top of page
Writer's pictureURC Radio

Fresh Daily News (Новини українською) - 02/02/2021

Updated: Feb 2, 2021


Політика

Володимир Зеленський розповів, яке питання хоче поставити Джозефу Байдену

Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна прагне стати рівноправним учасником Північноатлантичного альянсу та підкреслив, що хоче поставити питання про членство в НАТО президенту Джозефу Байдену. Про це він розповів в інтерв’ю американському виданню Axios, яке транслювалось на платформі HBO. «Якщо без цих фраз, що ми всі будемо думати, ми будемо спілкуватись, для мене перше питання звучало б так: "Містере президенте, чому ми досі не в НАТО?", – заявив Володимир Зеленський. Він переконаний, якби Україна перебувала у складі НАТО, ескалації на сході не сталося б. При цьому він також підкреслив, що Україна змогла самостійно дати відсіч російській агресії на початку війни у 2014 році, пише uapost.us.


Економіка

Джо Байден скасував чергове розпорядження Дональда Трампа

Президент Сполучених Штатів Джо Байден скасував розпорядження ексклави Білого дому Дональда Трампа щодо скорочення 73 статей бюджетних витрат, про це йдеться в спеціальному листі Джо Байдена. Слід згадати, що Дональд Трамп розпорядився скоротити бюджет на 27,4 мільярда доларів, аби зменшити витрати на підготовку військовослужбовців та програми допомоги іноземним державам. Експрезидент ухвалив таке рішення 14 січня – за тиждень до того, як покинув офіс. Попри розпорядження Байдена, останнє слово все-таки залишиться за Конгресом, де і вирішуватимуть долю цього документу.


Соціум

Майже половина американців схвалюють роботу Джо Байдена

49 відсотків американців схвалюють роботу Байдена за період від дня складання присяги – такими є результати опублікованого опитування, проведеного Маристським Інститутом громадської думки (Marist Poll), який базується у Нью-Йорку. Тим часом 35% опитаних заявили, що не схвалюють нового президента, а 16% не впевнені. Разом з тим, респонденти розділились по партійній лінії щодо сприйняття роботи Байдена. 91% демократів дали новому президентові позитивні відгуки, тоді як 78% республіканців заявили, що не схвалюють його роботу у Білому домі.


США, Ілліной, Чикаго

В Іллінойсі виявлено близько 1 млн фальшивих аплікацій на допомогу з безробіття - IDES

Через десять місяців після початку пандемії COVID-19 Департамент служби зайнятості штату Іллінойс (IDES) повідомив про велику кількість шахрайських заяв на допомогу з безробіття, поданих у штаті. З березня відомству вдалося зупинити 962 тис. помилкових звернень. Шахраї побачили таку можливість через нову програму допомоги, «оскільки не існує бази заробітної плати роботодавця, у якій можна було б перевірити вимоги», - сказала в.о. директора Крістін Річардс. Така ситуація спостерігається і в інших штатах. Також повідомляється, що жителі, які подали заяви з безробіття, отримуватимуть форму 1099-G, яка може стати певним повідомленням для людей, які навіть не підозрювали, що стали жертвою крадіжки особистих даних.


Туризм

Канада змінить правила в'їзду у країну

Уряд Канади ухвалив рішення про введення більш суворих правил щодо мандрівників через появу нових штамів коронавірусної інфекції - тепер прибулі в країну повинні будуть одразу здати тест на COVID-19, повідомляє The Guardian. "Прибулим в країну доведеться у визначеному готелі до трьох днів чекати результатів тесту, власним коштом, що, як очікується, обійдеться в більш ніж $ 2 тис. Ті, у кого результат буде негативним, зможуть потім дотримуватися режиму карантину вдома під більш суворим наглядом і контролем", - наводить видання слова прем'єр-міністра Канади Джастіна Трюдо. За його словами, мандрівники, у яких тест виявиться позитивним, будуть зобов'язані залишатися на карантині в певних державних установах, де перевірятимуть, чи не є вони переносниками нових штамів COVID-19.


Наука

У США винайшли ракету, яка доправить людей на Марс у 10 разів швидше

Жінка-фізик Фатіма Ебрахімі з Принстонської лабораторії фізики плазми (PPPL) при Міністерстві енергетики США винайшла унікальну термоядерну ракету, яку можна буде використовувати в майбутньому для доправки людей на Марс з максимальною швидкістю. Про це пише Dailymail. Ракета буде використовувати нову плазмову технологію, фактично, стріляючи частинками плазми із задньої частини ракети, що дозволить багаторазово збільшити швидкість її руху. Крім того, будуть використовуватися магнітні поля, що дозволить підбирати величину тяги для конкретної місії, а астронавти зможуть змінювати її під час пілотування на віддалені планети.


Мистецтво, культура і шоу-біз

Дві українські стрічки змагаються за те, аби стати номінантами на премію «Оскар»

Американська кіноакадемія оголосила список повнометражних фільмів, які допущені до розгляду на 93-тю найвищу нагороду світового кінематографу «Оскар». Як повідомляє Держкіно, серед переліку довгого списку дві українські стрічки. У категорії International Feature Film – картина Валентина Васяновича «Атлантида». До цієї категорії включено фільми з 93-х країн світу. У категорії Documentary Feature Україну представляє документальна стрічка режисерки Ірини Цілик «Земля блакитна, ніби апельсин». За вихід у наступний етап конкуренцію українці складають 238 картин. Короткі списки претендентів на нагороду Академії з 15-ти фільмів за кожною категорією оголосять 9 лютого.


Погода

У вівторок, 2 лютого, у Чикаго, ясна погода очікується ввечері, вдень невелика хмарність. На стовпчиках термометрів близько нуля.

США вперше цього року накрила сильна хурделиця. Найбільше потерпає північний схід країни. У Нью-Йорку уже намело пів метра снігу. У місті оголосили надзвичайний стан: закрили на добу школи та центри масової вакцинації від коронавірусу. Міський транспорт працює з обмеженнями. Хурделить і у Вашингтоні, Бостоні, Філадельфії. Через низьку видимість уже скасували понад півтори тисячі авіарейсів, закрили кілька автомобільних трас.

В Україні стане прохолодніше, місцями сніг. Вдень від 0 до 6 градусів морозу.



Новини на #URCRadio виходять за підтримки: - Selfreliance Federal Credit Union


5 views0 comments

Comments


bottom of page