top of page

Вони покращують пам'ять: 10 цікавих фактів


1. Повторення з затримкою.

Ця стратегія задіє вашу робочу пам'ять, ту частину вашого мозку, яку ви використовуєте, щоб, наприклад, складати числа в голові. Вчені досліджували те, наскільки довго щось залишатиметься у вашій робочій пам'яті, перш ніж почне зникати і виявили, що спогад зникає приблизно через 18 секунд.

2. Система асоціацій.

Система асоціацій людського тіла є одним з найдивніших методів виклику пам'яті, але вона добре працює для багатьох людей і дослідники підтвердили, що вона є ефективним способом збереження і виклику важливої інформації.

3. Фокусування.

Хоча цей спосіб може здатися елементарним, багато студентів зазвичай слухають музику або дивляться телевізор під час занять, і не думають, що це насправді негативно впливає на їх здатність щось завчити. Дослідники вивчили цю поведінку і виявили, що вона істотно погіршує здатність запам'ятовування інформації.

4. Зв'язування.

Ще одним корисним методом є зв'язування декількох пунктів у списку. Це особливо корисно, якщо ви намагаєтеся згадати речі, які абсолютно не пов'язані одне з одним, як-от список покупок.

5. Ключові слова.

Метод ключових слів це дуже корисний трюк, особливо для запам'ятовування слів іноземною мовою. Цей метод був протестований у навчанні та виявився досить ефективним. Для використання цього методу, візьміть звук, який ви вже знаєте з нового слова і використовуйте його як ключове слово, щоб візуально зв'язати з ним нове слово, яке ви вивчаєте.

6. Метод геометричних місць.

У методу геометричних місць є більше однієї назви або форми: його ще називають методом "Подорожі" та методом "Римської Кімнати" і, швидше за все, він був уперше винайдений римлянами. Проте, всі форми цього мнемонічного пристрою працюють за тим же загальним принципом.

7. Розбивка на шматки.

Вичерпні дослідження показали, що кількість елементів, які можна тримати в робочій пам'яті в будь-який момент часу варіюються від п'яти до дев'яти (у середньому сім). Спочатку може здатися, що в цьому немає ніякого сенсу, адже в номерах телефонів буває по 10 цифр, і ми можемо тримати їх у нашій робочої пам'яті пристойний проміжок часу.

8. Обстановини.

Коли будучи дитиною, ви забували або втрачали щось, ваша мати, ймовірно, говорила вам повернутися в те місце, де ви пам'ятали, що тримали цю річ в руках. Виявляється, згідно з науковими дослідженнями наші матері мали рацію. Це явище називається контекстно-залежна пам'ять. Через те, що ваші сигнали для виклику спогаду будуються на основі сенсорної інформації, яку ви відчуваєте в цей час, чим краще ви зможете відновити точний набір сигналів, тим більше у вас шансів отримати повний спогад.

9. Музика.

Одними з найважчих речей для запам'ятовування, є довгі рядки тексту, але не переживайте - дослідження показало, що накладення тексту на музику є ефективним способом поліпшення запам'ятовування.

10. Запах.

Дослідники вважають, що запах є найбільш потужним пристроєм для виклику пам'яті з усіх можливих, особливо якщо необхідно викопати глибоко приховані спогади. Причиною цього є те, що в той час як для більшості чуттів потрібно пройти через інші частини мозку до того як вони досягнуть пам'яті, ніс може обійти це і проникнути безпосередньо в центр пам'яті, що робить його надзвичайно корисним для виклику спогадів.

17 views0 comments

Comments


bottom of page