top of page

Fresh Daily News (Новини українською) - 01/10/2022

Updated: Jan 11, 2022


Політика

В ЄС визнали, що Москва є стороною збройного конфлікту на сході України

Росія є стороною збройного конфлікту на сході України, а будь-який діалог щодо України має відбуватися лише за участі її представників. Про це заявив високий представник ЄС із закордонних справ Жозеп Боррель, передає Укрінформ. Тим часом, у швейцарській Женеві розпочалася зустріч представників США та РФ щодо "гарантій безпеки". Про це заступник держсекретаря США Венді Шерман повідомила у Твіттері. «Проте ми чітко давали зрозуміти, що не будемо обговорювати європейську безпеку без наших союзників і партнерів», - наголосила Шерман. Нагадаємо, 12 січня має відбутись зустріч Ради Росія-НАТО в Брюсселі, а 13 січня очікується засідання Постійної ради ОБСЄ у Відні, в якому візьме участь і Україна.


Економіка

Світові ціни на зернові досягли максимального за 10 років рівня – ООН

За підсумками 2021 року ціна на зернові досягла максимального рівня з 2012 року та на 27% перевищила показник 2020 року. Про це повідомили в Продовольчій та сільськогосподарській організації ООН. При цьому, ціни на кукурудзу зросли на 44%, на пшеницю - на 31%, водночас ціни на рис знизились на 4%. "У звичайних умовах високі ціни ведуть до збільшення обсягів виробництва, однак зростання цін на ресурси, глобальна пандемія, що продовжується, і все більш непередбачувані погодні умови практично не залишають надій на стабілізацію ситуації на ринку в 2022 році", - заявив старший економіст організації Абдулреза Аббассян. За 2021 рік середня ціна олії збільшилася на майже 66%. А ціни на м'ясо виявилися на майже 13% вищими, ніж у попередньому році.

Соціум

Алек Болдвін відкинув звинувачення в тому, що він не співпрацює зі слідством

Актор Алек Болдвін, який протягом зйомок фільму “Rust” смертельно вистрелив в українську художницю-постановницю Галину Гатчінс, відкидає звинувачення в тому, що він не співпрацює зі слідством, про це він заявив у відео, яке оприлюднив в Instagram. Актор каже, що процес співпраці з правоохоронцями “займає час”, однак він “на тисячу відсотків буде все виконувати”, і що не заперечує щодо запитів слідства. Раніше шериф міста Санта-Фе, поблизу якого трапився фатальний інцидент, видав ордер на дослідження телефону Болдвіна для збору доказів. Наразі не висунуто офіційних звинувачень, однак учасники кінокоманди, та друзі Галини Гатчінс шукають, хто винен у її смерті. До судів уже подали два цивільних позови через халатність на знімальному майданчику та заподіяння моральної шкоди.


Авто – мото

BMW показав концепт авто, яке змінює колір за натиском кнопки

BMW Group презентувало концепт авто BMW iX Flow, яке може змінювати колір кузова натиском кнопки, повідомляє Bloomberg. Авто використовує електрофоретичну технологію, щоб змінювати колір з чорного на білий, або на будь-яке їхнє поєднання, на всій своїй поверхні. У компанії зауважують, що зміна кольору автівки з темного на світлий допоможе під час подорожі при високій температурі, аби підвищити ефективність та терморегулювання всередині автівки. Для розробки програми BMW співпрацювала з компанією E-Ink. Застосування працює за допомогою плівки, якою вкритий весь кузов. Вона містить кольорові пігменти, які при стимуляції різними електричними сигналами піднімаються на поверхню, чим змушують її змінювати відтінок.


Діаспора

У Канаді відзначили трьох професорів українського походження

Три канадські професори українського походження отримали Орден Канади - найвищу державну відзнаку країни, якою нагороджують громадян за виняткові заслуги перед канадським суспільством і людством. Про оголосили в офісі генерал-губернатора Канади, передає Укрінформ. Відзнакою першого ступеню був удостоєний професор Роман Петришин “за лідерство у розвитку багатокультурності в Канаді” та професорка Гелен Полатайко “за значний прогрес у розумінні розвиткових координаційних розладів у дітей”. Професор Едвард Ратушний з Оттави отримав Орден Канади другого ступеня за “внесок у розвиток адміністративного права”. Президент Конгресу українців Канади Олександра Хичій привітала науковців з цією подією.


Мистецтво, культура, шоу-біз

"Золотий глобус" 2022: названо найкращих акторів, фільми та серіали

В Лос-Анджелес в ніч з 9 на 10 січня, в готелі пройшла церемонія нагородження 79-ю кінопремією “Золотий глобус 2022”. Онлайн-трансляції церемонії не було, захід був схожий на приватну вечірку, а переможців назвали на сторінці Golden Globe Awards в Твіттері. Нагороду за найкращу чоловічу драматичну роль отримав Вілл Сміт за роботу у фільмі "Король Річард", а в номінації краща жіноча роль в драмі перемогла Ніколь Кідман, яка зіграла в стрічці "Бути Рікардо". Нагороду у номінації найкраща чоловіча роль в комедії/мюзиклі отримав Ендрю Гарфілд за роботу у фільмі "Тік-так, бум!", а титул краща жіноча роль у комедії/мюзиклі дістався Рейчел Зеглер, яка зіграла у стрічці "Вестсайдська історія".


Погода

У понеділок, 10 січня, у Чикаго день буде ясним. Після дрібного снігу вночі, опадів більше не очікується. На стовпчиках термометрів -8…-9°С.

У понеділок, 10 січня, Україну охоплять опади у вигляді снігу та мокрого снігу, місцями туман. Вдень від 3 градусів морозу до 2 градусів тепла.



Новини на #URCRadio виходять за підтримки: - Svoboda Express


8 views0 comments

Comentarios


bottom of page