top of page

Fresh Daily News (Новини українською) - 01/27/2022

Updated: Jan 27, 2022


Політика

США офіційно передали РФ письмову відповідь щодо безпеки в Європі

Уряд США передав письмові пропозиції, спрямовані на збереження безпеки в Європі та стримування російського вторгнення в Україну. Про це заявив у середу під час спеціального брифінгу у Вашингтоні держсекретар США Ентоні Блінкен, передає Укрінформ. За його словами, документ містить занепокоєння США, а також союзників і партнерів у зв’язку з діями Росії, які підривають безпеку в регіоні; принципові й прагматичні оцінки стурбованості з боку Москви; пропозиції США у сферах, де обидві сторони можуть досягти взаємних інтересів. Блінкен зауважив, що письмовий документ відображає позицію, яку він особисто висловлював у Києві, Берліні й Женеві минулого тижня. Він додав, що американська сторона не має наміру публікувати у відкритому доступі письмову відповідь Росії, «оскільки ми вважаємо, що дипломатія матиме кращий шанс для успіху, якщо ми забезпечимо простір для конфіденційних переговорів». Глава зовнішньополітичного відомства США також висловив сподівання, що російська сторона дотримуватиметься такого самого підходу.

У Парижі відбулась зустріч радників лідерів "нормандського формату"

26 січня 2022 року в Парижі відбулася зустріч радників глав держав і урядів Нормандського формату України, Франції, Німеччини, Росії, яка тривала понад сім годин. Україну на ній представляв голова офісу президента Андрій Єрмак. За його словами, головні досягнення зустрічі - погоджене комюніке, а також домовленість зустрітись ще раз за два тижні у Берліні. Головним положенням комюніке є відданість сторін режиму припинення вогню на Донбасі, який має діяти без жодних передумов, додав Єрмак. Це підтвердив і російський учасник перемовин Дмитро Козак. "Відбулась змістовна та непроста розмова, аудит виконання мінських домовленостей та нормандських домовленостей 2019 року", - розповів Єрмак. "Сторони визнали, що існує багато розбіжностей між Україною та РФ щодо виконання мінських угод та їх трактування, але є бажання над цим працювати", - запевнив він.Про "інвентаризацію різночитань" мінських угод сказав і Дмитро Козак.

Економіка

Американський технологічний гігант Intel зведе найбільший у світі завод мікрочіпів

Наприкінці минулого тижня американський технологічний гігант Intel повідомив, що вкладає 20 мільярдів у зведення у США нового, найбільшого у світі заводу із виробництва напівпровідникових чіпів. Це одна з рекордних приватних інвестицій у галузі, адже створить 3 тисячі робочих місць, а протягом наступних кількох років сума інвестицій може сягнути 100 мільярдів. Виробництво буде розміщено на території у понад 4 квадратних кілометри. "Це буде «мегафабрика», де буде загалом 8 заводів", - повідомив керівник корпорації Intel Патрік Гельзінгер. Білий дім привітав рішення корпорацій. Зокрема, президент Джо Байден назвав завод історичною інвестицією в Америку й американських робітників. Виробничі потужності - які, як пише The Verge, деякі оглядачі називають “Новою Кремнієвою долиною” - розмістять в Огайо, одному з провідних промислових регіонів США.


Соціум

Гендиректора ВООЗ висунули на посаду на другий термін

Генерального директора Всесвітньої організації з охорони здоров’я Тедроса Гебреєсуса висунули на другий термін. Наразі його кандидатура є єдиною. Про це йдеться у ВООЗ. Відповідне рішення ухвалили члени виконавчого комітету на сесії в Женеві. Голосування за кандидатуру Гебреєсуса відбудеться у травні на Всесвітній асамблеї з охорони здоров’я. Наразі він єдиний кандидат на цю найвищу посаду у ВООЗ. Тедроса Адханома Гебреєсуса призначили гендиректором ВООЗ у 2017 році. До цього він працював в уряді Ефіопії — спочатку міністром охорони здоров’я, а потім міністром закордонних справ. Він має профільну біологічну та медичну освіту, зокрема ступінь доктора філософії у галузі громадської охорони здоров’я. На його каденцію припало кілька надзвичайних ситуацій у галузі охорони здоров’я у світі. Через рік після вступу на посаду у ДР Конго почався спалах хвороби, спричиненої вірусом Ебола, а на початку 2020 року у світі оголосили пандемію коронавірусу.


Наука

NASA анонсувало нові місії на Венеру

Національне управління з аеронавтики та дослідження космічного простору заявило про підготовку нових місій для вивчення Венери. Про це повідомляється на сайты управління. Уже заплановано дві нові місії, які дістали назву Discovery. «Венера перетворилася на світ, схожий на пекло, маючи так багато характеристик, схожих на наші. Вона, можливо, була першим придатним для життя світом у Сонячній системі — з океаном і кліматом, що нагадують земні умови», — заявили в NASA. В управлінні зазначили, що Лабораторія реактивного руху NASA вже розробляє концепції місій, щоб їхні учасники змогли вижити в умовах екстремальних температур і атмосферного тиску Венери. На думку фахівців, вивчення Венери допоможе розширити знання про Землю та космічні обʼєкти за межами Сонячної системи.


США, Ілліной, Чикаго

Як отримати безкоштовні маски N95 у Чикаго

В рамках зусиль адміністрації Байдена щодо боротьби з поширенням вірусу COVID-19, федеральний уряд найближчим часом безкоштовно надасть через тисячі аптек по всій території США 400 мільйонів масок N95, які, на думку експертів, забезпечують набагато більший захист від вірусу. Роздрібні аптеки в Чикаго та передмісті співпрацюють з федеральним урядом у питанні поширення масок. До них відносяться Walgreens, CVS, Walmart та Costco. Повний список розташованих у Чикаго партнерів, складений федеральним Центром з контролю та профілактики захворювань. Враховуючи високий попит, незайвим буде зателефонувати заздалегідь і переконатися, що в магазині маски є в наявності. кожна людина зможе отримати три маски N95. В рамках цієї програми будуть доступні лише маски N95, призначені для дорослих. Білий дім каже, що найближчим часом планується випустити «додаткові високоякісні маски для дітей».


Погода

У Четвер, 27 січня, у Чикаго протягом усього дня небо буде вкрите хмарами. Увечері йтиме дрібний сніг. На стовпчиках термометрів від нуля до 2 градусів морозу.

У більшості регіонів України ітиме сніг, на заході країни з дощем та поривами вітру. Температура повітря вдень від 4° морозу до 1° тепла.



Новини на #URCRadio виходять за підтримки: - Svoboda Express

5 views0 comments

Kommentare


bottom of page