top of page
Writer's pictureURC Radio

Цікаві факти про мобільні телефони


Мобільний телефон міцно увійшов у наше життя, змінивши, в деякому роді, наше ставлення до часу. За допомогою мобільника ми можемо скорочувати відстані, часові проміжки зменшуються - якщо нам потрібно поговорити з людиною, не потрібно чекати довго, взяв мобільний телефон і говори скільки душі завгодно.

Ясна річ, що так було не завжди. І сьогодні ви дізнаєтеся більш докладно про те, хто здійснив перший дзвінок через мобільний телефон, які фобії спричиняє цей пристрій та інші цікаві факти. Найперший мобільний телефон у світі. Як ви думаєте хто найпершим поговорив по мобільному телефону? - Зрозуміло, що це був співробітник компанії, яка їх виготовляла, а саме співробітник компанії Motorola Мартін Купер. Він здійснив перший дзвінок в 1973 році, перебуваючи на одній з вулиць Нью-Йорка. Кому ж він подзвонив якщо тоді майже ні в кого не було таких телефонів? - Подзвонив він своєму конкуренту Джоелу Енджелу з компанії AT & T, що була на той момент найбільшою у світі.

Всі авторські подорожі (500+)

Він подзвонив і похвалився, що говорить по мобільному, стоячи на вулиці, чим викликав злість конкурента. Це вже з'ясувалося з інтерв'ю, яке він дав BBC. Цей телефон був прототипом Motorola DynaTAC, став через якихось десять років першим мобільником, який можна було придбати в магазині. Ціна звичайно ж була величезною, 3995 доларів і на сьогоднішні гроші з урахуванням інфляції довелося б заплатити за нього 9000 доларів. До слова по такому телефону розмовляє Гордон Гекко у фільмі «Уолл стріт».


Найперший у світі смартфон. Найперший у світі смартфон з'явився двадцять років по тому з моменту розробки мобільного телефону, тобто в 1993 році та був представлений загальній увазі на конференції Wireless World Conference, в місті Флорида. Вага телефона становила близько 500 грамів, ну а по функціональності сильно випереджав перший мобільний телефон. Він являв собою телефон і КПК з LCD - тачскрін-дисплеєм. В описі телефону було сказано, що смартфон служить не тільки як звичайний телефон і що в ньому крім звичайних функцій спілкування є ще читалка електронної пошти, календар з інтерактивним розкладом, екран для начерків, адресна книга і багато всяких функцій. Все це було запропоновано за 899 доларів. Насправді таких телефонів було випущено всього дві тисячі моделей і для колекціонерів вони вважаються справжньою знахідкою.

Обмеження для SMS в 160 символів. Чому обмеження для SMS становить 160 символів? - Та просто так. Річ у тому, що творець SMS Фрідхельм Хільбранд, який і придумав відсилати через мобільну мережу 128-бітове повідомлення, задумався одного разу над тим, яке обмеження кількості символів ввести для SMS повідомлень, адже зі зрозумілих причин довжина повинна бути обмеженою. Він сидів за своєю друкарською машинкою намагаючись знайти оптимальну кількість символів для набору SMS і дійшов висновку, що у два рядки можна вмістити коротку замітку, що і становило 160 символів, тобто йому так здалося. У майбутньому його підтримали всі оператори стільникового зв'язку. Як відомо і у твіттері зараз відбувається щось схоже, там обмеження в 140 символів.

Випадкові дзвінки з кишені. Напевно траплялося таке, що вам хтось дзвонить, а в трубці ви чуєте голос того, хто вам телефонує, але тільки віддалено. У цей час він розмовляє з кимось іншим сидячи наприклад в кафе. Так звані дзвінки з кишені звичайна справа для старих моделей стільникових телефонів, де були проблеми з блокуванням клавіатури. Але в деяких країнах світу такі дзвінки були справжньою катастрофою. Річ у тому, що у 2000-х роках таких дзвінків в екстрені служби виявилося надто багато. Наприклад, 70% дзвінків у службу 911 були випадковими, а у Великобританії номер екстреної служби 999 і там число таких дзвінків доходило до 11 000 в день. Чому ж так багато? Та тому, що набір номера екстреної служби здійснювався навіть із заблокованою клавіатурою. Пізніше від цього зі зрозумілих причин довелося відмовитися.

4 views0 comments

Comments


bottom of page