top of page
Writer's pictureURC Radio

Чому епідемії грипу відбуваються взимку?


Практичного кожного року взимку ми чуємо про чергову епідемію грипу. Але чому це відбувається саме взимку? Що про це говорять учені?

До недавнього часу пояснення епідемій грипу саме взимку зводилося до поведінки людей. Взимку ми більше часу проводимо в приміщенні – отже, в більш тісному контакті з іншими людьми, які свого часу можуть бути розно́щиками вірусу грипу. Також ми частіше користуємося громадським транспортом, де нас також можуть оточувати інфіковані пасажири. В результаті, вважали вчені, ризик підхопити інфекцію значно збільшується, а отже і ймовірність розвитку епідемії.

Ще одне поширене пояснення стосувалося фізіології людини: в холодну погоду захист організму від інфекцій зменшується. Короткими зимовими днями менше сонячного світла, і в організмі зменшуються запаси вітаміну D, який допомагає зміцнювати імунну систему. Таким чином ми стаємо більш уразливими для інфекцій.

Крім того, коли ми вдихаємо холодне повітря, кровоносні судини в носі звужуються, щоб захистити організм від втрати тепла. А це, у свою чергу, заважає білим кров’ним тільцям (“солдатам”, які борються з інфекцією) дістатися до слизової оболонки носа і знищити непрошених гостей. В результаті вони безперешкодно потрапляють в організм.


8 views0 comments

Comments


bottom of page