top of page

ТОП-10 : Найщасливіші країни світу 2019


Рейтинг щастя на планеті – питання, яким завідує спеціальний підрозділ ООН. Щоб опублікувати цей рейтинг у 2019 році він почав проводити опитування ще три роки тому. Пересічних людей просили оцінити своє життя за 10-бальною шкалою. Так мешканці кожної країни самостійно визначили її місце у рейтингу!

Запитували потенційних щасливчиків про 6 речей: свободу, великодушність, тривалість життя, соціальну підтримку, корупцію і гроші.

Україна посіла 133 сходинку із 154, а перший десяток здебільшого зайняли країни Західної та Північної Європи.

10. Австрія

Австрія з’явилась у ТОП-10 після того, як її столицю визнали кращим містом для життя. Досі цю позицію Глобального індексу комфортного проживання займав Мельбурн. Разом з ним з першої десятки рейтингу вибула й Австралія, поступившись не просто Відню, а всій Австрії.

Соціальна підтримка і громадянські свободи – основа «австрійського щастя». Тут майже немає безробітних, а середня зарплатня сягнула 3,5 тисячі євро. Витрачати їх у країні, де панує порядок – цілком безпечно. Тож австрійці не соромляться розповідати про своє благополуччя.

9. Канада

Велика і багата Канада ощасливила громадян довгим віком. Приємно прожити його там, де на квадратний кілометр пейзажу зустрічається зовсім небагато людей. Розвинена торгова мережа дозволяє канадцям отримувати все необхідне, а гнучка соціальна політика – почуватись безпечно.

У 2019 році цей гігант Північної Америки зробив величезний крок у рейтингу найщасливіших країн: з 11 місця одразу на 9.

8. Нова Зеландія

Невелика країна, зусібіч оточена Тихим океаном – сама природа підштовхує остров'ян до єднання і взаємодопомоги. Саме ці якості суспільства Нової Зеландії закріпили її на 8 місці в ТОП-10. Випробувані нещодавнім землетрусом і терактами, мешканці країни довели силу спілки. Щастя по-новозеландськи – це спокій і підтримка.

7. Швеція

Тут живуть довго й щасливо. Перше доведено середньою тривалістю життя у майже 83 роки. Друге – стрімким просуванням у рейтингу. Швеція збільшує показники щастя, подолавши 4 сходинки за рік!

6. Швейцарія

Не можна сказати, що 6 місце в рейтингу потішило швейцарців. Адже ще кілька років тому їхня країна тримала першість! Цьогоріч Швейцарію знову обігнали, та це не позбавило її простого людського щастя: малих податків і великих років життя. Місцеві довгожителі насолоджуються квітучою економікою та кращою у світі медициною.

5. Нідерланди

Свобода і достаток – цього для більшості нідерландців досить, щоб почувати себе вельми щасливими. Країна відома не лише ліберальними законами, а й ненапруженим темпом життя. Мешканці світового лідера з експорту сільськогосподарських продуктів, живуть без поспіху і зі щасливою посмішкою на обличчі.

4. Ісландія

Без постійної армії та гендерної різниці в оплаті праці – острів Ісландія далекий і від зовнішніх нападників, і від внутрішніх стереотипів. Найбільш миролюбна країна півночі відома принципом рівності. Усі громадяни рівні перед законом і між собою. Щастя такому положенню додають низькі податки і на диво доступні освіта й медицина.

3. Норвегія

Завсідник перших позицій ТОП-10 цьогоріч зайняв третю сходинку. Проте, й на 3 місці скандинавам живеться непогано. Рівність і благополуччя – ось завдяки чому щасливим почувається все населення Норвегії. Держава також дбає про особисте щастя громадян: оплачувану відпустку по догляду за дитиною тут отримують і мама, і тато.

2. Данія

Не просто щаслива, а й одна з найбільш безпечних країн світу! Робоча культура Данії дозволяє будувати кар’єру, не завдаючи шкоди сім’ї. Розрив між багатими і дуже багатими громадянами доволі невеликий. Саме тут в ужитку слово «хюгге», що означає відчуття комфорту і благополуччя.

1. Фінляндія

У цій країні не тільки поєднали радощі попередніх номінантів, а й домоглись неухильного зростання індексу щастя!

120 views0 comments

Comments


bottom of page