top of page

Fresh Daily News (Новини українською) - 01/25/2022

Updated: Jan 25, 2022



Політика

НАТО посилює військову присутність у Східній Європі через дії Росії на кордоні з Україною

Північноатлантичний альянс посилить військову присутність на сході Європи. Про це йдеться в заяві НАТО 24 січня. За повідомленням, країни-члени Альянсу приводять війська в бойову готовність та надсилають додаткові кораблі й літаки-винищувачі до місць розміщення сил НАТО в східній Європі, «посилюючи здатність Альянсу до стримування та оборони у той час, коли Росія продовжує військову концентрацію на території та навколо України», передає Голос Америки. США також «дали зрозуміти, що розглядають можливість збільшити військову присутність у східній частині Альянсу», додають у пресслужбі. Водночас НАТО нагадує, що є оборонним альянсом і посилило свою присутність на східному фланзі передусім після незаконної анексії Росією Криму в 2014 році.


Економіка

Кого зачепить фінансова нестабільність через загрозу вторгнення Росії в Україну

Допомога інших країн – єдина надія України стабілізувати ринки, які розхитала загроза вторгнення Росії, вважають експерти на Заході, передає Голос Америки. Загроза нової агресії Росії проти України вже спричинила шок на фінансових ринках. Після практично безрезультатних переговорів Заходу та Росії, курс гривні перетнув позначку 28 грн/дол. Щоб втримати гривню Нацбанк витратив 300 мільйонів доларів за тиждень. Постраждав і курс рубля, який досяг мінімальних значень з листопада минулого року. В понеділок російський центорбанк заявив, що припиняє купувати валюту у резерви. Міжнародні партнери України відреагували практично миттєво. Щоб допомогти Україні підтримати макроекономічну стабільність, ЄС оголосив про новий пакет допомоги в 1,2 млрд доларів, а також подвоєння двосторонньої допомоги; 120 млн доларів кредитної допомоги запропонувала Канада.


Соціум

У Раді національної безпеки і оборони України вважають, що підстав для паніки немає

Українська влада закликає громадян зберігати спокій, адже в державі є система оповіщення, і, в разі загострення ситуації з боку РФ, людям про це повідомлять. Секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов вважає, що наразі немає жодних підстав для тверджень про можливість повномасштабного наступу на територію України збройних сил Російської Федерації. Про це він заявив на брифінгу після засідання РНБО у понеділок, 24 січня. Секретар РНБО підтвердив, що пересування підрозділів російських збройних сил на території Російської Федерації фіксуються, але це в Україні нікого не дивує. Громадянам він порадив зберігати спокій та довіритися уряду та місцевій владі, де у випадках форс-мажору знають, що робити.


Спорт

У збірній Польщі прийняли фінансові умови Шевченка і його асистента

Андрій Шевченко залишається одним з кандидатів на посаду головного тренера збірної Польщі, а помічником українця може стати італієць Мауро Тассотті, повідомляє спортивний портал Metaratings. За інформацією медіа, в ході переговорів Польська футбольна асоціація прийняла фінансові умови по зарплаті як Шевченка, так і Тассотті. Глава Польської футбольної асоціації Цезарій Кулеша також хоче бачити у тренерському штабі збірної Польщі Єжи Дудека та Лукаша Піщека. Кулеша також запевнив, що у разі невдачі збірної Польщі у матчі плей-офф чемпіонату світу-2022 проти збірної Росії та невиходу «червоно-білих» на мундіаль нового тренера не звільнять, і він продовжить працювати з національною командою в матчах Ліги націй.


Діаспора

Активісти у США вийшли на вулиці, щоб підтримати Україну

Представники різних громадських організацій зібрались під стінами російського посольства у Вашингтоні, в неділю 23-го січня. Мітингарі закликали Москву зупинити агресію проти України. Люди стояли по обидва боки дороги: навпроти центрального входу до посольства Росії та зі сторони площі Бориса Нємцова. Влада американської столиці назвала площу на честь убитого російського опозиціонера у 2018-му році. Активісти тримали плакати та українські прапори, вигукували гасла, привертаючи увагу автомобілістів, які проїжджали повз. Як стверджують організатори, мета мітингу - не лише висловити протест діям Москви, але й привернути увагу звичайних американців до подій в Україні. Окрім Вашингтону, протягом вихідних аналогічні акції відбулись у Нью-Йорку та Філадельфії.


Мистецтво, культура і шоу-біз

Джонні Депп отримав першу велику роль після звинувачень у насильстві

Голлівудський актор Джонні Депп повертається у кінематограф після гучного скандалу з колишньою дружиною Ембер Херд та звинувачень у насильстві. Він отримав першу велику роль короля Людовика XV у фільмі французької постановниці Майвенн, пише Variety. Знімання стрічки стартують вже цього літа і триватимуть три місяці. Журналістам вдалося з’ясувати, що вони проходитимуть в Парижі, здебільшого у Версальському палаці. Назва, деталі сюжету та дата прем’єри поки що не відомі. Для Джонні Деппа ця роль стане першою після фільму "Великий" 2020 року. До цього режисери неофіційно оголосили бойкот актору через скандал з його екс-дружиною та звинувачень у насильстві.


Погода

У вівторок, 25 січня, у Чикаго небо буде безхмарним і лишатиметься ясним до кінця дня. Без опадів. Денна температура -10…-11°С.

В Україні вдень невеликий сніг та мокрий сніг, на дорогах ожеледиця. На стовпчиках термометрів від 4° морозу до 1° тепла.



Новини на #URCRadio виходять за підтримки: - Svoboda Express

6 views0 comments

Comments


bottom of page