top of page
Writer's pictureURC Radio

Fresh Daily News (Новини українською) - 01/01/2021

Updated: Jan 4, 2021


Політика

Португалія почала головувати у Раді ЄС, а Британія вийшла зі складу Євросоюзу

Від 1 січня 2021 року Португалія почала головувати у Раді Європейського Союзу. Пріоритети португальського головування визначаються гаслом: "Час досягати: справедливе, зелене і цифрове відновлення". Про це йдеться у повідомленні на сайті Ради ЄС. Велика Британія за годину до Нового року офіційно вийшла зі складу Євросоюзу після 47 років членства, повідомляє ВВС. Процес виходу тривав 4,5 роки після референдуму, на якому більшість британців були "за" вихід з ЄС. Прем'єр країни Борис Джонсон заявив, що тепер Британія має "свободу в наших руках" і можливість робити речі «по-іншому і краще».


Економіка

У США Коломойського та Боголюбова звинуватили у придбанні нерухомості за незаконно виведені з «Приватбанку» кошти

30 грудня Міністерство юстиції США подало заяву про конфіскацію майна, в якій йдеться, що комерційна нерухомість в Клівленді, Огайо, була придбана за кошти незаконно виведені з українського «Приватбанку». Про це йдеться в офіційному повідомленні відомства. Це вже третя подібна заява. У серпні 2020 року дві інші заяви про конфіскацію були подані прокурорами у Флориді стосовно об‘єктів, які, як стверджує обвинувачення, були придбані за кошти незаконно отримані від «Приватбанку». Вони стосувались об‘єктів в Луївіллі, штат Кентуккі, та Далласі, штат Техас. В трьох заявах, прокурори звинувачують Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова, колишніх власників «Приватбанку» в шахрайському отриманні мільярдів доларів банківських коштів.


Соціум

Як зустрічали новий рік у США?

Без велелюдних натовпів, в режимі онлайн. Багато міст у США обмежили новорічні святкування, щоб не допустити подальшого поширення пандемії коронавірусу, а деякі навіть ввели комендантські години на час свят. Цього разу святкування на Таймс Сквер в Нью-Йорку відбулось без тисяч глядачів, які зазвичай збираються на головній площі, щоб відзначити Новий рік і подивитись на традиційну церемонію спускання дзеркальної кулі, натомість новорічне дійство, а також церемонію вшанування героїв подолання пандемії COVID-19, транслювали он-лайн. У Флориді церемонія спускання якоря в Форді Лодердейл транслювалася у записі. Скасовано також святкування у Маямі. Округи Маямі та Бровард запровадили комендантські години.


Здоров`я

ВООЗ схвалила до використання першу вакцину від коронавірусу

Всесвітня організація охорони здоров’я внесла вакцину компаній Pfizer/BioNTech до переліку препаратів, рекомендованих для екстреного використання. Це означає, що ВООЗ підтвердила дієвість і безпеку застосування вакцини, повідомляє пресслужба Організації. Pfizer/BioNTech від COVID-19 стала першим подібним препаратом, який отримав від ВООЗ дозвіл на екстрене використання. Підкреслюється, що рішення ВООЗ дає країнам можливість прискорити свої власні регулюючі процедури затвердження вакцини на імпорт і застосування. Також своїм рішенням ВООЗ дозволить іншим спеціалізованим установам ООН почати надання вакцини людям з вразливих категорій.


США, Ілліной, Чикаго

Президент США Дональд Трамп продовжив дію декількох міграційних обмежень

Президент США Дональд Трамп продовжив чинність двох міграційних заборон, що закривали багатьом власникам “грінкарт” й тимчасовим іноземним працівникам в’їзд до країни, запроваджених ним минулого року, пише Reuters. За словами Дональда Трампа продовження дії обмежень необхідне для захисту американських працівників на тлі економіки, що страждає від пандемії. Термін дії заборон, запроваджених у квітні й червні, мав збігти 31 грудня, однак тепер їх чинність було продовжено до 31 березня 2021 року. Агентство додає, що багато представників американських підприємницьких кіл виступають проти обмежень на приїзд працівників з-за кордону.


Діаспора

У Києві та інших містах пройде смолоксипна хода до 112-річчя Степана Бандери

Сьогоні, 1 січня 2021 року, відзначається 112 річниця від дня народження українського політичного діяча, ідеолога і теоретика українського націоналістичного руху XX століття, лідера Організації Українських Націоналістів, символу українського спротиву – Степана Бандери. Попри розповсюджений міф, Степан Бандера ніколи особисто не очолював УПА. Український інститут національної пам’яті пояснює, що Бандера очолював Організацію українських націоналістів (революційну) і Закордонні частини ОУН у 1946 —1959 роках. В день народження Степана Бандери його прихильники щорічно влаштовують Смолоскипну ходу в Києві та інших містах. Окрім смолоскипів, під час акції учасники несуть портрети Бандери та український прапор.


Мистецтво, культура і шоу-біз

The New York Times включив до списку рекомендованих книг роман Сергія Жадана

The New York Times включило американське видання роману-подорожі Сергія Жадана "Інтернат" до списку рекомендованих книг 2021 Book Review. Це вже дев'ятий переклад книги іноземною мовою, про це йдеться у дописі письменниа на сторінці у Фейсбук. Події роману відбуваються на Донбасі протягом трьох зимових днів 2015 року. Тридцятип'ятирічний вчитель української мови Паша вирушає до міста, щоб забрати звідти свого племінника, який живе в інтернаті. Час для здійснення такої мандрівки, однак, не зовсім підходящий, адже українська армія в цей час залишає місто, яке оточують сепаратисти.


Погода

У перший день нового 2021 року, у Чикаго хмарна погода протримається увесь день. У другій половині дня очікується сильний дощ зі снігом, який йтиме до самого вечора. Вдень на стовпчиках термометрів близько нуля.

2021 рік в Україні розпочинається з дощів, багнюки й туманів. Такою погода буде й на вихідні. Вдень 5-10 градусів з позначко «плюс».



Новини на #URCRadio виходять за підтримки: - Selfreliance Federal Credit Union

2 views0 comments

Commenti


bottom of page