top of page

Fresh Daily News (Новини українською) - 01/14/2022

Updated: Jan 14, 2022



Політика

Експерти підводять підсумки переговорів Заходу з Москвою

За підсумками зустрічі в рамках Ради НАТО-Росія, що відбулася напередодні в Брюсселі, не було досягнуто зобов'язань щодо деескалації, а члени Альянсу одноголосно заявили про підтримку політики відкритих дверей, що передбачає можливість вступу України та Грузії до НАТО, передає Голос Америки. У Кремлі вважають, що переговори Росії зі США та НАТО пройшли здебільшого невдало, а у сторін збереглися розбіжності щодо принципових питань. Про це у четвер заявив прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков. "Це погано, це можна лише зарахувати в мінус двох раундів, що відбулися", - констатував Пєсков. Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг охарактеризував переговори як непрості, але важливі і необхідні. Він визнав, що сторони залишаються із серйозними розбіжностями, а знайти спільні підходи до їхнього вирішення – складне завдання.


Економіка

ЄС продовжив економічні санкцій проти Росії на півроку

Рада ЄС прийняла рішення про продовження ще на півроку економічних санкцій проти Росії, запроваджених за агресію проти України. Заяву про це оприлюднили 13 січня. Це є останнім етапом в офіційній процедурі, що продовжує санкції до 31 липня 2022 року. Економічні санкції Євросоюзу вперше були введені у липні 2014 року у відповідь на дії Росії з дестабілізації ситуації в Україні. Вони були посилені у вересні, а в березні 2015 року Європейська рада погодилася пов'язати їх тривалість із виконанням Мінських угод. З того часу ЄС кожні півроку продовжує дію економічних обмежень.16 грудня 2021 року після оцінки ситуації з виконанням Мінських домовленостей, на саміті лідерів ЄС одностайно ухвалили рішення продовжити санкції.


Наука

Ракета Ілона Маска вивела на орбіту український супутник "Січ-2−30

13 січня компанія Ілона Маска SpaceX запустила ракету Falcon 9 із українським супутником “Січ-2-30" на борту. Старт відбувся із мису Канаверал у США. Трансляція велася на Youtube-каналі SpaceX. Це перший український супутник, який виведено на орбіту за останні 10 років. Його розробило конструкторське бюро "Південне" у Дніпрі. Він отримуватиме цифрові зображення поверхні Землі та моніторитиме магнітосферу планети. Інформація з супутника надходитиме у центр польотів у містечку Дунаївці Хмельницької області. Українські фахівці робитимуть аналіз телеметричної інформації. Перші фото з "Січі 2-30" очікують уже за кілька днів. До слова, до 2025 року на орбіті має з'явитися ще сім українських супутників.


США, Ілліной, Чикаго

У Нью-Йорку запровадили новий закон, що заборонятиме підключати нові будинки до природного газу

Нью-Йорк прямує до незалежності від викопних джерел енергії. За кілька років буде заборонено підключати нові будинки до природного газу. Натомість обігрівачі і бойлери, встановлені у новобудовах, повинні працювати від електромережі. У США будівлі мають власну систему опалення. Половина з них працює на газу або мазуті. Загалом обігрів житла і комерційних будівель відповідає за 13% парникових газів в атмосфері. За словами екологів, перехід системи опалення на електрику – це значний внесок у зменшення забруднення атмосфери. Наприкінці минулого року влада у Нью-Йорку запровадила новий закон, що забороняє підключати нові будинки до природного газу. Для нових будинків до семи поверхів закон почне діяти з наступного року, для вищих із 2027-го. Виняток становлять лікарні, заклади харчування і громадські пральні.


Діаспора

Суд США оштрафував український книжковий проєкт на майже 8 мільйонів доларів за піратство

Окружний суд США у західному окрузі Вашингтона оштрафував український книжковий проєкт Kiss Library на 7,8 млн. доларів. Amazon Publishing, Гільдія авторів США та найбільший видавець у світі, Penguin Random House 2020 року подали позов проти Kiss Library. Вони заявили про економічні збитки через невиплату роялті та втрату клієнтів. Автори почали скаржитися на Kiss Library ще два роки тому – сайт перепродавав їхні книги, які продаються на Amazon, за завищеними цінами. Проєкт працював під різними назвами – Kissly.net, Libly.net, Cheap-Library.com, щоб замаскувати свою діяльність. Згідно з визначенням американського суду, книжковий онлайн-магазин Kiss Library незаконно копіював та розповсюджував твори авторів. Продавці мають виплатити по $150 тисяч за кожну книгу, сумарно це $7,8 млн.


Мистецтво, культура і шоу-біз

У Лос-Анджелесі продали будинок, де знімали «Кошмар на вулиці В'язів»

У Лос-Анджелесі майже за 3 мільйона доларів продали будинок, в якому знімали перші дві частини фільму «Кошмар на вулиці Вʼязів», повідомляє CNN. Як пише видання, сума, за яку продали будинок, приблизно на 98% більша за вартість сусідніх будинків на цій же вулиці. Голландський колоніальний будинок із трьома спальнями зазнав серйозних змін після виходу фільму у 1984 році, хоча його зовнішній вигляд залишився майже незмінним. Але решта будинку була «переосмислена дизайнером у середині 2000-х», тому він став яскравішим, білішим і більш повітряним. Всі кричущі елементи 1980-х років замінили, а двері, колись криваво-червоні, тепер пофарбовані у чорний колір. Будинок раніше належав режисерці Лорін Скафаріа, яка купила його в 2013 році.


Погода

У п’ятницю, 14 січня, у Чикаго з ранку до самого вечора небо буде вкрите хмарами. Більша частина дня пройде без опадів, а ближче до вечора очікується дрібний сніг. Термометри показуватимуть -1°С.

До України прийде потепління, проте рвучкий вітер псуватиме погоду. Можливий невеликий сніг з переходом в дощ. Вдень від 0 до 5° тепла.



Новини на #URCRadio виходять за підтримки: - Svoboda Express



11 views0 comments

Comments


bottom of page