top of page

Fresh Daily News (Новини українською) - 01/12/2022


Політика

Сполучені Штати взаємодіють із ЄС та Німеччиною, щоб призупинити запуск "Північного потоку-2"

Сполучені Штати взаємодіють із Європейським Союзом та Німеччиною, щоб призупинити запуск "Північного потоку-2". Про це на брифінгу заявила заступниця держсекретаря США із політичних питань Вікторія Нуланд. "Ми працюємо з німецькою стороною, з ЄС над тим, щоб уповільнити розгляд ними питання про використання газопроводу. Новий німецький уряд прийняв значні кроки в цьому напрямку", — говорить Нуланд. За її словами, Берлін підтвердив домовленості, що "роботу "Північного потоку-2" буде призупинено, якщо Росія вдасться до нової агресії проти України". Нуланд наголосила, що поки що немає жодних кроків щодо деескалації з боку РФ у відносинах з Україною. Також за її словами США та союзники, зокрема Німеччина, єдині щодо питання нових санкцій проти Росії, якщо Кремль наважиться на повномасштабне вторгнення до України.


Економіка

Віце-голова ФРС США йде у відставку через скандал із торгівлею акціями

Віце-голова Федеральної резервної системи (ФРС) США Річард Кларіда достроково йде у відставку після того, як стало відомо, що він незаконно займався продажем акцій на початку пандемії. Про це пише Financial Times. Зокрема, Кларіда приховав переведення суми від 1 до 5 млн доларів з фонду облігацій до фонду акцій за кілька днів до рішення ФРС про екстрені заходи щодо підтримки фондового ринку. Сам Кларіда сказав, що його неповідомлення про ці операції було наслідком "ненавмисних помилок". "Його відхід є третьою великою відставкою високопоставленого чиновника ФРС за останні місяці через торговельну активність. Ерік Розенгрен і Роберт Каплан, які очолювали два регіональні відділення банку, подали у відставку у вересні", - пише FT.

Соціум

У США здійснили першу успішну пересадку серця людині від генетично зміненої свині

57-річний Девід Беннетт з Меріленду став першою людиною у світі, якій пересадили серце від генетично модифікованої свині, повідомляє ВВС. Такий прорив може одного разу призвести до нових постачань органів тварин для трансплантації пацієнтам-людям. Восьмигодинна операція відбулася в Балтіморі. Пацієнт вже у понеділок, за словами хірургів Медичного центру Університету Меріленду, почував себе добре, повідомляє The New York Times. Він поки що підключений до апарату штучного кровообігу, але нове серце функціонує і виконує більшу частину роботи. Це перша успішна трансплантація серця свині людині. Видання пише, що прогноз для пацієнта ще не зрозумілий, але вказує, що у найбільш небезпечні 48 годин після операції, відторгнення донорського серця не сталося. Беннетт зважився на цю операцію, оскільки через тяжкість свого стану він не міг претендувати на донорське серце людини.


Екологія

Уже шостий рік поспіль: температура світового океану б’є рекорди

У 2021 році температура світового океану була найвищою в історії. Цей показник зростає уже шість років поспіль, повідомляє The Guardian із посиланням на доповідь 23 дослідників із 14 інститутів у всьому світі. Вони з’ясували, що за останній рік верхні дві тисячі метрів океану поглинули на 14 зеттаджоулів більше, ніж у 2020 році, що в 145 разів перевищує світове виробництво електроенергії за той же період. Оскільки світ теплішає через людську діяльність, океани взяли на себе основний тягар додаткового тепла, що тимчасово допомагало врятувати людство від температур, які вже були б катастрофічними. Більш теплі води океану сприяють посиленню у світі штормів, ураганів і екстремальних опадів, що, в свою чергу, збільшує ризики серйозних повеней. Нагріта вода океану розширюється і «з’їдає» величезні льодовикові щити Гренландії та Антарктики, які в сукупності втрачають близько 1 трлн тонн льоду на рік. При цьому обидва ці процеси сприяють підвищенню рівня морів.


Здоров`я

До коронавірусу не можна ставитись як до грипу – ВООЗ

Уже за 6-8 тижнів новим штамом коронавірусу «Омікрон» заразиться половина населення Європи. Такий прогноз озвучив Ганс Клюге, регіональний директор ВООЗ у Європі. Також представники ВООЗ відкинули припущення, що до коронавірусу - через його поширеність і зменшення летальності - можна ставитись як до грипу й вважати його ендемічною хворобою, а не пандемією, відтак, не потрібно фіксувати кожен випадок і тестувати людей, що не мають симптомів, передає «Голос Америки». Представниця ВООЗ у Європі Кетрін Смолвуд підкреслила, що для цього потрібно, аби вірус був прогнозованим. Нагадаємо, кількість випадків шпиталізації з COVID-19 у Сполучених Штатах досягла нового максимуму в 132 646 осіб, перевищивши рекорд січня минулого року.


США, Ілліной, Чикаго

Після зараження COVID-19 у зоопарку Іллінойса помер сніговий барс

Сніговий барс Рілу помер після зараження COVID-19 у зоопарку Міллер Парк у Блумінгтоні, що у Іллінойсі. Про це повідомляє CNN. Рілу, 11-річний сніговий барс, боровся з пневмонією, спричиненою коронавірусом. «Рілу прибув до зоопарку Міллер Парк у 2011 році із зоопарку Оклахома-Сіті. За час свого перебування тут він народив сім нащадків, які зараз є частиною Плану виживання видів», йдеться у повідомленні опублікованому в Instagram зоопарку Міллер Парк. За даними Всесвітнього фонду дикої природи, снігові барси є вразливим видом. За оцінками, їх популяція складає від 4 до 6,5 тисяч особин. Основними загрозами для їхнього виживання є полювання, втрата середовища проживання та кліматична криза.


Погода

У середу, 12 січня, у Чикаго з ранку до самого вечора небо буде вкрите хмарами. Без опадів. На стовпчиках термометрів +4…+5°С.

В Україні буде морозно, хмарно з проясненнями та без опадів. Температура протягом доби 10-15 градусів морозу.



Новини на #URCRadio виходять за підтримки: - Svoboda Express

5 views0 comments

Comments


bottom of page