top of page
Writer's pictureURC Radio

Не таке вже і безпечне тату: факти


Татуювання привертють увагу вчених останні кілька років. Нещодавно французькі дослідники виявили, що імунні клітини можуть захоплювати частинки фарби і переносити їх в лімфатичні вузли та інші частини організму, де вони викликають запалення і навіть можуть сприяти розвитку раку. Вільям Вілсон (William Wilson) з Національної служби охорони здоров’я Британії в Глазго (Шотландія) разом зі своїми колегами вирішив дослідити неоднозначний випадок взаємодії імунної системи і татуювань. Він вирішив вивчити історію хвороби однієї 31-річної жінки, яка вирішила нанести собі на ногу черговий малюнок.


Приблизно через тиждень після процедури жінка звернулася за допомогою до лікарів. Вона скаржилась на сильні болі в стегні та коліні. Знеболювальні засоби не допомагали навіть через дев’ять місяців після початку прийому. Це насторожило медиків. Вони вивчили історію хвороби молодої шотландки більш уважно і прийшли до висновку, що у пацієнтів з ослабленим або пригніченим імунітетом татуювання можуть викликати хронічне запалення м’язів.


Виявилося, що за два роки до татуювання молодій жінці пересадили легені, після чого вона була змушена постійно приймати пігулки, що пригнічують імунітет. Ослаблення імунітету дивним чином вплинуло на тату. Частинки фарби не залишилися в шкірі, а почали поширюватися по м’язам і викликали хронічні запалення, які призвели до хронічної слабкості, тяжкості в ногах і завдавали жінці постійний дискомфорт і нестерпні болі.


Лікарі прописали пацієнтці фізіотерапевтичні вправи для зміцнення м’язів, але позбутися від больових відчуттів вона змогла лише через три роки. Не до кінця ясно, що саме спровокувало подібну реакцію, так як тату-салони використовують різні голки, барвники, проте не існує норм, які б регламентували їх діяльність. Після цього випадку британські лікарі порадили утримуватися від татуювань людям з ослабленим або пригніченим імунітетом.

4 views0 comments

Comments


bottom of page