top of page
Writer's pictureURC Radio

Fresh Daily News (Новини українською) - 01/08/2021


Політика

У Конгресі пропонують усунути Дональда Трампа згідно з поправкою до конституції

Демократи та окремі республіканці в Конгресі США заявили про доцільність застосування 25-ї поправки до конституції, аби передати повноваження глави держави віцепрезидентові Майку Пенсу. Такі пропозиції стали лунати після погромів, які вчинили напередодні прихильники Дональда Трампа в Конгресі США, передає Укрінформ. Спікер Палати представників, демократка Ненсі Пелосі підтримала цю ідею. Згадана 25-та поправка до конституції США визначає, що в разі відставки або смерті глави Білого дому його повноваження покладаються на віцепрезидента. У четвер президент США Дональд Трамп визнав, що термін його перебування в Білому домі добігає кінця, і пообіцяв впорядковану передачу влади, так і не погодившись з результатами виборів.


Економіка

В Україні почали діяти посилені карантинні обмеження

Рішенням Кабінету міністрів в Україні відсьогодні, 8 січня, і до 24 січня діятиме посилений протиепідемічний карантин. Працювати зможуть тільки продуктові магазини, аптеки, банки, заправки і транспорт. Заборонено працювати закладам громадського харчування (крім продажу навинос і доставки) торгово-розважальним центрам (крім продажу товарів першої необхідності), установам культури та розважальним та спортивним закладам. Також заборонено роботу навчальних закладів (крім дитячих садків) і проведення будь-яких масових заходів. Дозволяється торгівля пальним. Також у зазначений період можна надавати фінансові послуги, дозволена медична та ветеринарна практики, технічне обслуговування, перукарні та салони краси працюватимуть за попереднім записом.


Соціум

Надзвичайний стан у столиці США продовжено

Мерка Вашингтона Мюрієл Баузер продовжила запроваджений у середу надзвичайний стан на 15 днів, після того як прихильники Трампа увірвалися в будівлю Капітолію і провели акції протесту по всьому місту. Влада міста отримала дозвіл на застосування заходів, «необхідних або доречних для захисту людей і майна в окрузі Колумбія в ситуаціях, викликаних цим надзвичайним станом». У четвер очільниця міста закликала свідків події у Капітолії надавати ФБР інформацію про учасників заворушень. Баузер також поклала на президента США Дональда Трампа відповідальність за підбурюваня до заворушень, передає Голос Америки.


США, Ілліной, Чикаго

Нацгвардія США встановлює 3-метровий паркан навколо Капітолію щонайменше на місяць

Національна гвардія Армії США зведе навколо Капітолію 3-метровий нездоланий (non-scalable fence - англ.) паркан, який простоїть щонайменше 30 днів. Про заявив міністр Армії США Раян Маккарті. Під час прес-конференції посадовець Пентагону сказав, що події напередодні бути "жахливим та ганебним днем" в історії США. Він також повідомив, що урядовці не уявляли, що існує можливість прориву до Капітолію. За його словами, нині у Капітолії перебуває 850 військових Національної гвардії, а до вихідних кількість нацгвардійців у Вашингтоні досягне 6,5 тис. осіб.


Авто – мото

Представлено оновлений Jeep Grand Cherokee з третім рядом сидінь

Компанія Jeep офіційно представила оновлений Jeep Grand Cherokee з приставкою L. Автівка отримала третій ряд сидінь і низку інноваційних технологій, пише журнал Car. При тому дизайн культового американського позашляховика не зазнав значних змін. Хіба що трьохрядна модифікація стала майже на півметра довша. Під капотом встановлений 3,6-літровий V6 потужністю 290 кінських сил. Також є можливість встановити 5,7-літровий Hemi V8 віддачею 357 кінських сил. У парі з обома двигунами працює одна і та ж восьмиступінчаста автоматична коробка передач. Привід за замовчуванням передній, в якості опції доступний і повний. Grand Cherokee L повинен з'явитися у дилерів вже в першій половині цього року, а його вартість буде трохи вище дворядної версії.


Діаспора

Як завдяки українцям ялинка у Рокфеллер-центрі у Нью-Йорку стала сяяти до Різдва за східним обрядом

Ялинка біля Рокфеллер-центру - один з головних символів Різдва у Нью-Йорку. До 2005 року її вогники вимикали одразу після відзначення Нового року. Проте з 2005 року ялинка сяє до Різдва за юліанським календарем, тобто до 7 січня. Зміни відбулися завдяки українці Олені Туркало з містечка Ріджфілд, штат Коннектикут. Саме Олена вмовила адміністрацію Рокфеллер-центру зберегти освітлення ялинки до 7-го січня на знак поваги до всіх християн східного обряду. Зважаючи на загальне піднесення українців в США через Помаранчеву революцію, що тоді відбувалася в Україні, це було сприйнято як вияв поваги і підтримки українського народу. Новина швидко поширилась серед української діаспори. І завдяки ініціативній групі українські колядки звучали біля головної ялинки Нью-Йорку вже від ранку 7-го січня. А мешканці Нью-Йорка та гості міста з того часу мають нагоду бачити яскраву красуню на тиждень довше.


Мистецтво, культура і шоу-біз

Організатори премії «Греммі-2021» перенесли церемонію

Організатори найпрестижнішої музичної премії "Греммі-2021", перенесли церемонію нагородження. Так, попередньо захід мав відбутися 31 січня. Втім, через погіршення ситуації із захворюваністю на коронавірус в Лос-Анджелесі, артистів нагородять 14 березня. Таке рішення ухвалили після бесід з експертами в галузі охорони здоров'я, ведучими церемонії та артистами. Про це йдеться на офіційному сайті "Греммі". "Ситуація з COVID в Лос-Анджелесі погіршується, лікарні перевантажені, відділення інтенсивної терапії досягли межі можливостей, а також нове керівництво з боку влади штату і місцевих властей привело нас до висновку, що відстрочка нашого заходу була правильним вчинком" - йдеться в повідомленні.


Погода

У п’ятницю, 8 січня, у Чикаго хмарна погода буде триматися до самого вечора. Без опадів. Вдень на стовпчиках термометрів +1°С.

В Україні мокрий сніг, ожеледь, налипання мокрого снігу, на дорогах ожеледиця, місцями пориви вітру та значні опади. Температура протягом доби від 3° морозу до 3° тепла.



Новини на #URCRadio виходять за підтримки: - Selfreliance Federal Credit Union

10 views0 comments

Comments


bottom of page