top of page
Writer's pictureРостислав Пелех

Як музика впливає на нас: те, що Ви раніше не знали


Чому музика впливає на нас

МУЗИКА та мова характерні лише людям. Важко уявити собі світ хоча б без одного з цих дарів. «Мова й музика притаманні всьому людському роду»,— говориться у книжці «Музичний розум» (англ.). Вони є виявом нашої потреби у спілкуванні. Тому про музику, як і про мову, можна сказати що, коли вона «промовляє», наші почуття «слухають».

Як і чому музика промовляє до наших почуттів? Щоб відповісти на ці запитання, потрібно розглянути: 1) музичні елементи і те, як мозок їх обробляє; 2) наше походження й психічний склад, від яких залежить реакція на музику, та 3) мову, яка теж може впливати на нашу реакцію.

Основні елементи музики

Різноманітні особливості музики часто називають «основними елементами музики». Одним із них є тембр музичного інструмента. Наприклад, про валторну кажуть, що вона дуже «поважна», або важка, і її звук значно відрізняється від «гордої» труби. І хоча вони обидві належать до однієї сім’ї, або групи, духових інструментів, кожна з них створює обертони, тобто гармонійні призвуки, різної сили. Власне завдяки ним усі інструменти мають свої неповторні «голоси». Композитори використовують ці особливості, щоб створити певні звукові ефекти й розбудити почуття слухачів.

Мабуть, перший музичний елемент, з яким ми ознайомлюємося,— це ритм. І відбувається це знайомство, швидше всього, ще в утробі матері, коли ми слухаємо її серцебиття. Кажуть, що реакція на музичний ритм може бути підсвідомо спричинена нашим власним серцебиттям або навіть диханням. Тому, напевне, не випадково більшість людей віддає перевагу музичному темпу 70—100 ударів на хвилину, що відповідає середній частоті серцебиття здорового дорослого. Принаймні таке припущення робиться в журналі «Навики сприймати й рухатись» (англ.).

Гармонія, дисонанс і мелодія

Гармонія породжує приємні звуки, а дисонанс ріже вухо. Але чи відомо вам, що ці елементи доповнюють один одного в музиці? У музичному творі, який звучить дуже гармонійно, є, мабуть, більше дисонансу, ніж здається. Постійна взаємодія гармонії та дисонансу створює майже непомітне пульсуюче наростання напруги, яка знаходить розв’язку в наших почуттях. Такі ніжні переливи музики приносять заспокоєння. Що ж до немилозвучних мелодій, то вони можуть викликати неприємні почуття і навіть роздратувати, подібно як шкрябання нігтем по шкільній дошці або тертя пінопластом по склі. Однак твір, побудований суто на гармонії, звучить досить нудно.

Згідно з деякими джерелами, мелодія — це милозвучно укладена послідовність окремих звуків. Саме слово походить від грецького ме́лос, що означає «пісня». За словниками, мелодією називають чарівну музику, будь-який приємний звук.

Музика, слова і ви

Деякі фахівці вважають, що музика впливає на усіх слухачів майже однаково. Проте, на думку інших, реакція на мелодію чи пісню відображає душевний стан особи у дану хвилину або ж те, що вона пережила в минулому. Доказ правдивості цього можна побачити, коли людина, у якої помер хтось близький, чує певну пісню, скажімо, у місці поклоніння. Пісня може воскресити в неї спогади й викликати сум або навіть сльози. Інші ж співатимуть цю саму пісню з радісним серцем.

Розгляньмо також вищеподаний опис валторни та труби. Ви, можливо, не погодитесь, що валторна звучить поважно. На ваш погляд, її звук бадьорий і веселий, а от голос труби, навпаки, більш глибокий. У кожному з нас є унікальне джерело емоцій, яке під дією музики може прокинутись і заграти. Тому-то ми й реагуємо на неї притаманним лише нам чином.


11 views0 comments

Comments


bottom of page