top of page

Fresh Daily News (Новини українською) - 01/05/2022

Updated: Jan 11, 2022


Політика

Жозеп Боррель ініціює створення військової консультативної та навчальної місії ЄС в Україні

Жозеп Боррель планує внести на розгляд країн Євросоюзу пропозиції щодо започаткування військової консультативної та навчальної місії ЄС в Україні. Про це Високий представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки заявив в інтерв’ю німецькому виданню Welt. За його словами, Брюссель розглядає можливість запровадження місії в Україні, у межах якої європейські військові інструктори навчали б керівні кадри української армії. Він не став відповідати на запитання, наскільки ймовірним вважає вторгнення Росії в Україну, зауваживши лише, що європейські та американські спецслужби працюють за всіма можливими сценаріями. «Військове вторгнення не можна повністю виключити, але є багато інших сценаріїв, і я також стурбований ними, навіть якщо вони менш екстремальні», - сказав Боррель. Серед таких варіантів він назвав дестабілізацію уряду України за допомогою гібридних тактик, подальшу ескалацію на сході країни, скорочення транзиту газу до Європи.


Економіка

Економіка Китаю може стати першою у світі вже у 2030 році

ВВП Китаю зростатиме на 5,7% щорічно до 2025 року, та на 4,7% у наступні п’ять років. Такі прогнози робить Британський консультативний центр з питань економіки і бізнесу (CEBR). Таким чином, Китай, наразі друга найбільша економіка світу, вже до 2030 року пережене першу на сьогодні економічну потугу – Сполучені Штати. Компанія IHS Markit підрахувала, що минулого року об’єми економіки Китаю досягли 18 трильйонів за рахунок експорту товарів, які сприяють зростанню та капіталізації нових товарів. У той же час, економіка США становила 23 трильйона доларів. Статус найбільшої економіки світу не дає жодних автоматичних переваг над іншими країнами, однак, держави, які залежать від економіки Китаю, уважно стежать за ситуацією, зауважують економісти. Разом з тим, за словами фахівців, новий статус Китаю, може посилити зовнішню політику Пекіну, пише Голос Америки.


Соціум

Ринок праці у США: понад 4,5 млн американців звільнилися за власним бажанням у листопаді

Рекордна кількість американців - понад 4,5 мільйона - звільнилися з роботи за власним бажанням у листопаді. Найбільше - у сфері обслуговування та з низькооплачуваних посад. Робітники, кажуть експерти, намагаються скористатися з критичного браку працівників у США, тому лишають попередніх роботодавців і наймаються на позиції із кращою зарплатнею та умовами праці, передає Голос Америки. За словами фахівця сайту з пошуку роботи, глобально ситуацію на ринку праці змінила пандемія. Найбільше постраждав малий та середній бізнес через те, що він не має фінансової подушки щоб конкурувати за оплату праці. По-друге, у нього немає цілих відділів присвячених аналітиці людських ресурсів. За словами підприємців люди не поспішають шукати роботу через державну допомогу по безробіттю під час пандемії, яка іноді перевищувала зарплати. За даними відділу розвитку зайнятості, найбільш затребувані професії – медсестри, асистенти стоматолога, водії вантажівок, продавці, офіціанти та сезонні робітники.


США, Ілліной, Чикаго

У США ввели обов’язкове маркування продуктів, вирощених за допомогою генної інженерії

З 1 січня у США почали діяти нові зобов’язання щодо маркування продуктів, вирощених за допомогою генної інженерії. Тепер усі виробники харчових продуктів, їх імпортери та організації, які їх маркують для роздрібної торгівлі, повинні розкривати інформацію про ГМ харчові продукти та інгредієнти, повідомляє Seed World. Зокрема, маркувати тепер потрібно люцерну, ріпак, кукурудзу, бавовну, сою, картоплю, цукровий буряк, а також деякі сорти баклажанів, кабачків та низку інших продуктів. Дані можна розкривати за допомогою тексту, символу, електронного чи цифрового посилання. «Вимоги до маркування дають споживачам змогу робити вибір і отримувати знання про генну інженерію», — зазначив керівник відділу економіки сільського господарства Університету Пердью Джейсон Ласк.


Мистецтво, культура і шоу-біз

Позов до Nirvana щодо обкладинки Nevermind відхилили

Суддя в Каліфорнії у США відхилив позов проти гурту Nirvana, поданий Спенсером Елденом, який з'явився оголеним немовлям на обкладинці їхнього альбому Nevermind, пише BBC. Команда Елдена мала час відхилити позов, але пропустила крайній термін. Внаслідок цього суддя закрив справу “з дозволом на внесення поправок”, що означає, що сторона має час до 13 січня для можливого відновлення розгляду справи. Минулого року 30-річний Елден подав до суду, звинувачуючи гурт в сексуальній експлуатації. За його словами це сумнозвісне зображення викликало “крайній і постійний емоційний розлад”, а також втрату заробітної плати та “задоволення від життя”. Минулого місяця Nirvana подала заяву про відхилення позову, заявивши, що аргументи Елдена не мають підстав. Nevermind - один з найбільш продаваних альбомів усіх часів, по всьому світу було продано понад 30 мільйонів його копій.


Цікаве

Українці створили новорічне LED-шоу для найвищої будівлі у світі

Українська компанія Magic Innovations створила новорічне LED-шоу для найвищої у світі будівлі «Бурдж Халіфа» в Дубаї, ОАЕ. Шоу, яке отримало назву, Eve of Wonder подивилися мільйони людей. Підготовка проєкту тривала 2 місяці. «Бурдж Халіфа» – це найвищий хмарочос та найдорожчий рекламний носій у світі. Для понад 800 -метрового фасаду будівлі, який є велетенським LED-екраном, українці створили 8-хвилинне шоу, що складалося з більше ніж 200 сцен. Перед тим, українська компанія перемогла на Фестивалі світла в Берліні, де їх інсталяцію транслювали на найвищу споруду в Німеччині, Берлінську телевежу. Цю роботу, оцінили представники компанії, що займається обслуговуванням «Бурдж Халіфа». Вони запропонували Magic Innovations підготувати відео для Нового року.


Погода

У середу, 5 січня, у Чикаго хмарна погода буде триматися до самого вечора. Без опадів. Вдень на стовпчиках термометрів до -9°С.

Україну накриють дощі, подекуди з мокрим снігом. Денна температура 5-10 градусів тепла.



Новини на #URCRadio виходять за підтримки: - Svoboda Express

2 views0 comments

Comments


bottom of page