top of page
Writer's pictureURC Radio

Fresh Daily News (Новини українською) - 01/26/2021



Політика

Посли країн G7 представили дорожню карту судової та антикорупційної реформ в Україні

Посли країн «Групи семи» (G7) представили перелік пріоритетних заходів з відновлення довіри громадськості до української судової влади та антикорупційної інфраструктури, передає Голос Америки. Посли зазначили, що наприкінці минулого року «українські партнери попросили поради послів G7 щодо кроків для зміцнення антикорупційних інституцій і реформування судової влади у відповідь на проблеми, спричинені рішенням Конституційного суду України у жовтні та до цього. У тексті, оприлюдненому дипломатами, вказано, що, серед іншого, необхідно терміново відновити правові норми щодо боротьби з корупцією і гарантувати, щоб кандидати на ключові посади в судові і правоохоронні органи призначалися прозоро. Дипломати рекомендували терміново провести також реформу Вищої ради правосуддя та перезавантажити Вищу кваліфікаційну комісію суддів.


Економіка

Компанія Samsung цікавиться можливістю будівництва заводу в США

Південнокорейська Samsung Electronics може інвестувати $17 млрд у будівництво заводу з виробництва чіпів в США на тлі можливого виділення владою Сполучених Штатів фінансових стимулів на нарощування виробництва чіпів, повідомляє The Wall Street Journal. Компанія розглядає дві ділянки близько Фінікса (штат Аризона), ще дві в Остіні (штат Техас) і великий промисловий комплекс в окрузі Дженесі, (штат Нью-Йорк). США у свою чергу розглядають можливість виділення мільярдів доларів на фінансування зростання виробництва мікросхем на території країни і зниження залежності від Тайваню, Китаю і Південної Кореї. Нові стимули були включені в Закон про державну оборону, прийнятий в січні, проте вони ще повинні отримати фінансування.


Соціум

Тисячі нацгвардійців охоронятимуть порядок у Вашингтоні, поки Сенат розглядатиме справу про імпічмент Трампа

5 000 нацгвардійців забезпечуватимуть порядок в американській столиці, поки Сенат США розглядатиме справу про імпічмент колишнього президента США Дональда Трампа. Таке рішення оприлюднила Поліція Капітолію США разом з іншими правоохоронними органами в неділю. Контингент допоможе забезпечити захист з огляду на «побоювання стосовно безпеки під час імпічменту», йдеться в заяві. Спікерка Палати представників США Ненсі Пелосі оголосила про намір передати справу про імпічмент до Сенату 25 січня. Слухання в Сенаті мають розпочатись 8 лютого.


Здоров`я

Moderna тестуватиме вакцину, яка б краще захищала від нового штаму COVID-19

Американська компанія Moderna заявляє, що її теперішня вакцина надає захист від нових штамів коронавірусу, які поширились у Великій Британії та Південній Африці. При цьому в компанії зазначили, що імунна відповідь на штам вірусу з Південної Африки, була дещо меншою. Хоча кількість антитіл, вироблених завдяки вакцині, була вищою, ніж потрібно для захисту від вірусу. Водночас, «із міркувань максимальної перестороги», компанія працює над розробкою посиленої вакцини проти вірусу з Південної Африки, йдеться в заяві. Незабаром розпочнеться перша фаза тестування вакцини в США. Британський штам коронавірусу виявився на 30-70% більш заразним, ніж попередній поширений штам, заявили науковці країни. Також, цей штам може бути на 30% більш смертоносним, сказав у п‘ятницю прем‘єр-міністр Борис Джонсон.


США, Ілліной, Чикаго

Байден скасував указ Трампа про відкриття кордонів США для мандрівників з ЄС

Президент США Джо Байден зняв заборону трансгендерам служити в армії, скасувавши у такий спосіб указ колишнього американського президента Дональда Трампа. Про це повідомляє Politico. «Президент Байден впевнений, що гендерна самоідентифікація не повинна бути перешкодою для військової служби», - зазначають у Білому домі. Це рішення було оголошене Білим домом перед урочистою присягою міністра оборони Ллойда Остіна. Також Джо Байден скасував указ Дональда Трампа щодо відкриття кордонів США для мандрівників з ЄС та низки інших країн із 26 січня. Новий президент відновив обмеження на в'їзд в США для іноземців, що побували в Бразилії, Ірландії, Великій Британії та більші частині Європи, що діяли з березня минулого року, повідомив представник Білого дому.


Діаспора

Українцям світу презентують комунікаційну платформу «Український освітній всесвіт»

Презентація порталу «Український освітній всесвіт» - інтерактивної карти й форуму українознавчих освітніх закладів за кордоном – від Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою (МІОК) Національного університету «Львівська політехніка» відбудеться 12 лютого, про це йдеться на сторінці події у Фейсбук. «Український освітній всесвіт» – це перша у світі комунікаційна платформа, яка в онлайн-режимі дасть змогу швидко та якісно створювати новий інтелектуальний продукт, обмінюватися досвідом, шукати й знаходити нові підходи для роботи з учнями та студентами різних вікових категорій. Вона створена для запровадження інновацій до освітнього процесу українознавчих освітніх закладів за кордоном, а також для поширення знань про українську культуру та історію у країнах проживання.


Мистецтво, культура і шоу-біз

Українська стрічка «Атлантида» вийшла в американський прокат

Український фільм «Атлантида» режисера Валентина Васяновича, номінований на премію «Оскар» у 2021 році, вийшов на великі екрани у США. Про це йдеться на офіційній сторінці стрічки у Facebook. Після року показів і перемог на міжнародних фестивалях українські глядачі змогли побачити це артхаусне кіно у листопаді, а із 22 січня стрічка виходить в обмежений прокат у США, її можна буде переглянути на незалежній платформі Metrograph. Події фільму відбуваються у 2025 році, коли Україна перемогла у війні на Донбасі. Ці території знову підконтрольні Києву, але непридатні для життя. Тоді там народжується нове кохання. Усі актори фільму - непрофесійні.


Погода

У вівторок, 26 січня, у Чикаго погода буде похмурою. Сильний сніг, йтиме з ночі до ранку, Удень він послабшає та припиниться до вечора. На стовпчиках термометрів -1°С. В Україні похолодає, місцями невеликий дощ та сніг, подекуди хуртовини. Вдень від 0 до 5 градусів тепла.



Новини на #URCRadio виходять за підтримки: - Selfreliance Federal Credit Union

6 views0 comments

コメント


bottom of page