top of page
Writer's pictureURC Radio

Fresh Daily News (Новини українською) - 01/19/2021

Updated: Jan 19, 2021



Політика

Як пройде останній день президентства Дональда Трампа

Чинний президент США Дональд Трамп 20 січня, в останній день перебування на цій посаді, планує провести урочисту військову церемонію. Про це повідомиляє The Hill. Захід пройде на військовій базі Ендрюс неподалік від Вашингтона перед інавгурацією новообраного президента Джозефа Байдена. Після цього Трамп відправиться у свій маєток в штаті Флорида. Там він разом зі своїми прихильниками має намір обміркувати подальші дії. До закінчення терміну своїх повноважень Дональд Трамп зможе скористатися президентським літаком.


Економіка

Більше половини малих підприємців в Україні не бачать сенсу у січневому локдауні – опитування

62% опитаних малих підприємців в Україні заявили, що у запровадження нової хвилі жорстких обмежень немає сенсу, ще 24% вважають заходи занадто жорсткими. Про це свідчать результати опитування, проведеного Європейською Бізнес Асоціацією. Через впровадження нового локдауну п`ята частина підприємців шукають нові можливості для розвитку свого бізнесу, ще стільки ж змушені відправляти своїх працівників у неоплачувану відпустку, 13% - скорочують заробітну плату, 10% - частково скорочують штат та стільки ж закриватимуть бізнес. При цьому, лише 14% опитаних вважають січневі обмеження адекватними ситуації чи м'якими, йдеться у дослідженні.


Соціум

Водохреща в Україні в умовах локдауну

Сьогодні християни східного обряду святкують Водохреща. У цей день православні згадують євангельську подію - Хрещення Ісуса Христа в річці Йордан. В Україні традиційно освячують воду і символічно очищаються від гріхів через занурення в ополонку. Цьогоріч святкування Водохреща припадає на період локдауну, тож усі заходи відбуваються відповідно до карантинних вимог. На водоймах по всій Україні чергують майже 2 тисячі рятувальників. Втім бажаючих не так вже й багато, пишуть ЗМІ, через сильні морози та пандемію. До того ж масові заходи заборонені через локдаун.

Авто – мото

Fiat та Peugeot об’єднались в автогрупу Stellantis

Fiat Chrysler та Peugeot завершили процес об’єднання в автогрупу Stellantis, що стала четвертою найбільшою у світі - угоду оцінюють у 52 мільярди доларів, повідомляє Reuters. Акції Stellantis вийшли на ринок у понеділок у Мілані та Парижі, а у вівторок у Нью-Йорку. Новоутворена автогрупа матиме досить ресурсів, аби розпочати виробництво електрокарів та конкурувати з більшими гравцями на ринку. В компанії планують скоротити річні витрати на 5 мільярдів євро без потреби у закритті частини виробництва. Аналітики очікують, що після об’єднання компанія зможе владнати показники роботи у Китаї та наростити обсяги продажів, що значно відстають від обсягів виробництва.


США, Ілліной, Чикаго

Адміністрація Байдена планує скасувати рішення Трампа про дозвіл європейцям подорожувати до США

Адміністрація Джо Байдена, планує переглянути рішення президента Трампа про скасування обмежень на в’їзд з Європи та деяких інших країн до США, про це повідомила майбутня речниця новообраного президента Джен Псакі. Дональд Трамп у понеділок підписав указ про скасування з 26 січня обмежень, які він запровадив навесні минулого року, і це означало б можливість відновлення подорожей до США з 26 країн європейської Шенгенської зони та деяких інших. Натомість у США навпаки планують посилити заходи у галузі міжнародного подорожування. З 26 січня запроваджують вимогу, щоб більшість авіапасажирів, які прибувають з-за кордону, надавали підтвердження негативних результатів аналізів на коронавірус, або довідку про одужання від Covid-19.


Діаспора

Представники діаспори потрапили в топ-50 найвпливовіших канадців

Престижний канадський рейтинг Maclean's Power List включив до свого списку найвідоміших канадців українського походження. Родина Темертей розмістилася на 24 місці із зазначенням: «Ім’я номер 1 у сфері медичної благодійності». Пара, яка розширила свій бізнес - роздрібні магазини ComputerLand у загальноканадську мережу, спрямовує свої статки у сферу охорони здоров’я. До рейтингу також включено канадку українського походження віцепрем’єр-міністерку, міністерку фінансів Канади Христю Фріланд (6-е місце). Раніше у січні цього року її було названо парламентарієм року в Канаді. Загалом до рейтингу топ-50 канадців увійшли представники політики, бізнесу, освіти й науки, медіа, сфери розваг, спорту, урядовці, судді та правники, громадські активісти. Очолив перелік найвпливовіших канадців прем’єр-міністр Джастін Трюдо.


Мистецтво, культура і шоу-біз

Alyona Alyona стала переможницею престижної музичної премії

Українська реперка Alyona Alyona (Альона Савраненко) стала лауреаткою премії Music Moves Europe Talent Awards 2021. Крім того, українка отримала нагороду Public Choice Award. Окрім 10 тисяч євро призової винагороди вона отримує ще 5 тисяч євро і запрошення на зйомки лайв-сесії в студії Deezer у Парижі. Премія The Music Moves Europe Talent Awards заснована Європейським союзом у 2019 році. Переможцями премії можуть стати «найбільш цікаві нові європейські таланти». Альона Савраненко стала номінанткою премії у вересні 2020 року.


Погода

У вівторок, 19 січня, у Чикаго безхмарним небо буде вранці, день та вечір очікуються похмурими. Та ще й зі снігом. На стовпчиках термометрів -2…-3°С.

В Україні на Водохреща триматиметься холодна погода з сильними морозами до -16°С, переважно без опадів.



Новини на #URCRadio виходять за підтримки: - Selfreliance Federal Credit Union

3 views0 comments

Comments


bottom of page