top of page

Fresh Daily News (Новини українською) - 01/24/2022

Updated: Jan 24, 2022



Політика

Російський уряд прагне насадити у Києві проросійського лідера

Велика Британія вдалася до незвичайного кроку, офіційно оприлюднивши дані своєї розвідки про те, що британці називають планами Москви насадити в Україні проросійський режим, передає Голос Америки. В оприлюдненій в суботу 22 січня заяві, від імені британського міністерства закордонних справ сказано: “Ми маємо інформацію, яка свідчить, що російський уряд прагне насадити у Києві проросійського лідера, в той час як він вирішує, чи вторгатися і окупувати Україну”. В офіційному повідомленні також вказані кілька імен з поміж “багатьох колишніх українських політиків” з якими, як каже Лондон, “російські розвідслужби підтримують зв’язки”. Американський телеканал CNN, посилаючись на американське джерело, повідомляє, що "США володіють доказами подібними до оприлюднених Британією". Російське міністерство закордонних справ назвало британські заяви “дезінформацією” і “провокативною діяльністю”.


Дипломатам США дозволяється виїхати з України, їхні рідні мусять це зробити - Держдеп

Державний департамент США 24 січня дав дозвіл на добровільний від’їзд державних службовців з посольства в Україні та наказав виїхати членам їхніх родин. Відповідне повідомлення оприлюднило посольство США в Україні, передає Укрінформ. Зазначається, що санкціонований від’їзд дає цим працівникам можливість поїхати, якщо вони бажають; виїзд не є обов’язковим для них. Водночас обов’язковим є від’їзд для членів родин. Велика Британія відкликає частину співробітників посольства в Україні та членів їхніх родин, про це йдеться у повідомленні сайту британського уряду. Британський уряд також не рекомендує здійснювати нетермінові подорожі до України. Натомість, Європейський Союз не має наміру організовувати евакуацію з України своїх дипломатів або їх родин у зв’язку із загрозою наступу з боку Росії. Про це у понеділок перед початком засідання ради міністрів закордонних справ у Брюсселі сказав Високий представник ЄС Жозеп Боррель.


Економіка

Мікросхеми та пандемія: Toyota призупиняє роботу 11 заводів у Японії

Японський автовиробник Toyota на чотири дні призупинить роботу 11 заводів внаслідок зростання випадків COVID-19 серед співробітників та нестачі напівпровідників. Про це повыдомляє Nikkei Asia. Як наслідок, автовиробник скоротить пропозицію на 47 тисяч автомобілів, що понад як удвічі більше ніж попередня оцінка втрат компанії. Зокрема, зупинки вплинуть на виробництво таких моделей як седан Crown і позашляховик Land Cruiser. Як повідомляє ВВС, японські клієнти компанії будуть змушені чекати на останню модель Land Cruiser до чотирьох років. Toyota прогнозує, що світовий обсяг виробництва за рік внаслідок дефіциту напівпровідників не зможе досягти 9 мільйонів автомобілів. Зростання захворюваності вплинуло також на іншого автовиробника, Honda Motor. Компанія заявила, що обсяг виробництва легкових автомобілів на заводі Suzuka буде на 10% нижче плану.

Екологія

У Каліфорнії стрімко поширюється лісова пожежа

В американському штаті Каліфорнія стрімко поширюється масштабна лісова пожежа, яка вже охопила територію у 607 гектарів, про це повідомляє ВВС. Зазначається, що полум’я виявлено у малонаселеному районі Біг-Сур вздовж узбережжя центральної Каліфорнії. Сильний вітер підштовхує вогонь до моря, полум’я було видно біля одного із найвищих залізобетонних мостів у світі Біксбі-Крік. Влада вже закрила один із автобанів штату через стихійне лихо. Нині пожежники з щонайменше 13 відомств штату працюють над тим, аби загасити пожежу. Станом на вечір п’ятниці повідомлялося, що полум’я охопило близько 40 гектарів лісу. Торік Каліфорнія зазнала сильної посухи, що призвела до руйнівних лісових пожеж.


Технології

TikTok тестує функцію платних підписок

Соцмережа TikTok тестує нову функцію, яка дозволить авторам стягувати плату за підписку на свій контент. Про це пише The Information з посиланням на представника соцмережі. Наразі у TikTok є функція, яка дозволяє користувачам надсилати авторам віртуальні подарунки, котрі вони можуть конвертувати у реальні гроші, пише видання. Раніше Instagram запустив пробну версію служби підписки, яка дозволяє користувачам платити за додатковий контент від авторів соцмережі. Поки що функція платної підписки доступна 10 творцям контенту у США. Вони мають можливість вибрати цінову категорію для передплати залежно від кількості ексклюзивних постів (всього їх вісім із діапазоном цін від 0,99 до 99,99 доларів на місяць.


Діаспора

США та ЄС привітали українців з Днем Соборності

У суботу, 22 січня, Сполучені Штати привітали Україну з Днем Соборності. У своєму Твіттері Посольство США поширило пост МЗС України із хештегом "Станьмо на підтримку України". Пост нагадує про цей день 1990 року, коли понад 400 тисяч українців утворили "живий ланцюг" від Києва до Львова з вимогою незалежності та свободи. Як наголошується, сьогодні Україна, якій загрожує понад стотисячне військо Росії на кордоні, потребує підтримки її права самій обирати свій шлях. З Днем Соборності українців привітав також Європейський Союз. До кампанії "Станьмо на підтримку України" долучилися також українці за кордоном. У цей день Світовий конґрес українців закликав міжнародне співтовариство стати на захист української незалежності та суверенітету.


Цікаве

У США підліток створив взуття, яке може заряджати смартфон

15-річний Ліно Марреро зі штату Техас розробив технологію Kinetic Kickz, яка дозволяє заряджати смартфон під час ходьби, повідомляє Time. Хлопець розробив спеціальну устілку для взуття, вона збирає кінетичну енергію при русі та перетворює її на електрику. Ідея прийшла до нього після тренування з футболу. Він хотів попросити свою маму забрати його після заняття спортом, але смартфон розрядився. Тоді Марреро зрозумів, що для заряджання пристрою можна використати енергію, яку він витрачає під час гри. Зараз хлопець планує адаптувати технологію Kinetic Kickz для виробництва чистої енергії. За його словами, кінетична енергія набагато надійніша за сонячну або вітряну, яка залежить від погодних умов або часу доби.


Погода

У понеділок, 24 січня, у Чикаго хмарна погода. Дрібний сніг йтиме майже весь день, проте до вечора поступово стихне. На стовпчиках термометрів -3°С.

В Україні початок тижня буде морозним, особливо холод відчуватиметься вночі. Місцями невеликийсніг. Добова температура від 4 до 9 градусів морозу.



Новини на #URCRadio виходять за підтримки: - Svoboda Express

6 views0 comments

Comentários


bottom of page