top of page

Fresh Daily News (Новини українською) - 01/21/2022

Updated: Jan 21, 2022



Політика

США ввели санкції проти чотирьох українців за допомогу ФСБ в дестабілізації України

Міністерство фінансів США у четвер оголосило про запровадження санкцій проти чотирьох українських політиків, діяльність яких пов’язується з інтересами Росії, повідомили в американському відомстві. Зокрема, санкції запроваджені проти двох народних депутатів Тараса Козака й Олега Волошина. Козак, який контролює декілька телеканалів в Україні, підтримував план «очорнити» команду українського президента. Він, як і Волошин та Володимир Сівкович, також поширювали неправдиву інформацію про президентські вибори США. Володимир Олійник, колишній посадовець, за вказівкою ФСБ, збирав інформацію про українську критичну інфраструктуру. Володимир Сівкович, колишній заступник секретаря РНБОУ, в 2021 році працював з мережею російських діячів розвідки і просував ідею офіційно здати Крим Росії в обмін на зменшення кількості підтримуваних Росією сил на Донбасі.


Спроби Дональда Трампа скасувати результати виборів може розглянути спеціальне велике журі

У США окружний прокурор округу Фултон у штаті Атланта Фані Вілліс звернулася до судді з проханням скликати спеціальне велике журі для розслідування спроб експрезидента США Дональда Трампа скасувати результати виборів 2020 року в Джорджії. Про це повідомляє «The New York Times» . Найважливіші свідки відмовилися брати участь у процесі, і велике журі може надіслати їм повістки, які зобов'язують дати свідчення. Спеціальне велике журі займатиметься виключно розслідуванням справи Трампа, тоді як звичайні великі журі розглядають безліч справ і не можуть приділяти достатньо часу одній, зазначає видання.


Економіка

Єврокомісія залучить Україну до процесу сертифікації "Північного потоку-2" – Міненерго

Міністр енергетики України Герман Галущенко заявив, що Україна буде залучена до процесу сертифікації "Північного потоку-2" під час розгляду цього питання Європейською комісією. Про це він сказав за підсумками зустрічі з єврокомісаром із енергетики Кадрі Сімсон у Брюсселі, передає Інтерфакс- Україна. «Це офіційна позиція, яку ми почули сьогодні, за що я вдячний нашим партнерам", - заявив міністр. За його словами, сторони обговорили максимальне за останні роки падіння транзиту газу у січні через ГТС України та вплив РФ на дефіцит ресурсу природного газу в Європі. "У нас є дуже багато спільного у розумінні процесів, що відбуваються", - додав міністр.


Соціум

Українських заробітчан в Польщі стане ще більше

Спрощення процедури легалізації та працевлаштування підвищило зацікавленість українців роботою у Польщі. У січні попит на вакансії у цій країні зріс на 37%, порівняно з аналогічним періодом минулого року, про це повідомили у аналітичному центрі компанії з міжнародного працевлаштування Gremi Personal. Аналітики кадрового порталу grc.ua, посилаючись на дані Звіту про міжнародну міграцію повідомили, що Україна посідає 8-е місце у списку країн, громадяни яких виїжджають на роботу за кордон, із показником 5,5−6 млн осіб. При цьому понад 1,5 млн українців працює в Польщі. Головний чинник — більш високі зарплати. Впровадження на початку 2021 року урядової ініціативи щодо реінтеграції заробітчан в українську економіку не дало прогнозованого ефекту, кажуть у компанії. Програма передбачала, що ті трудові мігранти, які повернуться в Україну, можуть отримати від держави 5 тис. євро на відкриття власного бізнесу.


США, Ілліной, Чикаго

Уряд США запустив вебсайт для замовлення безкоштовних експрестестів на COVID-19

Уряд США у середу запустив вебсайт Covidtests.gov, де американці можуть безкоштовно замовити домашні експрестести на COVID-19. Ще до офіційного запуску він став найбільш відвідуваним сайтом уряду. Мільйони американців почали робити замовлення. Щоб замовити тест, потрібно скористатись лінком, що з'єднує урядовий вебсайт зі спеціальною формою Поштової служби США. В одні руки можливо замовити 4 безкоштовних тести, доставку обіцяють по всій території США, через 7-12 днів від дня замовлення, передає Голос Америки. Президент США Джо Байден оголосив, що на додаток до урядового замовлення на півмільярда тестів, уряд має намір закупити ще 500 мільйонів домашніх тестів для громадськості. Місцева влада штатів також розповсюджуює домашні тести через громадські установи - в бібліотеках, місцевих коледжах, окремих аптеках. В комерційних закладах та онлайн-магазинах домашні експрес-тести на COVID-19 коштують в середньому $10.


Мистецтво, культура і шоу-біз

"Давно цього очікував" - екс-фронтмен "Тартака" висловився про розпад гурту

Екс-лідер відомого українського гурту "Тартак" Олександр Положинський висловився щодо заяви про розпад колективу, яка була зроблена у четвер. Відповідний пост музикант опублікував на своїй сторінці у Facebook. "Сьогодні гурт Тартак остаточно припинив своє існування. І хоч мене, як засновника, ніхто з музикантів не попередив, це не стало для мене несподіванкою - я цього давно очікував і навіть публічно висловлював свої припущення щодо цього", - написав Положинський. Екс-фронтмен зазначив, що відновлювати гурт в жодному з його варіантів поки не планує, однак творчу діяльність не припинятиме, а пісні "Тартака", як і раніше звучатимуть на його концертах. Також Положинський розглядає варіанти можливих одноразових виступів гурту на честь певних знакових подій.


Погода

У п’ятницю, 21 січня, у Чикаго до самого вечора буде триматися похмура погода, лише під кінець дня небо очиститься від хмар. Без опадів. Денна температура від 3 до 5 градусів морозу.

В Україні буде прохолодно, майже у всіх регіонах сніжитиме. Вдень стовпчики термометрів покажуть від 4 градусів морозу до 1 градуса тепла.



Новини на #URCRadio виходять за підтримки: - Svoboda Express

4 views0 comments

Comments


bottom of page