top of page

Міфи про особисті фінанси


1. Хороша зарплатня дорівнює фінансовому благополуччю

Поширеною є думка, що людям з хорошою зарплатнею не треба перейматися через витрати та думати про завтрашній день. Однак, навіть хороші прибутки не гарантують, що людина не потрапить у скрутну фінансову ситуацію. Якщо не слідкувати за тим, аби витрати не були більшими за доходи, не вести бюджет та не керуватися фінансовим планом, фінансова стабільність постійно перебуватиме під загрозою. Не влізати в борги мало, слід ще пам’ятати про необхідність мати резервний фонд на випадок непередбачуваних обставин, наприклад, якщо втратите роботу чи не зможете якийсь працювати. Хороша зарплатня – це тільки одна з цеглинок, що формують фінансове благополуччя.

2. Все налагодиться саме собою

Якщо сповідуєте принцип «якось воно буде», цілком ймовірно, що за кілька років вам доведеться усвідомити, що ви ані на крок не наблизились до здійснення своїх життєвих цілей. Якщо не будете активно планувати своє майбутнє та готуватись до великих життєвих подій, врешті-решт, коли вони настануть, ви виявитесь зовсім не готовими. Скажімо, не зможете купити житло, коли прийде час заводити власну сім’ю, або ж влізете в борги, які стануть на заваді здійсненню інших планів. Оцініть свою теперішню фінансову ситуацію, підготуйте фінансовий план на наступні кілька років та слідуйте йому. Таким чином, ви зможете насолоджуватись молодістю і, разом з тим, просуватись вперед у фінансовому плані.

3. Ведення бюджету – нудна і неефективна справа

Ще один поширений міф: ведення бюджету вимагає багато зусиль, і в результаті не надто допомагає поліпшити фінансове становище. Так, перші кілька місяців вам, швидше за все, доведеться прикладати більше зусиль, плануючи витрати, однак потім ви отримаєте стратегічний план, якого можна буде притримуватись постійно. Більшість людей полишають спроби ведення бюджету за місяць-два, оскільки не бачать від нього реальної користі. Однак, саме він допоможе перестати постійно хвилюватись, чи вистачить вам грошей до зарплати, та дивуватись, куди діваються всі ваші доходи. Наявність продуманого бюджету допоможе значно швидше досягти поставлених цілей. Вести його слід усім, незалежно від рівня доходів.

4. Я ще встигну почати заощаджувати

Сучасна молодь рідко замислюється про старість та вихід на пенсію. Хтось розраховує на грошову допомогу від держави, інші вважають, що в них ще є багато часу аби подумати над цим питанням. Однак, більшість може розраховувати хіба що на мінімальну пенсію, якої ледве вистачатиме тільки на найнеобхідніше. Отож, якщо не хочете в старості зводити кінці з кінцями, варто починати заощаджувати якнайшвидше. До того ж, якщо думаєте, що в зрілому віці легше буде виділити кошти для заощадження, оскільки займатимете більш високу посаду і відповідно матимете вищі доходи, врахуйте, що тоді у вас вже, швидше за все, буде сім’я, а отже і витрати будуть більшими. Тому важливо вже зараз вводити у звичку відкладати частину коштів на потім.

5. Кредити – це зручно та абсолютно безпечно

Усміхнені представниці банків розповідають з екранів телевізорів як легко і швидко у них можна оформити кредит під вигідний відсоток або ж відкрити кредитну картку з великим лімітом; а вітрини магазинів пістріють пропозиціями придбати товар з розтермінуванням платежу на рік, два чи навіть більше. Так, іноді такі пропозиції дійсно є чи не єдиним виходом, скажімо, якщо несподівано зламався холодильник , а повної суми на придбання нового у вас наразі немає; або ж якщо терміново необхідні гроші на лікування чи оплату навчання. Однак, якими б не були причини вашого рішення оформити кредит чи розстрочку, завжди уважно читайте умови договору, який підписуєте, (особливо те, що написано дрібним шрифтом) і пам’ятайте про підводні камені: відсотки по кредиту, пеню за прострочені платежі та небезпеку того, що ви можете опинитись в ситуації, коли не матимете змоги сплачувати борг.

10 views0 comments

Commentaires


bottom of page