top of page
Writer's pictureURC Radio

Fresh Daily News (Новини українською) - 01/12/2021

Updated: Jan 12, 2021


Політика

До Конгресу внесли проект постанови про імпічмент Дональда Трампа

В понеділок троє конгресменів від Демократичної партії США внесли до Палати представників Конгресу проект постанови про імпічмент президента США Дональда Трампа за «підбурювання до заколоту», передає Голос Америки. В проекті постанови конгресмени звинувачують Дональда Трампа у «навмисному підбурюванні до насильства проти уряду Сполучених Штатів». Зокрема йдеться про промову Трампа на акції протесту 6 січня, де він стверджував, що виграв президентські вибори і закликав прихильників йти до Капітолію. Голосування за проект постанови планується цього тижня.


Eкономіка

У США запроваджують санкції проти українських політиків та ЗМІ через втручання в американські вибори

Міністерство фінансів США оголосило про введення нових санкцій проти колишніх і нинішніх політиків України, а також проти деяких інформресурсів. Зазначені в списку особи і організації є частиною «пов'язаної з Росією мережі впливу, що має відношення до депутата Верховної ради Андрія Деркача», йдеться на сайті установи. Держсекретар США Майк Помпео наголосив, що цих осіб було внесено до переліку через те, що вони «прямо, чи опосередковано займались, фінансували, приховували, або іншим чином долучались до кампанії з іноземного впливу, намагаючись зашкодити американським виборам 2020 року».


Соціум

Поліція закриє доступ до Капітолія під час інавгурації Джо Байдена

Поліція закриє доступ громадськості на територію будівлі Капітолія під час інавгурації обраного президента США Джо Байдена, що запланована на 20 січня, про це повідомила в.о. начальника поліції Капітолію Йогананда Пітман, пише Associated Press. За її словами, Капітолій буде закрито для публіки, а вхід на інавгурацію здійснюватиметься за квитками. Вона запевнила, що правоохоронні органи на федеральному рівні, рівні штату та на місцевому рівні спільними зусиллями і на основі всебічних та скоординованих планів готові гарантувати безпеку під час інавгурації. Тим часом пресслужба Білого дому повідомляє, що у столиці США запроваджується двотижневий надзвичайний стан через підготовку до інавгурації наступного президента.


Здоров`я

У США доставили понад 22 мільйона доз вакцин від COVID-19

Обраний президент Джо Байден отримав другу дозу вакцини BioNTech/Pfizer від коронавірусу. Щеплення у прямому ефірі 11 січня транслював телеканал ABC. Станом на сьогодні у США вже доставили понад 22 мільйона доз вакцин від COVID-19, але фізично людям вкололи лише менше 7 мільйонів доз, передає Голос Америки. Щоб пришвидшити процес імунізації, майбутня адміністрація Джо Байдена обговорює можливість змінити процедуру адміністрування вакцини. Замість того, щоб зберігати у резерві другу дозу препарату для тих, хто вже отримав першу, пропонують одразу розподіляти усі наявні дози та можливо змінити пріоритетність вакцинування.


Туризм

З українським паспортом можна без візи відвідати 130 країн

Паспорт громадянина України дає можливість без візи в'їхати до 130 країн світу. Про це свідчить Індекс паспортів компанії Henley & Partners. За підсумками року Україна розділила 41 місце з тихоокеанською країною Вануату в рейтингу свободи пересування. Це на 2 позиції вище ніж минулого року. Японія утримує перше місце в Індексі паспортів. Громадяни країни можуть подорожувати без візи у 191 напрямку. Сінгапур залишається на 2-му місці, Південна Корея і Німеччина посідають 3-є місце. Останнім у рейтингу на 106-му місці опинився Афганістан, із паспортом якого можна відвідати 26 напрямків.


Діаспора

Українці америки хочуть відзначити сторіччя першого виконання «Щедрика» у нью-йоркському Карнегі-центрі

У самому центрі Мангеттена напередодні Різдва за юліанським календарем відбувся концерт, під час якого лунали українські колядки в сучасній обробці у виконанні «Голосів українського села» та нью-йоркського квартету «Іон». Мета заходу – зібрати однодумців та кошти на відзначення сторіччя першого виконання «Щедрика» у нью-йоркському Карнегі-центрі. Через коронавірус у організаторів постало завдання знайти новий онлайн-формат, який би зацікавив якомога ширшу аудиторію. Так виникла ідея транслювати та записати концерт у форматі 3D. Президентка громадської організації «Разом» Дора Хом’як каже, проєкт дуже амбітний, адже навіть за гроші отримати дозвіл виступати в Карнегі-центрі непросто. Волна сподівається, що проєкт буде підтримано, і легендарний «Щедрик» знову пролунає на одній з головних сцен Сполучених Штатів.


Погода

У вівторок, 12 січня, у Чикаго небо буде вкрите хмарами, без опадів. Вдень на стовпчиках термометрів +2..+3°С.

В Україні переважно суха, але хмарна і холодна погода. На півдні мокрий сніг. Температура вдень від 3° морозу до 2° тепла.



Новини на #URCRadio виходять за підтримки: - Selfreliance Federal Credit Union

19 views0 comments

Comments


bottom of page