top of page
Writer's pictureURC Radio

МОЗОК НЕ ЙДЕ НА ПЕНСІЮ ЗА ВІКОМ


Мозок починає працювати на повну силу у віці 60-80 років. Пік інтелектуальної активності людини припадає приблизно на 70 років, коли мозок починає працювати на повну силу. Згодом в головному мозку збільшується кількість мієліну – речовини, яка змушує сигнал швидше проходити між нейронами. За рахунок цього загальна інтелектуальна сила мозку збільшується до 3000% в порівнянні зі середнім показником. А пік активності виробництва мієліну припадає на 60-80 річний вік.

Якщо до 60 років між двома півкулями головного мозку існує строгий розподіл функцій, то після 60 років людина може використовувати обидві частини мозку одночасно, регулюючи їх включення легким нахилом голови в ту або іншу сторону. Це дозволяє вирішувати значно складніші завдання.

Вчені відібрали добровольців різних вікових груп і попросила їх відповісти на ряд тестів різного рівня складності. Виявилося, що люди старшої вікової категорії (60-75 років) набагато простіше і швидше вирішують найскладніші завдання. Молодші учасники експерименту, в критичних ситуаціях, при вирішенні складних завдань, намагалися вирішувати їх прорахунком всіх можливих варіантів, що, врешті-решт, приводило до плутанини. У той час, як ті, кому було за 60, з дивовижною точністю вибирали два-три альтернативні варіанти що приводили їх до єдино правильного рішення.

Професор Мончі Урі з Монреальського Університету вважає, що «мозок літньої людини вибирає найменш енергоємний шлях, скорочуючи непотрібні і залишаючи тільки правильні варіанти вирішення завдання».

Поряд з цим, позначається і життєвий досвід літніх людей, отриманий протягом всього життя. Вони менш схильні до сум’яття через незвичайну або емоційну інформацію, ніж молоді люди. Як заявив професор Університету Каліфорнії Діліп Джейст, «мозок людини, за плечима якої десятиліття життя, менш імпульсивний та більш раціональний».

Саме це ми і називаємо мудрістю – суміш знань і підсвідомого досвіду дозволяють приймати швидкі і єдино правильні рішення.


5 views0 comments

Comments


bottom of page