top of page
Writer's pictureURC Radio

Рослини спілкуються між собою: цікавий факт


Чи знаєте ви, що рослини можуть спілкуватися між собою і навіть з деякими тваринами? Як говориться в журналі «Діскавер», дослідники у Нідерландах помітили, що коли лімську квасолю обсідає павутинний кліщ, вона виділяє хімічну речовину, яка сповіщає про лихо та приваблює інших кліщів, котрі пожирають паразитів. Подібна реакція характерна й для інших рослин. Якщо кукурудзу, тютюн чи бововник захоплює гусінь, ці рослини виділяють у повітря речовину, яка приманює ос — запеклих ворогів гусениць. Одна дослідниця сказала: «Рослини не лише видають інформацію: «Я у небезпеці!», вони конкретизують, що саме їм загрожує. Справді, вражаючі й надзвичайно складні процеси».

Обмін інформацією між рослинами викликає справжнє захоплення. Згідно із повідомленнями журналу «Діскавер», дослідники «зауважили, що верба, тополя, вільха і береза спілкуються з деревами свого виду. Таке ж спілкування помітили і серед паростків ячменю. Коли цим рослинам завдає шкоди гусінь, грибок, борошниста роса [чи] павутинний кліщ… вони виділяють хімічні речовини, які викликають захисну реакцію у здорових рослин, що ростуть неподалік». На таке попередження реагують також рослини інших видів.

Отож, коли рослині загрожує небезпека, вона сама дбає про свій захист. Рослини виділяють токсини, які вбивають комах, або речовини, що перешкоджають чи взагалі припиняють здатність шкідників перетравлювати їжу. Можливо, завдяки подальшим дослідженням у цій захопливій галузі будуть зроблені якісь відкриття, що згодом знадобляться в сільському господарстві.


8 views0 comments

Comments


bottom of page