top of page
Writer's pictureURC Radio

Fresh Daily News (Новини українською) - 01/14/2021



Політика

Дональд Трамп став першим президентом США, якому оголосили імпічмент двічі

Палата представників Конгресу США 13 січня оголосила імпічмент президенту США Дональду Трампу через його роль у підбурюванні натовпу своїх прихильників до штурму Капітолію минулого тижня. У єдиній статті імпічменту Трампа звинувачують у заклику до заколоту, передає Радіо Свобода. За оголошення імпічменту проголосували 222 демократи і 10 членів Республіканської партії. Проти виступили 197 республіканців. Таким чином, Дональд Трамп став першим американським президентом, якому імпічмент був оголошений двічі. Остаточне рішення з питання про відсторонення президента від влади ухвалює Сенат.


Економіка

Названа ціна китайської COVID-вакцини для українців

Вартість вакцини CoronaVac від китайської компанії Sinovac Biotech для українців становитиме 504 гривні (це біля $20). Постачальником препарату буде фармацевтична компанія Лекхім, п

овідомив, голова наглядової ради Лекхім Валерій Печаєв. При цьому ціна може змінитися як у більший так і менший бік в залежності від курсу долару, сказав Почаєв. Також стало відомо, що Лекхім уклав угоду про постачання в першому півріччі цього року п'яти мільйонів доз вакцини від Sinovac Biotech. Ця кількість буде закуплена не за рахунок держави. Компанія з 15 січня починає прийом заявок на поставку вакцин від підприємств України, які зацікавлені у вакцинації своїх співробітників.


Соціум

Начальники штабів збройних сил США звернулись до війська перед інавгурацією Джо Байдена

Об’єднаний комітет начальників штабів збройних сил США, орган, який включає найвище військове командування Пентагону, оприлюднив спеціальну заяву із засудженням захоплення будівлі Конгресу минулого тижня та підтвердженням того, що Джо Байден стане головнокомандувачем США після інавгурації 20 січня. У листі начальники штабів усіх підрозділів американських збройних сил нагадали військовим США про їхню присягу захищати американський народ та Конституцію. Події 6-го січня названо атакою на американський конституційний процес, а право на вільне висловлювання не означає права на насильницькі дії.

Здоров`я

У каліфорнійському «Діснейленді» відкриють «суперпункт» вакцинації від COVID-19

Зробити щеплення від COVID-19 можна буде в американському «Діснейленді». Про це повідомили посадовці округу Оранж. На території парку розваг відкриють центр вакцинації, де щодня отримуватимуть щеплення до 1000 людей. Центр вже назвали «суперпунктом». Також, для того, щоб прискорити програму щеплень в країні загалом, уряд США видав нові вказівки щодо вакцинацій, передає Голос Америки. Згідно з ними, щеплення на цьому етапі можуть отримати всі особи старше 65 років а також ті, хто має деякі хронічні хвороби, наприклад, діабет. Адміністрація також припинить резервувати вакцини для проведення щеплень другою дозою. «Ми віримо, що виробники можуть виробити достатньо вакцин, щоб вчасно провести щеплення другою дозою», - заявила Джен Псакі, номінантка на посаду прес-секретаря Білого дому.

США, Ілліной, Чикаго

З наступного тижня авіапасажири, які прибувають у США з інших країн повинні мати негативний тест на COVID-19

З наступного тижня авіапасажири, які прибувають до США з інших країн повинні мати негативний тест на COVID-19. Згідно з новими правилами Центрів США з контролю за захворюваннями, які вступають в дію 26 січня, пасажири міжнародних авіарейсів, при посадці у літак повинні надати результат тесту на COVID, який зроблений принаймні за 3 дні до вильоту. Вимога не поширюється на пасажирів, які подорожуть через аеропорти США транзитом, а також на дітей віком до 2-х років. Як і прогнозували медики після різдвяно-новорічних свят зараз у США фіксують різкий спалах захворюваності. У вівторок у США від ускладнень внаслідок COVID померла найбільша кількість людей від початку пандемії – понад 4300.

Діаспора

В Ужгородському університеті провели унікальне генетичне дослідження українців

В Ужгородському національному університеті презентують результати дослідження генетичного різноманіття українців. Доступ до даних нададуть науковцям зі всього світу, про це повідомив керівник проєкту професор Тарас Олексик. Він розповів, що вивчаючи зразки ДНК українців дослідники знайшли понад 13 мільйонів генетичних варіантів, майже 500 тисяч з яких раніше були незадокументовані. Після цього дослідження дані проєкту стали доступними для вчених усього світу, і тепер вони можуть отримати доступ для проведення власних досліджень в найрізноманітніших сферах - від біології та медицини людини до розгадки таємниць історії людства.

Мистецтво, культура і шоу-біз

Український музикант Сергій Бабкін представив новий аудіо-візуальний проект

Український музикант, учасник групи «5'nizza» Сергій Бабкін запустив новий проект "Квінтесенція" - це колекція авторських віршів, в яких артист розмірковує про глибоке, вічне та духовне. Щомісяця музикант обіцяє випускати по одному відео, в якому ділитиметься своїми думками та роздумами. Перше есе під назвою "Мій білий аркуш" артист представив 13 січня на своєму YouTube-каналі. У ньому він розповідає про перші хвилини творчості, яка ще не сталася за фактом, на аркуші, але вже живе в його голові. Ролик виконаний в чорно-білих тонах. "Я так давно цього чекав", - поділився Сергій Бабкін своїми емоціями.


Погода

У четвер, 14 січня, у Чикаго протягом усього дня погода буде похмурою. Ввечері, можливий сильний дощ. Денна температура +4°С.

В Україні сильно сніжитиме, а також буде мороз. Вдень від нуля до -5°С.



Новини на #URCRadio виходять за підтримки: - Selfreliance Federal Credit Union


12 views0 comments

Comments


bottom of page