top of page

Fresh Daily News (Новини українською) - 01/13/2022


Політика

Постійна рада ОБСЄ зібралася у Відні – говоритимуть і про Україну

У штаб-квартирі ОБСЄ у Відні у четвер розпочалось засідання Постійної ради ОБСЄ, на якому Польща представить пріоритети свого головування в Організації у 2022 році, повідомляє Укрінформ. Поруч з цим, очікується, що у своїх виступах делегації країн-учасниць висловляться з приводу нинішньої ескалації ситуації, спровокованої нарощуванням Росією військ біля українського кордону. Нагадаємо, протягом поточного тижня відбуваються численні дипломатичні заходи для обговорення питань європейської безпеки та зниження напруги навколо України, що була спровокована Росією. 12 січня у Брюсселі відбувалася ключова зустріч Ради Росія-НАТО. Ввечері ситуацію з безпеки в Європі та навколо України в рамках неформальної зустрічі у французькому місті Брест обговорили міністри оборони країн Євросоюзу, у четвер ця дискусія продовжиться за участю міністрів закордонних справ ЄС.


Економіка

У США рекордна за 40 років інфляція

Зростання споживчих цін у США у грудні минулого року відбулось рекордними темпами за останні майже 40 років, - йдеться у звіті Федерального бюро статистики праці США. У порівнянні із груднем попереднього року, ціни зросли на понад 7%. Зокрема, найвищий стрибок відбувся у вартості оренди житла й цінах на вживані авто. Через це економісти очікують, що Федеральний Резерв із березня почне піднімати відсоткові ставки. Натомість вартість м'яса та інших продуктів харчування дещо знизилась. Білий дім прокоментував новину, підкресливши, що "падіння цін на бензин та їжу" говорить про "прогрес у сповільненні темпів зростання споживчих цін", передає Голос Америки. Водночас, звіт свідчить, що в цьому напрямку "залишається чимало роботи", адже товари й послуги продовжують дорожчати, що позначається на американських родинах, - йдеться у заяві.


Соціум

У провінції Квебек запроваджують податок для невакцинованих

Канадська провінція Квебек запроваджує податок для мешканців, які не вакциновані проти коронавірусу. Про це повідомляє ВВС. Премʼєр-міністр провінції Франсуа Лего заявив на пресконференції, що люди, які не отримали першої дози вакцини, мають заплатити «внесок». Розмір податку ще не визначили, але, за словами Лего, він буде «значним». «Я думаю, що зараз це питання справедливості щодо 90% населення, яке пішло на деякі жертви. Ми зобовʼязані для них вжити таких заходів», — заявив премʼєр. У Квебеку зареєстровано найбільшу кількість смертей від коронавірусу в Канаді — понад 12 тисяч. Лікарні в Монреалі заповнені на 100% і вже почали запроваджувати обмеження на госпіталізацію, не повʼязану з COVID.


США, Ілліной, Чикаго

Держдеп надалі радить американцям переглянути плани подорожей до України

Державний департамент США продовжує радити громадянам Сполучених Штатів переглянути плани подорожей до України через посилені загрози з боку Росії. Відповідне повідомлення у середу розмістило посольство США в Україні. Як вказується, повідомлення про подальшу незвичну військову діяльність Росії поблизу кордонів України та окупованого Криму продовжуються, а ситуація може змінитись без попередження. Сайт Держдепу на своїй сторінці лишає незмінною пораду від 20-го грудня минулого року не подорожувати до України. У повідомленні громадянам США радять не подорожувати до України через COVID-19, а також через посилені загрози з боку Росії.


Діаспора

20-річна українка стала інженеркою-інфлуенсером у США

Коли у 2020 році у Нью-Йорку кожна маска для обличчя була “на вагу золота”, за ініціативи 19-річної українки із Брукліна американські госпіталі отримали більше 82-ох тисяч одиниць засобів індивідуального захисту, які молода інженерка почала друкувати за допомогою 3D-технологій у своїй кімнаті. Сьогодні Карина Попович навчається MBA у бізнесшколі Корнелл Дайсон, передає Голос Америки. Отримує пропозиції від різних компаній, але вирішила, що після завершення навчання продовжить вирішувати технологічні задачі за допомогою консультацій. Також мріє у майбутньому започаткувати свій власний бізнес і, сподівається, це буде щось прибуткове та революціонує світ. Сім'я Карини переїхала з Чернівців до США у 2000 році. Тато дівчини електрик, тож вона змалку цікавилась як усе працює. В середній школі займалася робототехнікою, а у старшій спробувала 3D-принтер. Тоді зрозуміла, що любить інженерію і будувати все, що прийде на думку.


Мистецтво, культура і шоу-біз

У церемонії вручення премії "Оскар" вперше за три роки буде ведучий

Церемонія вручення нагород кінопремії "Оскар" цього року може пройти з ведучим. Про це повідомив журнал Variety з посиланням на слова глави розважального підрозділу телеканалу ABC Крейга Ервіча. З 2019 року, після того, як комік Кевін Харт відмовився від цієї ролі через скандал зі звинуваченнями в гомофобії, церемонії проходили без ведучого. Ервіч оголосив, що у церемонії знову буде ведучий, під час віртуального прес-туру ABC. Хто претендує на цю роль, він не повідомив, але пообіцяв незабаром поділитися подробицями. 94-та церемонія вручення нагород Американської академії кіномистецтв пройде 27 березня в театрі Dolby в Лос-Анджелесі.


Погода

У четвер, 13 січня, у Чикаго з ранку до самого вечора небо буде вкрите хмарами. Без опадів. Температура повітря до +3°C.

В Україні триматимуться люті морозі, проте вдень вони почнуть потроху слабшати. Подекуди невеликий мокрий сніг та дощ. Денна температура 1-6° морозу.



Новини на #URCRadio виходять за підтримки: - Svoboda Express

5 views0 comments

Comments


bottom of page