top of page

Fresh Daily News (Новини українською) - 01/04/2022

Updated: Jan 11, 2022


Політика

Головний дипломат ЄС їде в Україну, щоб «підкреслити підтримку»

Верховний представник Європейського Союзу у зовнішніх справах і з питань безпеки Жозеп Борель здійснює першу поїздку 2022 року за межі ЄС в Україну, де планує зокрема відвідати фронтову смугу на Донбасі. Візит 4-6 січня має на меті «підкреслити потужну підтримку суверенітету й територіальної цілісності України в час, коли вона опинилася перед накопиченням російських військ і гібридних дій», сказано в офіційному повідомленні. Борель разом з іншими чільними представниками Заходу виступає з гучним осудом зростаючої російської загрози Україні, передає Голос Америки. Москва заперечує, що готує нові силові дії, але Росія, не заперечуючи факту стягування військ, оголосила ультиматум до США і НАТО з вимогами, щоб західний оборонний альянс припинив допомагати Україні і відкликав рішення про можливість українського вступу до організації.


Соціум

Більшість американців вважають, що демократія у США під загрозою

66% американців вважають демократію та верховенство права в країні під загрозою, про це свідчить соцопитування CBS News, 33% сказали, що демократія у безпеці. Опитування було проведене за кілька днів до річниці нападу на Капітолій 6 січня 2021 року, коли прихильники тодішнього президента Дональда Трампа штурмували будівлю Конгресу США у Вашингтоні, в той час як законодавці зібрались усередині, щоб підтвердити перемогу на виборах президента Джо Байдена. Серед респондентів 83% заявили, що не схвалюють дії людей, які тоді увірвались до Капітолію. Більшість оцінили дії учасників як повстання, спробу повалення уряду США, спробу скасувати вибори, щоб зберегти Дональда Трампа при владі, а також як протест, який зайшов занадто далеко.


Економіка

IKEA підвищує ціни через "логістичну кризу"

Меблевий гігант IKEA піднімає ціни у магазинах світу внаслідок затримок та зростання витрат на транспорт і сировину. Про це заявив власник компанії, повідомляє Reuters. Раніше в IKEA заявляли, що змушені орендувати більше кораблів, купувати контейнери та перенаправляти товари між складами, аби впоратися з логістичними перебоями. Компанія очікує, що затримки та перебої триватимуть і надалі – щонайменше у 2022 році. Як наслідок, ці витрати частково перейдуть на споживачів. Зростання цін становитиме в середньому 9% на ринках компанії, проте на окремих локаціях воно може відрізнятися з огляду на інфляційний тиск.


Екологія

Через хуртовину на Східному узбережжі США скасовано й затримано 4 тисячі авіарейсів

Потужна заметіль призвела до перебоїв із авіасполученням на Східному узбережжі США. Було скасовано понад 4 тисячі авіарейсів, повідомляє USA Today. Зокрема, негода вплинула на понад половину рейсів у трьох аеропортах Вашингтона та чверть - в трьох головних повітряних воротах Нью-Йорка. Загалом лише за минулі вихідні було скасовано 5,400 вильотів, а 17 тисяч рейсів були виконані із затримкою. Авіакомпанії й досі стикаються із недостачею персоналу, але тепер головною причиною проблем стала хуртовина. Newsweek повідомляє, що снігопад залишив без світла понад півмільйона людей у штатах Теннессі, Джорджія, Північна та Південна Кароліни. Влада закликала автовласників без потреби нікуди не виїжджати, адже сніг, на додачу до рвучкого вітру створює небезпечні умови на дорогах.


Здоров`я

У США за добу виявили понад мільйон інфікувань COVID-19

У США кількість нових випадків зараження коронавірусною інфекцією нового типу за добу перевищила мільйон, повідомляє Bloomberg. Це максимальний приріст хворих на добу, зареєстрований у будь-якій країні світу з початку пандемії, і майже вдвічі перевищує попередній добовий максимум, встановлений у США чотири дні тому – 590 тисяч заражень. При цьому, як пише видання, цифра може бути і заниженою, оскільки багато хто робить тести вдома і не передає результати владі. Різке зростання захворюваності повʼязане з поширенням штаму «Омікрон», який більш заразний, але, за попередніми даними, не призводить до тяжкого перебігу хвороби та зростання кількості смертей. Тим часом, міністр оборони США Ллойд Остін став найвищим посадовцем США, який заразився на COVID-19 у період поширення штаму "Омікрон".


Діаспора

У Штатах відзначать 100-річчя першого виконання «Щедрика» у Нью-Йорку

У Нью Йорку та Вашингтоні плануються заходи на честь 100-річчя з часу першого виконання «Щедрика» в США. Про це повідомила посол України в США Оксана Маркарова в інтерв’ю Радіо Свобода. За її словами, «Щедрик» для українців і Carol of the Bells для американців – не лише найпопулярніша різдвяна пісня, а й приклад культурної дипломатії. До якої, за її словами, долучається і перша леді України Олена Зеленська. Вона візьме участь у заходах присвячених 100-річчю «Щедрика». У 1921 році в США український хор Олександра Кошиця, вперше в Америці виконав відому колядку в «Карнегі-Хол». Відомий американський музикант українського походження Пітер Вільховський, пізніше написав англомовну версію Carol of the Bells, яка сьогодні є однією із найпопулярніших різдвяних пісень у світі.


Погода

У вівторок, 4 січня, у Чикаго весь день буде хмарно з проясненням. Без опадів. Температура повітря від 0 до -2°С.

Упродож кількох днів, аж до п'ятниці, чи не в усіх областях України синоптики прогнозують плюсову погоду. Сьогодні хмарно з проясненням та до 8 градусів тепла.



Новини на #URCRadio виходять за підтримки: - Svoboda Express

10 views0 comments

Comments


bottom of page