top of page

Fresh Daily News (Новини українською) - 01/07/2022

Updated: Jan 11, 2022


Політика

Президент Казахстану дав наказ відкривати вогонь на ураження без попередження

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв дав наказ відкривати вогонь на ураження без попередження. Відповідну заяву він зробив під час звернення на телеканалі Хабар 24, 7 січня, передає Уніан. Він відкинув заклики з-за кордону з приводу проведення переговорів для мирного врегулювання проблеми. Міністерство внутрішніх справ Казахстану повідомляє про, як сказано, «ліквідацію» 26 «озброєних злочинців» та про арешти понад 3000 осіб у намаганнях загасити заворушення, які спалахнули цього тижня з протестами через підвищення цін на пальне, передає Голос Америки. Тим часом в країну прибувають військові Росії та кількох інших пострадянських держав, щоб підтримати уряд. Західні країни виступили з осудом насильства в Казахстані, але також закликали владу шанувати права громадян.


Економіка

Український експорт у 2021 році став рекордним

Експорт України за підсумками 2021 року досяг рекордної позначки у 68,24 мільярда доларів. Про це написала міністерка економіки Юлія Свириденко на своїй сторінці у Facebook. За її словами, попередні показники такого рівня Україна мала у 2011 та 2012 роках, однак з урахуванням тимчасово окупованих нині територій Криму та частково, Донецької і Луганської областей. 15 лютого буде оголошений загальний зовнішньоторговельний баланс України (товари та послуги). Вартість експорту в абсолютних параметрах зросла на понад 19 млрд доларів, зазначила Свириденко.


Соціум

Тисячі студентів у США почнуть зимовий семестр онлайн

Дистанційне навчання повертається у США. Також університети вимагатимуть щеплень підсилювачами вакцин у всіх студентів та викладачів, передає Голос Америки. Загалом, щонайменше сім університетів Каліфорнії оголосили, що не менше двох тижнів зимового семестру студентам доведеться провести онлайн. Також до списку долучились Південнокаліфорнійський університет і Стенфорд. Окрім навчання дистанційно університети вимагатимуть для всіх студентів - сертифікат про третє щеплення вакциною. Та не бустери є проблемою – запевняють студенти – а ціна за навчання. Вони пропонують знизити ціну через онлайн формат. Нагадаємо, 2020 року студенти деяких коледжів штатів Каліфорнія, Північна Кароліна та Нью-Йорк уже підписували петиції з вимогою знизити ціну за навчання.


США, Ілліной, Чикаго

Президент США виступив із заявою з приводу річниці нападу на Капітолій

Президент США Джо Байден у четвер виступив із заявою з приводу річниці нападу на Капітолій. Він наголосив, що події 6 січня 2021 року не повинні повторитися, а також зазначив, що попередній президент США поширив павутину брехні щодо президентських виборів-2020, передає Голос Америки. Байден сказав, що його попередник став першим президентом в історії країни, який відмовився визнати результати виборів та волю американського народу і назвав Трампа загрозою демократії, попередивши, що його помилкові твердження про фальшування результатів голосування можуть підірвати принцип верховенства закону і вплинути на майбутні вибори. Президент також сказав, що ті, хто увірвався до Капітолію 6 січня минулого року, прагнули підірвати Конституцію США. А також наголосив, що наразі йде «битва за душу Америки» та боротьба між силами демократії та автократії всередині країни та за кордоном. Трамп після виступу Байдена заявив, що чинний президент використав його ім'я, «щоб ще більше розколоти Америку».


Діаспора

«В єдності – сила народу» – різдвяне привітання від СКУ

7 січня українці святкують православне Різдво Христове. Зазвичай його зустрічають у родинному колі. Світовий конгрес українців привітав українську спільноту з величним святом та побажав єдності у протистоянні російській загрозі, що наростає над Україною та Європою. Різдвяне привітання розміщене на сайті Світового Конгресу Українців. Від імені президента СКУ Павла Грода, організація українців побажала усім, хто святкує Різдво Христове, миру, здоров'я, злагоди та радості. В СКУ закликали помолитися за захисників нашої батьківщини, та задля встановлення миру на українській землі, а також подякували волонтерам в українських організаціях та громадах, жертводавцям і всім друзям України.   "Де б ми не жили, гордімося, що ми є українцями", - резюмували в СКУ.


Мистецтво, культура і шоу-біз

Церемонію Grammy відклали через штам Омікрон

Щорічну, вже 64-ту, церемонію вручення музичної премії Grammy, яка мала відбутися 31 січня в Лос-Анджелесі, перенесли через різке поширення Омікрон-штаму коронавірусу. Про це йдеться у спільній заяві Академії звукозапису та CBS.«Здоров’я та безпека тих, хто належить до нашої музичної спільноти, глядачів та сотень людей, котрі невпинно працюють над створенням шоу, залишається нашим найважливішим пріоритетом. З огляду на невизначеність, пов’язану з варіантом Омікрон, проведення шоу 31 січня несе занадто багато ризиків», - йдеться у заяві. Організатори додали, що нову дату церемонії буде оголошено найближчим часом.


Погода

У п’ятницю, 7 січня, у Чикаго увесь день небо буде ясним, але ввечері, погода може зміниться на хмарну. Без опадів. На стовпчиках термометрів від 8 до 11 градусів морозу.

На зміну дощам до України прийде похолодання - проте не значне. Вдень від 4° морозу до 1° тепла. Місцями невеликий сніг, на решті території без опадів.



Новини на #URCRadio виходять за підтримки: - Svoboda Express


6 views0 comments

Commenti


bottom of page