top of page
Writer's pictureРостислав Пелех

"Невелика забудькуватість добре"- кажуть науковці


Припиніть картати себе за те, що постійно забуваєте, куди поклали ключі та не можете згадати більше чотирьох рядків з віршів Шевченка. Ці невеликі провали в пам’яті є корисними, більше того, необхідними для вашого мозку.

Результати дослідження, опубліковані в науковому журналі Neuron, підтверджують, що забування інформації не є свідченням збоїв роботи мозку. Навпаки, часткове стирання інформації з пам’яті допомагає мозку працювати краще. Головна його мета полягає не в тому, аби фіксувати всі без виключення подробиці вашого життя. Його пріоритетом є формування зважених рішень у майбутньому.

Оскільки мозок пропускає крізь себе величезні потоки інформації щодня, спроба запам’ятати абсолютно все призвела би до швидкого перенавантаження. Для прийняття кожного рішення довелось би проводити аналіз величезної кількості несуттєвих дрібниць. Як пояснює Блейк Річардс, доцент кафедри біології Університету Торонто та співавтор дослідження, щоб запам’ятовувати дійсно важливі речі, мозку доводиться ігнорувати другорядну інформацію.

«Мозку необхідно забувати неважливі подробиці та зосереджуватись на речах, які допоможуть приймати рішення в реальному світі,» – стверджує Річардс. Отже, не виніть себе, коли не можете допомогти дітям з домашньою роботою з математики. Якщо останній раз ви розв’язували рівняння ще в школі, не дивно, що ваш мозок відкинув знання алгебри як неважливе. Він активно позбувається неважливої інформації.

«Нейрони гіпокампу – частини мозку, яка відповідає за пам’ять – заохочують мозок до забування», – стверджує Пол Френкленд, співавтор дослідження, доцент Університету Торонто та старший науковий співробітник відділення неврології та психічного здоров’я Дитячої Клініки Торонто, яка є другою за величиною у світі педіатричною лікарнею, що займається проведенням наукових досліджень.

6 views0 comments

Comments


bottom of page