top of page

Fresh Daily News (Новини українською) - 01/26/2022



Політика

Джо Байден розгляне запровадження особистих санкцій проти Володимира Путіна

Президент США Джо Байден готовий розглянути запровадження санкцій проти президента Росії Володимира Путіна особисто у разі оновленого нападу Росії на Україну. Про це Байден заявив у вівторок, відповідаючи на питання журналістів, передає Голос Америки. Президент США також вказав, що Росія не вдалась до деескалації військової присутності на кордонах України. При цьому Джо Байден наголосив, що США не мають наміру розміщувати американські війська, чи війська НАТО, в Україні. "Але будуть серйозні економічні наслідки", - заявив Байден, вказавши, що такі наслідки послідують, як за спробою захопити всю Україну так і за "значно менше". "Йдеться не лише про наслідки для Росії в економічному та політичному вимірах, але про надзвичайні наслідки світового масштабу". У Росії заперечують плани нового вторгнення в Україну.


Економіка

США готують «технологічні» санкції проти Росії

Крім потенційних санкцій проти Москви Сполучені Штати розглядають обмеження експорту високотехнологічної продукції для стратегічних галузей РФ, а також інтенсивно працюють над посиленням незалежності Європи від російського газу. Про це у вівторок під час телефонного брифінгу заявив високопоставлений представник адміністрації США, повідомляє Укрінформ. За його словами, від цього постраждають насамперед галузі «штучного інтелекту, обчислювальних технологій, а також оборонного та аерокосмічного секторів». Крім того, американський чиновник попередив, що Росія зазнає серйозних економічних наслідків, якщо спробує використати газ або нафту в якості зброї для тиску на Європу, враховуючи загострення навколо України.


Соціум

Сприйняття корупції в Україні: прогресу немає

Відповідно до Індексу сприйняття корупції, опублікованому на сайті Transparency International Ukraine, Україна опустилась на 1 бал і посіла 122-е місце у списку зі 180 країн, отримавши 32 бали зі 100 можливих. На один бал Україну випереджають Замбія, Непал, Єгипет, Філіппіни та Алжир. Серед сусідів України гірші справи з корупцією тільки у Росії, яка отримала 29 балів і посідає 136-е місце у рейтингу. Як розповів, керівник організації Андрій Боровик, починаючи з 2014 року Україна в Індексі сприйняття корупції додавала 1-2 бали щороку, чому сприяла поява антикорупційних структур. Однак з 2018 року ситуація законсервувалася. Серед негативних практик - спроби вивести публічні закупівлі з-під дії профільного закону та системи "Прозоро". Провалом 2021 року стало і те, що так і не було обрано керівника Спеціалізованої Антикорупційної Прокуратури.


Здоров`я

Pfizer починає випробування модифікованої вакцини проти "Омікрону"

Фармацевтичні компанії Pfizer і BioNTech розпочали клінічні випробування модифікації вакцини проти штаму коронавірусу "Омікрон". Дослідження має на меті з'ясувати ефективність та рівень імунної відповіді на препарат, що використовуватиметься як основні дві дози і як третя доза-підсилювач, повідомляє CNN. Раніше у компанії говорили, що в разі потреби зможуть почати виробництво модифікованої вакцини проти "Омікрону" із березня, однак пізніше повідомили, що вже почали виготовляти такий препарат "на власний ризик", - на випадок, якщо виявиться, що модифікація вакцини буде потрібною та її затвердить американська влада. Цього року Pfizer планує виробити 4 мільярди доз вакцини.


Технології

Найпотужніший космічний телескоп досяг пункту призначення - що буде далі

Через місяць після запуску найпотужніший космічний телескоп у світі "Джеймс Вебб" прибув на своє гравітаційне місце - точку Лагранжа L2, на відстані 1,5 млн км від Землі. Про це повідомляє NASA. Звідти телескоп спостерігатиме за Всесвітом. Протягом наступних пʼяти місяців фахівці NASA налаштовуватимуть обсерваторію та вирівнюватимуть дзеркала. Після цього телескоп розпочне роботу та надасть перші наукові дані. Очікується, що вони надійдуть у червні цього року. Головне завдання телескопа — сфотографувати найперші зірки, що засяяли у Всесвіті, і досліджувати далекі планети, щоб зʼясувати, чи можуть вони бути придатними для життя. Точка Лагранжа 2 — одна з пʼяти гравітаційних «зон найкращого сприйняття» навколо Сонця та Землі, де супутники можуть утримувати своє положення з невеликими коригуваннями орбіти, тим самим заощаджуючи паливо. Також «Вебб» не відчуватиме великих коливань температури та світла, яким піддаються космічні телескопи, розташовані набагато ближче до Землі.


Діаспора

Візит до Чикаго триває: Оксана Маркарова зустрілася з Лорі Лайтфут

Посол України в США Оксана Маркарова провела зустріч з мером міста Чикаго Лорі Лайтфут. Про це повідомляє пресслужба Посольства України в США. "Чудова зустріч та гарна розмова про перспективи розширення українських культурних та економічних проєктів у місті, де проживає один з найбільших осередків української громади в США, а також можливості галузевої регіональної співпраці", - йдеться у дописі. Оксана Маркарова, яка зараз перебуває в Чикаго з першим візитом, була запрошена взяти участь в урочистому заході з нагоди Дня Соборності України, організованому Українським Конгресовим Комітетом Америки. Також посол провела зустріч з представниками однієї з найбільших ІТ компаній України - ELEKS, офіс якої розташовано в м.Чикаго. 24 січня пані Маркарова зустрілась з керівництвом однієї з найбільших та найвпливовіших бізнес-асоціацій регіону Середнього Заходу США - World Business Chicago.


Погода

У середу, 26 січня, у Чикаго весь день небо буде ясним, але ввечері, погода може зміниться на хмарну. Без опадів. На стовпчиках термометрів -10…-13 градусів морозу.

В Україні почне потроху теплішати, у більшості регіонів ітиме сніг. Вдень від 4° морозу до 1° тепла.



Новини на #URCRadio виходять за підтримки: - Svoboda Express



7 views0 comments

ความคิดเห็น


bottom of page