top of page
Writer's pictureURC Radio

Fresh Daily News (Новини українською) - 01/25/2021

Updated: Jan 25, 2021



Політика

Джо Байден здійснив свої перші телефонні переговори як президент США

Президент США Джо Байден здійснив свої перші телефонні переговори на посаді із прем'єром Великої Британії Борисом Джонсоном, прем'єром Канади Джастіном Трюдо та президентом Мексики Лопесом Обрадором. Із британським лідером Байден обговорив широке коло питань, зокрема, глобальну боротьбу проти пандемії, повернення США до Паризької кліматичної угоди та Всесвітньої організації охорони здоров'я. Із прем'єр-міністром Канади Джастіном Трюдо Байден говорив про перспективи постачання вакцини COVID-19, а також про питання торгівлі, оборони та клімату. За словами мексиканського президента Андреаса Мануеля Лопеса, вони з Байденом обговорили питання імміграції та необхідність усунення першопричин того, чому люди мігрують.


Соціум

15 тисяч нацгвардійців США полишають Вашингтон

Після тижнів напруги, безпрецедентних заходів безпеки і обмеженого функціонування, Вашингтон повертається до нормального життя. Перша леді США Джилл Байден у п‘ятницю прибула до Капітолію, щоб подякувати нацгвардійцям, які охороняли американську столицю під час інавгурації президента США Джо Байдена. Вона роздала службовцям корзинки з печивом, свіжоспеченим кухарями Білого дому. «Я просто хотіла прийти і подякувати вам за те, що забезпечили безпеку для мене та моєї сім‘ї» - сказала Байден. 15 000 нацгвардійців полишать Вашингтон протягом наступних 5-10 днів, 7 000 залишаться в столиці до кінця місяця, а контингент ще із декількох тисяч перебуватиме у Вашингтоні до кінця березня, повідомили у Нацгвардії.


Економіка

40% українців не мають банківського рахунку

Банки присутні у 5% населених пунктах України, банкомати — у 30%, 3,6 млн пенсіонерів отримують пенсію через Укрпошту готівкою. За показником проникнення банківських послуг Україна знаходиться на рівні Танзанії, 40% українців не мають банківського рахунку. Про це заявив гендиректор Укрпошти Ігор Смілянський у інтерв'ю Еспресо. Він додав, що в Україні за останні роки закрилися тисячі відділень банків, а у селах до 2 тисяч мешканців їх взагалі немає. За його словами Укрпошта вже три роки намагається отримати дозвіл від НБУ, щоб отримати банківську ліцензію. У 87 країнах світу національні поштові оператори мають банківські ліцензії, каже посадовець.


Наука

SpaceX здійснила наймасовіший запуск в історії космонавтики

24 січня американська космічна компанія Ілона Маска SpaceX здійснила наймасовіший за кількістю корисних навантажень запуск в історії космонавтики. Про це повідомляє Everyday Austronaut. Місія Transporter-1 доставила на орбіту відразу 143 супутники. від 30 клієнтів SpaceX, загальною масою понад п'ять тонн. Запуск багаторазової ракети-носія Falcon 9 відбувся з 40-го космічного комплексу на авіабазі на мисі Канаверал у Флориді 24 січня о 10:00 (за часом східного узбережжя США). Це п'ятий політ ракети. На сайті SpaceX будь-який бажаючий може купити місце під головним обтічником Falcon 9 по ціні $1 мільйон за 200 кг вантажу. За кожен +1 кг компанія просить доплатити $5000.


Туризм

Трюдо закликав канадців скасувати закордонні відпустки через пандемію

Упродовж глобальної пандемії COVID-19 канадцям слід відмовитися від усіх подорожей та максимально перебувати вдома. Про це під час пресконференції в Оттаві заявив прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо. Він наголосив, що подорожі всередині Канади слід також відкласти до кращих часів. У Канаді міграційний статус людей не матиме значення при вакцинуванні населення від коронавірусу. Нагадаю, усі, хто має намір потрапити до Канади з-за кордону, незалежно від міграційного статусу, повинні надати негативний результат нещодавнього аналізу на COVID-19. Окрім цього, після прибуття до Канади мандрівники мусять два тижні обов’язково перебувати у карантині.

Діаспора

Лікарні в Одесі отримали медичну гумдопомогу зі США в рамках проєкту Support Hospitals in Ukraine

Гуманітарний вантаж в рамках проєкту Support Hospitals in Ukraine був доставлений зі США в Україну минулого тижня та вже переданий у три лікарні Одеси. Про це у Фейсбуці повідомив в засновник та керівник проєкту Віталій Дубіль. За його словами, це вже сьомий 40-футовий контейнер з гуманітарною допомогою, доставлений із США в Україну. За його словами, за активної участі місцевих волонтерів, які знаходяться на передовій боротьби з вірусом в місті та регіоні, медичне обладнання було доставлене до трьох найбільших медичних закладів Одеси та області. Ця партія була запланована для підтримки зусиль лікарів та волонтерів у боротьбі з COVID-19 пандемією.


Мистецтво, культура і шоу-біз

Український гурт Go_A випустив нову пісню з кліпом

Переможець українського національного відбору на Євробачення, електро фолк-гурт Go­_A, який представлятиме країнц в конкурсі у 2021 році, презентував нову пісню «Шум» та кліп до неї. «Маніфест у формі музичного бачення наших предків про світобудову. Символічно водимо «Шум», як потребу в об’єднанні заради спільної мети. Разом ми можемо все - пам’ятаймо про це та не забуваймо цінувати те, що маємо», – зазначили музиканти. Відомо, що відео було знято та змонтовано на смартфоні. Музиканти в кліпі одягнені у захисні костюми. Режисери – Іван Буянський та група Go_A.


Погода

У понеділок, 25 січня, у Чикаго буде хмарно. Вранці та вдень без опадів. Увечері можливий сильний сніг. Температура повітря близько нуля. В Україні похолодає, місцями невеликий дощ та мокрий сніг. Вдень від 2 до 8 градусів тепла.



Новини на #URCRadio виходять за підтримки: - Selfreliance Federal Credit Union


8 views0 comments

Comments


bottom of page