top of page
Writer's pictureURC Radio

Христос Хрещається!


19 січня православні святкують Водохреще. Як це було далеко до нас і як ми святкуємо його нині: легенди великого Водосвяття, народні звичаї, смачні традиції, а також поради лікарів пірнути підготовленим!

Зима цьогоріч нас тішить і радує - і сонцем, і безвітряними днями, і навіть бруньками на деревах і кущах. Старші люди пояснюють весняні процеси взимку тим, що в природі все мудро і гармонійно, головне, аби ми, люди, їй не заважали. Про йорданські морози наразі навіть не йдеться, а от приказка "Тріщи - не тріщи, а минули Водохрещі"усе одно актуальна, бо як-не-як, а пів зими уже минуло. А з Водохрещем минають і різдвяні свята - головні річні свята православних.

Водохреще - з тих свят, які по-справжньому очікувані всіма: і тими, хто ревно вірує і слідкує за кожним церковним святом, і тими, хто по-своєму розуміє перехресні зв'язки у всесвіті. Це і святкове надвечір'я, і Богослужіння, і родинні та дружні гостини, і занурення в ополонку.

Коли вся вода стає святою

За переказами, у ніч на Водохреще і звичайна вода отримує цілющу силу, тому її можна набрати і пізніше, після освячення. Її освячують і ввечері 18 січня також, вода має однаково особливу, цілющу, силу в ці дні. Освячують у церквах або просто на річках, озерах, водоймах, джерелах. Вважається, що така вода не псується і не має запаху, вона зберігається весь рік і більше. Набирати воду можна в будь-які ємності, але зберігати краще в скляній посудині.

Віряни переконані, що під час освячення води зцілюються від хвороб. Але, звичайно, тільки за умови, що приймається вона з молитвою і вірою. Відтак потрібно не просто прийти в храм за пляшкою або банкою води, або ж зануритися в крижану купіль і сфотографуватися "для історії", а й взяти участь в службі, помолитися з усіма.

Повернувшись додому з храму потрібно обов’язково прочитати молитву і випити воду, але не з банки чи бутилки, з зі склянки чи кухлика. Упродовж року водохресна вода п’ється при хворобах лише натщесерце і після прочитання молитви.

Правила безпеки: це треба знати!

Ці правила МОЗ настійливо рекомендує на своєму ресурсі.

1. Обов’язкова умова перед зануренням у воду - енергійна розминка. Не варто застрибувати у воду одразу: спочатку намочіть обличчя, груди, живіт та спину і лише після цього занурюйтесь по шию. Не варто пірнати з головою, адже це може призвести до різкого охолодження організму.

2. Безпечне перебування у крижаній воді - 3-5 секунд. Для людей, які роками практикують загартування водою, не рекомендується перебувати в ополонці довше 1,5 - 2 хвилин.

3. Після купання одразу зніміть мокрий одяг, швидко розітріться рушником і одягніться у теплі речі. Одяг має бути просторим, з мінімальною кількістю ґудзиків та застібок, а взуття - зручним і бажано без шнурівок. Якщо у вас оніміли пальці рук, потримайте їх на шиї або животі декілька секунд, зігрійте подихом і продовжуйте одягатися.

4. Не “зігрівайтеся” перед чи після купання в ополонці алкоголем. Попри ефемерне відчуття тепла, яке дає алкоголь, ви втрачатимете тепло значно швидше, а це - великий ризик для здоров’я.

5. Так само не куріть до чи після купання, якщо маєте таку звичку. Куріння істотно порушує кровообіг, збільшуючи охолодження. Викурювання лише однієї сигарети знижує температуру шкіри пальців ніг на 1°С.

Ні в якому разі не пірнайте в ополонку, якщо у вас:

  • запальні процеси носоглотки та придаткових пазух носа, середнього вуха (отити),

  • захворювання серцево-судинної системи (вроджені та набуті вади серця, ішемічна хвороба серця з нападами стенокардії, перенесений інфаркт міокарда, важкий коронаросклероз, гіпертонічна хвороба ІІ та ІІІ стадії),

  • хвороби центральної нервової системи (епілепсія, наслідки важких травм черепа, виражений склероз судин головного мозку, енцефаліт, арахноїдит),

  • захворювання периферичної нервової системи (неврити та поліневрити),

  • захворювання ендокринної системи (цукровий діабет, тиреотоксикоз),

  • хвороби органів зору (глаукома, кон'юнктивіт),

  • хвороби органів дихання (туберкульоз легень - активний та в стадії ускладнень, запалення легень, бронхіальна астма, емфізема),

  • захворювання сечостатевої системи (нефрит, цистит, аднексит, простатит),

  • захворювання шлунково-кишкового тракту (виразкова хвороба шлунка, ентероколіт, холецистит, гепатит),

  • шкірно-венеричні захворювання,

  • наявність великих післяопікових рубців.

  • Якщо вирішили пірнати в ополонку - порадьтесь зі своїм сімейним лікарем


1 view0 comments

Comments


bottom of page