top of page
Writer's pictureURC Radio

Новини від 05/04/2020

Updated: May 5, 2020




Політика

Помпео: Розвідка США має докази походження COVID-19 з лабораторії Уханя.


Держсекретар США Майк Помпео заявив ABC News, що у американської розвідки є «значна кількість доказів» того, що коронавірус зʼявився у лабораторії китайського Уханя. При цьому він не заперечує, що вірус має природне походження і не був створений людиною, повідомляє Reuters. Одразу потому президент США Дональд Трамп закидає Китаю маніпуляцію з вірусом і каже, що одним із заходів притягнення Китаю до відповідальності за поширення коронавірусу може стати підвищення тарифів на китайські товари.


Економіка

В уряді України пообіцяли дозволити випускати громадян для працевлаштування за кордон.


В уряді України пообіцяли дозволити випускати українських громадян для працевлаштування за кордон після низки скандалів, коли влада не дозволила вильоти чартерних авіарейсів із такими робітниками за кордон, повідомляє Радіо Свобода. При тому уряд очікує від країн Європи: централізованих звернень про зацікавлення у робітниках з України; офіційного працевлаштування не менше ніж на три місяці; організованої доставки робітників на місце праці, забезпечення медичних засобів безпеки, соціального страхування та гідний рівень заробітної плати.

Соціум (соціальні новини)

Пом`якшення карантинних обмежень в Україні та Європі.


В Іспанії та Італії - країнах найбільш уражених пандемією пом'якшили карантинні обмеження. Вперше за сім тижнів іспанці змогли зайнятися спортом на дворі та вийти на прогулянки. Італійцям дозволять вільно пересуватися в межах регіонів, відвідувати родичів, гуляти в парках та замовляти їжу на виніс у ресторанах, займатися спортом на вулиці.


В Україні ж тільки готуються до пом’якшення карантинних заходів з 11 травня. Про це повідомив міністр охорони здоров’я Максим Степанов. Вже за тиждень українці зможуть гуляти у парках, відвідувати магазини, перукарні, але з дотриманням дистанції та за умови використання засобів захисту.


Майже половина американців вважають, що не повернуться на робоче місце раніше серпня - опитування. Дві третини американців зараз не хочуть повертатись на робоче місце, майже стільки ж хочуть гарантій від уряду про безпеку повернення на роботу. Такими є результати опитування Qualtrics. Лише чверть опитаних вважають, що повернуться до роботи у травні, а 48% кажуть, що не очікують повернення до роботи раніше серпня. У разі повернення на роботу, працівники хочуть можливості дотримуватись соціальної дистанції; гарантій від керівництва, безпечного проїзду до робочого місця та відновлення роботи шкіл та дитсадків.


Діаспора

Власники малого бізнесу у США не поспішають відновлювати роботу

Першим штатом, який стрімко вийшов з карантину в США стала Джорджія. Відновили роботу ресторани, салони краси, спортзали. Втім, українка з Феодосії Ліза Сариташ, яка разом з чоловіком тримає 5 ресторанів в Атланті, каже, що у пріоритеті безпека гостей та працівників, тож поки не готові відкриватися. У Іллінойсі поки обмеження не зняли тож, власник українського ресторану «Тризуб» Мирон Левицький не буде відкривати ресторан до кінця травня, сподівається на червень. Мирон і Ліза подалися на отримання державної позики для підтримки свого бізнесу. Кажуть доведеться починати все з початку. Пройде не один рік перш ніж вони повернуться на попередні позиції, але оптимізму не втрачають.

США, Ілліной, Чикаго

Твіт Ілона Маска вартістю в 14 мільярдів доларівю.


Бізнесмен і винахідник Ілон Маск знову обвалив акції своєї компанії, після того як написав у твіттері – "я думаю, акції Tesla коштують надто дорого". Курс акцій знизився миттєво і вартість компанії впала на 10 %. У наступному твіті Маск несподівано пообіцяв продати своє майно разом із будинком. Після цього Тесла окрім грошей втратила кількох інвесторів. На питання журналістів, чи не жарт це, Маск відповів: «ні» і більше не давав жодних коментарів.


Мистецтво, культура і шоу-біз

В Україні оголосили переможців кінопремії «Золота Дзиґа 2020» он-лайн.


3 травня в Україні пройшла церемонія нагородження кінопремії «Золота Дзиґа 2020». На золотисту статуетку претендували найкращі вітчизняні режисери та актори. Стрічка Антоніо Лукіча «Мої думки тихі» стала найкращим фільмом 2019 року, і перемогла у чотирьох номінаціях. По три «Золоті Дзиги» зібрали фільми «Захар Беркут» та «Вулкан». Найкраща режисерська робота – Наріман Алієв, фільм «Додому». Вперше оголошення переможців відбулось в онлайн-режимі через пандемію коронавірусу. Однак від урочистої частини нагородження організатори вирішили не відмовлятись, вона відбудеться одразу після завершення карантину.


Погода

У понеділок, 4 травня, в Україні вночі невеликі, вдень помірні короткочасні дощі, грози, подекуди град та шквали. Температура вночі +8..+13°, вдень від 18 до 23° з позначкою «плюс», на півдні та сході до 26° градусів тепла. У Чикаго похмура погода триматиметься до самого вечора. Без опадів. Денна температура до 9° тепла.

20 views0 comments

Comments


bottom of page