top of page
Writer's pictureРостислав Пелех

Вони такі як і ми: цікаві факти про позіхання тварин


Коли хтось прилюдно позіхає, інші можуть подумати, що він погано вихований або принаймні дуже нудьгує. Але якщо полишити в стороні правила етикету, то позіхання, по суті, є корисним і виконує певне призначення. Позіхання є мимовільним вдихом. Ми зазвичай позіхаємо ввечері, стомлені після денної праці, або вранці, після того як прокинемося. Глибоке позіхання збільшує постачання кисню і може миттєво відсвіжити, тому воно нерідко є частиною процесу пробудження.

Але чи ви знаєте, що тварини також позіхають, хоч не завжди для поповнення запасів кисню? Причини, з яких позіхають тварини, часто є досить цікавими. Мавпи, наприклад, деколи позіхають, щоб передати якусь звістку. Широко відкрита паща з лютим оскалом зубів є миттєвою пересторогою для самця-суперника або можливого нападника. Вона передає звістку: «У мене грізні щелепи. Краще тримайся на відстані!»

Помічено також, що хижаки з родини котячих, котрі живуть на рівнинах Африки, часто потягаються і позіхають перед тим, як розпочати полювання. Як і в людей, позіхання в них виконує фізіологічне призначення — до легень надходить додаткова порція повітря. Це підвищує рівень кисню в крові. Відтак серце перекачує кисень до інших частин тіла, постачаючи готову енергію для короткої швидкісної гонитви.

Навіть риба, як виявилося, позіхає! Книжка «У світі тварин» (англ.) розповідає, що риба деколи «позіхає перед тим, як почати швидко рухатися. …Риба може також позіхати, якщо вона збуджена або бачить ворога чи корм, тобто у всіх випадках, коли треба швидко діяти».


10 views0 comments

Comments


bottom of page