top of page
Writer's pictureРостислав Пелех

Якого коляру небо на марсі?


Якщо подивитися на фотографії з поверхні Марса, зроблені різними апаратами, що побували на цій планеті, то можемо побачити, що на більшості з них вигляд неба на цих фотографіях відрізняється. Це зумовлено різними “погодними умовами” і використанням різних фільтрів для покращення якості зображень. Але як же виглядає марсіанське небо насправді?

Спочатку коротенько розглянемо чому ми на Землі бачимо блакитне небо. Це пояснюється тим, що сонячне проміння розсіюється в атмосфері. Світло з короткою довжиною хвилі розсіюється біль інтенсивно. А синій – це короткохвильовий спектр світла. На світанку і при заході сонця механізм трохи інший – сонячне світло падає під більшим кутом і проходить більший шлях в атмосфері, ніж вдень. Проміння синього спектру розсіюються в районі входу в атмосферу, а до нас доходять більше червоні відтінки.

На Марсі все навпаки, тобто вдень небо червонувато-рожево-коричневе, а от коли сонце сідає, воно голубе. Але там в атмосфері відбуваються інші процеси. Червоні і коричневі відтінки марсіанського неба вдень зумовлені великою кількістю оксиду заліза в атмосферному пилу.При цьому, чим сильніші вітри на планеті і чим більше пилу, тим більш насиченим буде колір неба. В спокійну ж погоду його колір стає більш ніжно-рожевим.


18 views0 comments

Comentários


bottom of page