top of page
Writer's pictureURC Radio

Різниця між вірусами і бактеріями

Updated: Aug 24, 2020


І віруси і бактерії, що викликають у нас захворювання ми називаємо одним словом – мікроби. Оскільки симптоми їхнім зараженням дуже схожі, ми часто плутаємо їх і можемо неправильно лікуватися. Так чим же відрізняються віруси від бактерій?

Особливості організмів вірусної природи

Віруси – неклітинні форми живих організмів, які мають лише білкову оболонку з генетичним кодом (нуклеїнова кислота ДНК, або РНК), рідко може включати інші компоненти (ферменти, ліпідні оболонки тощо). Вони ведуть паразитичний спосіб життя. Розмножуються віруси виключно всередині клітин господаря за рахунок її ресурсів. На відміну від інших живих організмів вірус не може вижити сам по собі, йому потрібна жертва – клітина, чиїми ресурсами він буде користуватися.

Ще однією характеристикою вірусів є дуже маленькі розміри, їхній діаметр в переважній більшості становить від 20 до 300 нм (один наноме́тр дорівнює 1×10⁻⁹ метра). Вони набагато менше бактерій. Через це їх неможливо розгледіти через звичайний мікроскоп, адже їхні розміри менші за довжину хвилі світла. Тому їх можна досліджувати лише під електронним мікроскопом. Оскільки віруси мають такі маленькі розміри, вони здатні проходити крізь бактерицидні фільтри.

Потрапляючи в клітини живих організмів, вірусний агент примушує їх синтезувати вірусні компоненти. При цьому клітина пошкоджується. Такі інфекційні агенти можуть знищувати клітину, або жити в ній протягом довгого часу (при хронічних захворюваннях). В такому разі видимих порушень в клітині-носії немає. Оскільки віруси живуть в середині клітини, антибіотики на них не діють.

Цікаві факти про віруси:
  • віруси не можуть самостійно виробляти білок – генетичний набір інформації

  • віруси – найчисельніша біоформа на Землі

  • біля 33% складових геному людини подібний до вірусу

  • виростити цю форму лабораторно можливо лише на культурах з живих тканин

  • віруси не можуть вижити довгий час поза тілом господаря усього кілька хвилин)

  • слово вірус походить від латинського слова virus — отрута

Особливості бактеріальних мікроорганізмів

Різниця між цими мікроорганізмами полягає перш за все у тому, що бактерії – це одноклітинні мікроорганізми, що мають багато функціональних можливостей, вони мають оболонку і примітивне ядро. На відміну від вірусів, бактерії можуть бути не тільки шкідливими, але і корисними. Так мікрофлору людини складають біля 39 трильйонів бактеріальних клітин, у той час як саме тіло людини складають біля 30 трильйонів клітин. Найбільш чисельною є мікрофлора нашого кишечника.

Порівняно невелика кількість бактерій є небезпечними і можуть викликати різні інфекційні захворювання. Ця властивість називається патогенністю. Більшість бактерій можна вирощувати, створивши для них сприятливе середовище. Розмножуються вони шляхом ділення (увесь процес займає 20 – 30 хвилин). Ці мікроорганізми піддаються знищенню антибактеріальними засобами – антибіотиками.

Підіб’ємо підсумки

У чому ж різниця між вірусами та бактеріями?

  • бактерії мають клітинну структуру, а віруси – ні

  • розміри вірусів набагато менші, ніж бактерій та інших мікробів

  • віруси проникають всередину клітини і руйнують її зсередини, а бактерії – ззовні

  • бактерії розмножуються самостійно, а віруси використовують для цього клітини живого організму

  • вірусні збудники не можуть жити поза живим організмом, а бактерії можуть утворювати спори (захищену форму)

  • бактеріальні мікроорганізми можуть бути як корисними, так і шкідливими, а віруси завжди викликають розвиток патології

  • різниця в лікуванні захворювань вірусної і бактеріальної інфекцій

З посиланням на джерело "ЗВІДУСІЛЬ"

7,537 views0 comments

Comments


bottom of page