top of page

#НовиниЩогодини(10/30/19)


Політика

-Свідок розмови президентів США й України дав свідчення в Конгресі

Стенограма скандальної розмови президентів США і України не дослівно точна, Дональд Трамп ще чіткіше наполягав: Україні конче необхідно відкрити слідство проти родини його опонента на наступних виборах Джо Байдена. Про це Конгресу на слуханнях повідомив посадовець Білого дому - Александр Відман, перший свідок у справі імпічменту, який на власні вуха чув цю телефонну розмову.

Економіка

-З 5 листопада українці зможуть купувати валюту в необмеженій кількості

Національний банк України з 5 листопада скасовує обмеження за сумою на купівлю валюти та банківських металів для фізичних осіб. Також припиняє діяти вимога щодо подання до банків документів, які підтверджують підстави для проведення операцій з купівлі безготівкової валюти. Нагадаю, цього року Нацбанк скасував понад 30 валютних обмежень, зокрема й для населення завдяки "лібералізації валютного законодавства та зміцненню макрофінансової стабільності».

Реформи в Україні

-В Україні запровадили штрафи за перевезення дітей в автомобілі без автокрісла

За перевезення дітей без автокрісел тепер штрафуватимуть. Відповідні зміни до законодавства ухвалив український парламент. Стягуватимуть за порушення 510 гривень (це близько 20$). За друге - 850 грн. (34 $). Перевозити в машині дітей до 12 років або ж нижчих за 145 сантиметрів без автокрісел не можна було й раніше, утім, за це не штрафували. За даними дослідження, в Україні власники автівок використовують дитячі крісла лише для 12% дітей віком до 6 років та майже ніколи для старших дітей.

Соціум

-Українська школа в США набрала рекордну кількість учнів

У Сан-Франциско школа українознавства набрала рекордну кількість учнів – 55. Школа розмістилась у приміщенні храму і має 3 класи: 3-й, 5-й і підготовчу групу. На постійній основі працюють 12 вчителів, більшість з яких мають педагогічну освіту, повідомляє Голос Америки. Серед предметів, які вивчають діти: українська мова, історія та традиції України. Навчальний заклад 2014 року заснувала українська громада у Сан-Франциско за підтримки місцевої церкви. Загалом у США близько 40-ка шкіл українознавства різних форм.

Технології

-У США представили «розумні» окуляри, які не дають відволіктися

Американська компанія Narbis представила “розумні” окуляри, які дозволяють краще концентрувати увагу, затемнюючи лінзи. Допомогають це робити три датчики: за вухами і на голові користувача. Коли пристрій фіксує зниження концентрації, лінзи починають затемнюватися. Водночас у людей, які сконцентровані на виконанні завдання, лінзи навпаки освітлюються. Користуватися ними можна дорослим і дітям 2-3 рази на тиждень протягом півгодини. Ціна пристрою становить 690$.

США, Ілліной, Чикаго

-У Каліфорній не вщухають лісові пожежі

Національна погодна служба США вперше в історії оголосила в Південній Каліфорнії червоний прапор загрози через лісові пожежі. Вони тривають вже тиждень і пожежникам поки не вдається приборкати полум'я через погодні умови - сильні вітри, температура повітря і низька вологість - ідеальні для займань. Вогонь охопив територію у понад 200 гектарів і знищив десятки будинків. За останні кілька днів евакуювали майже 200 тис. людей. Свої домівки терміново залишають і голлівудські зірки серед них актор Арнольд Шварценеґґер, баскетболіст Леброн Джеймс та режисер Курт Саттер.

Мистецтво, культура і шоу-біз

-Jah Khalib представив дует з MARUV

Казахський реп-виконавець Джа Каліб, який днями представив спільну двомовну україно-російську композицію з Джамалою, потішив прихильників ще одним дуетом з українською співачкою. Цього разу він записав трек "По льду" з MARUV. Шанувальники зірок вже оцінили новинку і у коментарях під відео пишуть, що вона вийшла незвичайною за звучанням для обох виконавців .

Погода

У середу в Україні мінлива хмарність, без опадів, лише у південних, східних областях та в Криму вночі місцями невеликий дощ. Вночі у західних та північних областях заморозки. Вдень температура повітря 5-10° за Цельсієм з позначкою «плюс». У Чикаго хмарна погода з дрібним снігом зранку і дощем у другій половині дня. Денна температура +3 -+5° вище нуля.

3 views0 comments

Comments


bottom of page