top of page
Writer's pictureURC Radio

Fresh Daily News (Новини українською) - 01/27/2021

Updated: Jan 27, 2021



Політика

Джо Байден вперше зателефонував Володимиру Путіну — говорили про Україну та ядерну зброю

Президент США Джо Байден вперше поговорив телефоном з президентом Росії Володимиром Путіним. Про це йдеться на сайті Кремля. Серед тем розмови — «внутрішньоукраїнське врегулювання» та дія договору про ядерну зброю. До цього США запропонували продовжити дію договору на 5 років, Росія підтримала, пише Бабель. Водночас пресслужба Білого дому повідомляє, що президент Байден говорив про рішучу підтримку суверенітету України та про деякі питання, які викликають у Росії «стурбованість»: отруєння Навального, нагороди за вбитих американських військових в Афганістані, втручання у вибори та кібератаку SolarWinds.


Економіка

МВФ покращив прогноз для світової економіки

МВФ очікує зростання світової економіки на 5,5% цього року, згідно з новим Прогнозом світової економіки, оприлюдненим у вівторок. Це на 0,3 відсоткових пункта більше, ніж у прогнозі у жовтні. Оптимізм МВФ ґрунтується на позитивних новинах щодо розробки вакцини та проведення кампанії щеплення від коронавірусу, однак ризики посилення пандемії залишаються, через те, що з’являються нові штами коронавірусу, повідомили у фонді. МВФ знизив прогноз економічного зростання для країн єврозони на 1 відсотковий пункт, але збільшив прогноз зростання для США на 2 відсоткових пункти.


Соціум

Адміністрація Байдена хоче прибрати президента -рабовласника з 20-доларової банкноти

Міністерство фінансів США хоче замінити портрет президента-рабовласника Ендрю Джексона на 20-доларовій банкноті на фото афроамериканки і борчині проти рабства Гаррієт Табмен. Про це пише The Guardian. Така ідея з’явилася в 2016 році, під час президентства Барака Обами. Дональд Трамп блокував це рішення, поки був президентом США, а чинний глава Білого дому Джо Байден хоче відновити проєкт. «Важливо, щоб наші банкноти відображали історію і різноманітність нашої країни», — наголосила речниця Білого дому Дженніфер Псакі. Гаррієт Табмен героїня американського народу, яка втекла з рабства і брала участь у порятунку десятків рабів, використовуючи мережу активістів і притулки, відомі як Підземна залізниця.


Здоров`я

ВООЗ видала нові рекомендації щодо догляду за пацієнтами з COVID-19

Всесвітня організації охорони здоров‘я видала нові клінічні рекомендації стосовно догляду за пацієнтами з COVID-19. Зокрема, у ВООЗ виступають за те, щоб пацієнти, у яких підтверджено, або є підозра на коронавірус, мали доступ до довгострокового нагляду, якщо їхні симптоми не зникають, або змінюються. Серед рекомендацій для пацієнтів, які лікуються вдома - використання оксиметрів. Також ВООЗ рекомендувало в умовах лікарні використовувати антикоагулянти крові (це препарати, які гальмують процес згортання крові). Пацієнтів, яким надається додатковий кисень, рекомендують розміщувати на животі, щоб полегшити надходження кисню.


США, Ілліной, Чикаго

У Чикаго відвалилася деталь від літака і впала біля житлового будинку

Від пасажирського літака відвалилося пасажирське колесо і впало на галявині біля житлового будинку. Про це повідомляє Fox News. Інцидент стався з невеликим літаком Pilatus PC12 авіакомпанії Boutique Air, який виконував рейс з міста Айронвуд до Чикаго. Як розповіла власниця будинку, біля якого впало колесо, спершу вона подумала, що хтось викинув сміття поруч з її будинком. Однак пізніше, жінка зрозуміла, що це шина від шасі літака. У результаті інциденту ніхто не постраждав, а літак із сімома пасажирами пізніше благополучно приземлився в аеропорту О'Хара, хоча і спровокував значну кількість іскор. Представники Федерального управління цивільної авіації США заявили, що проведуть розслідування інциденту.


Діаспора

Українська діаспора вшановує пам’ять жертв Голокосту

Cвітовий конґрес українців (СКУ) та світова українська діаспора сьогодні, у Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту вшановують пам’ять мільйонів страчених та закатованих нацистським режимом, серед яких було 1,5 млн дітей, про це йдеться на сайті СКУ. Зазначається, що серед понад 27 тис. Праведників народів світу наразі визнані 2659 українців, «і це ще одне вагоме свідчення того, що історії наших народів є неповними одна без одної». Президент СКУ Павло Ґрод нагадав, що цьогоріч світ відзначить 80-ті роковини Бабиного Яру, трагедії всього українського народу.


Мистецтво, культура і шоу-біз

Український художник Степан Рябченко потрапив до ТОП-15 інноваційних митців світу

Український медіа художник з Одеси Степан Рябченко увійшов в ТОП-15 іноваційних митців, що потрясають світ цифрового мистецтва за версією Electric Artefacts. Степан Рябченко створює світлові інсталяції, концептуальну архітектуру, скульптуру і цифрове мистецтво. У своїх роботах художник зображає цифровий всесвіт зі своїми героями й міфологією, а також візуалізує неіснуючі образи, такі як комп’ютерні віруси й віртуальні квіти. "Нерухомі та анімовані твори Рябченка зображують чужі пейзажі, населені уявними рослинами та тваринами, часто натхненними комп’ютерними вірусами. Його серія "Електричні артефакти" показує ці потойбічні споруди, що блукають світом спокійних океанів та туманного фіолетового неба," - пише Electric Artefacts.


Погода

Середа, 27 січня, у Чикаго буде похмурою. Але опадів синоптики не прогнозують. Денна температура -3…-4°С.

В Україні дедалі стає холодніше, хмарно, місцями невеликий дощ та сніг. На дорогах ожеледиця. Вдень від 3 градусів морозу до 2 градусів тепла.



Новини на #URCRadio виходять за підтримки: - Selfreliance Federal Credit Union


11 views0 comments

Comments


bottom of page