top of page

Fresh Daily News (Новини українською) - 01/06/2022

Updated: Jan 11, 2022


Політика

Протести у Казахстані: по всій країні запровадили надзвичайний стан

У кількох містах Казахстану тривають масові протести після того, як уряд країни скасував максимальні ціни на скраплений нафтовий газ, яким у регіоні заправляють більшість автомобілів. Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв відправив у відставку уряд країни та запровадив режим надзвичайного стану по всій території, передає Укрінформ. На тлі протистоянь поліції і протестувальників у Казахстані почалися відключення дротового та мобільного інтернету, користувачам з-за кордону недоступні багато казахстанських ЗМІ. Президент Касим-Жомарт Токаєв звернувся до країн Організації Договору про колективну безпеку (ОДКБ) по допомогу для «подолання терористичної загрози» у країні, про це Токаєв заявив в ефірі телеканалу Хабар24. Також Токаєв планує домовитися, аби до Казахстану прибули силовики з Білорусі та РФ.


Економіка

Україна має всі шанси прискорити економічне зростання у 2022 році

Курсова стабільність, ріст доходів – минулий рік пройшов без значних економічних змін для України. Цьому посприяли і високі ціни на український експорт, і підтримка міжнародних донорів. Після повільного зростання минулого року, українська економіка має всі шанси показати ріст, навіть швидше, ніж у західних сусідів, за умови, якщо не буде військової ескалації, а уряд докладе зусиль з подолання корупції і деолігархізації, говорять західні економісти, передає Голос Америки. Угоду з МВФ було продовжено до середини 2022 року. І тому, щоб отримати наступні транші Україна повинна буде провести більше реформ в межах поточної програми. Щоб залишатись конкурентоздатною і не відставати від світу, Україні також варто збільшити темпи вакцинації, говорять аналітики. Світові ціни на український експорт не будуть такими високими як у 2021-му, однак і значного падіння не очікується, що важливо для валютної стабільності.


Авто – мото

У США вперше за 91 рік змінився лідер продажу автомобілів

Уперше за 91 рік в США змінився лідер із продажу автомобілів. За даними, The Wall Street Journal, ним став концерн Toyota Motor. Різниця у показниках склала приблизно 114 тисяч автомобілів. У США Toyota змогла реалізувати минулого року 2,3 млн автомобілів. Зі свого боку GM відзначає зниження продажів приблизно на 13%, а сумарно концерну вдалося продати близько 2,2 млн машин. Основна проблема нестачі машин у дилерів - дефіцит електронних чипів. Аналітики визнають, що Toyota справляється з нестачею чипів краще, ніж інші автовиробники. У свою чергу, GM оголосила, що у них був дуже успішний рік у Сполучених Штатах з продажу повнорозмірних позашляховиків і великих пікапів, зосередивши увагу на прибутковості. У концерні впевнені, що після нормалізації постачання електронних компонентів повернуть собі перше місце з продажу в США. GM був найбільшим дилером автомобілів у США від 1931 року.


Спорт

Володимир Кличко потрапив до ТОП-10 найбагатших боксерів світу

Колишній чемпіон світу з боксу у важкій вазі Володимир Кличко, брат столичного українського мера Віталія Кличка, увійшов до топ-10 найбагатших боксерів світу за всю історію, повідомляє видання Manchester Evening News. Володимир Кличко заробив за свою кар'єру 58 мільйонів фунтів, що дозволило йому посісти 10 місце у рейтингу. Крім Володимира Кличка до ТОП-10 увійшли Ентоні Джошуа (60 млн фунтів), Шугар Рей Леонард (88), Тайсон Ф'юрі (100), Леннокс Льюїс (103), Сауль Альварес (105), Оскар Де Ла Хойя (148), Менні Пакьяо (163), Джордж Форман (222) та Флойд Мейвезер (400).


США, Ілліной, Чикаго

Суд визнав винною у шахрайстві засновницю стартапу Theranos Елізабет Холмс

Суд визнав засновницю стартапу Theranos Елізабет Холмс винною у шахрайстві. Нагадуємо, що жінка обіцяла створити прилад для проведення складних аналізів за краплиною крові, повідомляє The Guardian. Холмс визнали винною за чотирма звинуваченнями з 11 — у змові з метою обману інвесторів та шахрайстві і виправдали за чотирма пунктами. Якщо вердикт не скасують під час апеляції, їй загрожує до 20 років ув'язнення. Холмс створила стартап Theranos у 2003 році. Ідея компанії полягала в розробці приладу Edison, що дозволив би робити складні аналізи за однією краплиною крові. На піку популярності вартість компанії оцінювалася в $9 млрд. Однак пізніше розслідування The Wall Street Journal, показало, зокрема, що Theranos проводила аналізи крові на сторонньому обладнанні. Елізабет Холмс звинувачували у змові та десятках епізодів шахрайства.


Мистецтво, культура і шоу-біз

Пісня "Шум" гурту Go_A увійшла до трійки найкращих на Євробаченні

Пісня "Шум" українського гурту Go_A увійшла до трійки найпопулярніших пісень в історії міжнародного конкурсу Євробачення. Таке рішення ухвалило радіо конкурсу після голосування. За підсумками щорічного голосування за найпопулярніші пісні в історії Євробачення, ESC Radio оголосило список із 250 композицій, які, на думку європейських слухачів, стали найкращими. Рейтинг очолила пісня переможниці 2012 року Loreen — Euphoria. Друге місце дісталося пісні переможців Євробачення 2021 італійців Maneskin — Zitti e Buoni. Слід за ними розмістилася пісня українського гурту Go_A - Шум. Пісня Solovey, із якою гурт мав взяти участь у конкурсі 2020 року, також потрапила до списку, отримавши 128 місце.


Погода

У четвер, 6 січня, у Чикаго сонце буде рідко з'являтися з-за хмар. Ввечері очікується дрібний сніг. На стовпчиках термометрів до -8°С.

У більшості регіонів України ітиме дощ, подекуди з мокрим снігом. Температура протягом доби 0-5° тепла.



Новини на #URCRadio виходять за підтримки: - Svoboda Express

3 views0 comments

Kommentare


bottom of page