top of page
Writer's pictureРостислав Пелех

Цікаві факти про стоматологію


Технологія виготовлення штучних керамічних зубів була винайдена в 19 столітті. А до цього для зубних протезів використовували зуби солдатів , які були вбиті під час битви. Після громадянської війни в США цілі бочки зубів отримували стоматологи .

Приблизно 13 тонн золота в рік використовують стоматологи Америки для того , щоб виготовити зубні протези , мости і коронки.


Якщо ви правша , то і їжу пережовуєте на правій стороні щелепи. А якщо ж лівша , то , відповідно, на лівій стороні.


У Китаї існує національне свято , назва якого перекладається як «День любові до своїх зубів ». Це свято влаштовують для того , щоб привернути багатомільйонне населення до збереження здорових зубів і ясен. Свято це проходить щороку 20 вересня.

Якщо , наприклад , один зуб відсутній у одного з однояйцевих близнюків , то цілком імовірно , що такої ж зуба буде не вистачати і у другого .


Найпершими стоматологами були етруски . Ще в 7 столітті до н.е. вони вирізали штучні зуби із зубів ссавців. Вони знайшли спосіб виготовляти так само мостовидні протези , які виявилися досить міцними для того , щоб пережовувати їжу.

На Британських островах не так давно найпопулярнішим подарунком на весілля були … зубні протези. Не зрозуміло з яких причин , британці вирішили , що все одно досить скоро втратять зуби і тому вирішили прискорити процес з видалення зубів у молодому віці.


Стоматологи середньовіччя вважали , що для того , щоб зуби не руйнувалися , необхідно їх полоскати відваром з собачих зубів у вині. Так вони рекомендували прив’язати до щелепи жабу для того , щоб зміцнювалися зуби , які хитаються .

Проводилися дослідження, в результаті яких стало відомо , що до складу шоколаду входить какао- порошок. Саме він містить якісь речовини , які не дозволяють утворюватися карієсу.


У середніх віках , для того , щоб полегшити біль в яснах , їх натирали зубом людини , які помер насильницькою смертю.

52 views0 comments

Comments


bottom of page