україну», — підписала фотографію акторка. Пост Винник підтримали і її колеги по серіалу — Петер Францен, Себастьян Роше та інші. Родина акторки, походить із Західної України, зокрема, Львівщини та Тернопільщини. У дитинстві Кетрін спілкувалася українською мовою, а також належала до скаутської організації Пласт.


Погода

У середу, 2 лютого у Чикаго небо буде вкрите хмарами. Увесь день йтиме сильний сніг, який до вечора має послабшати. Денна температура до -5°С.

В Україні буде хмарно з проясненням, місцями невеликий сніг та мокрий сніг, а подекуди з дощем. Вдень від 3 градусів морозу до 2 градусів тепла.




Новини на #URCRadio виходять за підтримки: - Svoboda Express


7 views0 comments

Comments


bottom of page