top of page
Writer's pictureURC Radio

Fresh Daily News (Новини українською) - 05/18/2021

Updated: May 18, 2021


Політика

США та Данія занепокоєні діями Росії в Арктиці

Сполучені Штати та Королівство Данія поділяють занепокоєння, через збільшення військової присутності Росії в Арктиці, про це заявив речник Держдепу, під час візиту держсекретаря США Ентоні Блінкена до Данії. США також привітали нещодавнє рішення Данії інвестувати 245 мільйонів доларів в оборону Північної Атлантики та Арктики. США вбачають «регіон Арктики як вільний від конфлікту, де країни діють відповідально і де економічний розвиток та інвестиції відбуваються тривало, прозоро і з повагою до навколишнього середовища та культури корінних народів», - йдеться в заяві. Після Данії, Блінкен відвідає Ісландію, де візьме участь у засіданні міністрів арктичних країн. В Ісландії також запланована зустріч Блінкена з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим.


Економіка

США та ЄС розпочали переговори щодо митних тарифів, запроваджених за президентства Дональда Трампа

США та ЄС розпочали переговори, щоб «до кінця року напрацювати рішення» щодо надлишкових потужностей у галузі виробництва сталі, йдеться у спільній заяві торговельних представників обох сторін, виданій в понеділок. США в червні 2018 року, за часів президентства Дональда Трампа, запровадили додаткове мито обсягом 25% на поставки сталі з Європи а також 10% додаткове мито на поставки алюмінію, з міркувань національної безпеки. Європейський Союз оскаржив рішення в Світовій організації торгівлі і запровадив тимчасове додаткове мито на експорт зі США. ЄС також планував запровадити відповідні мита починаючи з червня цього року, але відклав рішення після початку переговорів. Про це у Twitter повідомив віце-президент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс. Він пояснив рішення ЄС «зусиллями з перезавантаження трансатлантичних відносин».


Соціум

Українських держлужбовців перевірятимуть на знання української

Національна комісія зі стандартів держмови України розпочала апробацію завдань, які стануть основою майбутнього іспиту для чиновників, адже, від 16 липня претенденти на державну посаду мають складати іспит на рівень володіння державною мовою. Як розмовляють державні посадовці - часто ставало анекдотом. Закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної" має поставити у цьому крапку. Усі, хто після 16 липня хоче стати президентом, прем'єром, міністром та іншим держслужбовцем - має сертифікатом підтвердити рівень володіння українською. Екзамен складатиметься з двох частин - письмової та усної. У тесті 44 завдання, на виконання дається одна година. Проходитиме він в спеціальних аудиторіях. Після - видаватиметься сертифікат, який діє безстроково.


Авто – мото

Кінець епохи: Mitsubishi випустила останню партію Pajero

Компанія Mitsubishi оголосила про припинення випуску культової моделі позашляховика Pajero, повідомляє Carscoops. Остання партія цього легендарного автомобіля у версії Final Edition зійшла з конвеєра для ринку Австралії. Процес виведення з модельної гами позашляховика почався ще у 2018 році, коли першим конвеєр залишила тридверна версія. У тому ж році автомобіль припинили продавати у Європі. Mitsubishi Pajero дебютував у 1982 році, а нинішня четверта генерація є "довгожителем" та виробляється від 2006 року. У 2019 виготовили останній Pajero для японського ринку, а цієї весни лімітовану серію зберуть для австралійського ринку. Тираж прощальній версії Final Edition складе всього 800 примірників.


США, Ілліной, Чикаго

Чиказький університет потрапив до десятки найкращих у світі

До світової топ-10 найкращих вищих навчальних закладів потрапили п'ять американських університетів. Серед них – Чиказький посів дев’яте місце. Про це повідомляє QS World University Rankings. Массачусетський технологічний інститут отримує перше місце вже дев'ятий рік поспіль. Друге за Стенфордським університетом, Гарвардський нп третьому, Каліфорнійський технологічний інститут посів четверту сходинку. Університети оцінювалися за шістьма різними критеріями, включаючи репутацію в академічному середовищі, цитованість наукових публікацій представників університету, співвідношення кількості викладачів і студентів, ставлення роботодавців до випускників, відносна чисельність іноземних викладачів і студентів.


Діаспора

Як живе у Нью-Йорку кримськотатарська громада

18 травня Україна та світ відзначають 77-мі роковини депортації кримських татар, а також День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу. У Сполучених Штатах мешкає близько 5 тис. кримських татар. Громада проживає в Нью-Йорку та його околицях та має свій культурний центр з мечеттю та школою. Центр купили ще у середині минулого століття. Перші кримські татари почали приїжджати до Нью-Йорка, коли у Крим прийшла радянська влада. Потім багато переїхало вже впродовж Другої світової. Окрім культурного, громада має і активне політичне життя. В Нью-Йорку функціонує Меджліс. Після анексії Криму, багато зусиль членів громади йде на підтримку родин політичних бранців Кремля.


Цікаве

У США розігрують мільйони серед вакцинованих дорослих

Американський штат Огайо роздасть пʼять окремих призів по мільйону доларів серед вакцинованих дорослих у штаті, а серед підлітків розіграють стипендії на навчання. Про це губернатор штату Майк Девайн повідомив у Twitter, а деталі розповідає Fox 19. Розіграш призначений стимулювати американців вакцинуватись від коронавірусу. Конкурс для дорослих від 18 років і старше почнеться 26 травня і відбуватиметься щосереди протягом пʼяти тижнів. Переможець щосереди буде отримувати один мільйон доларів. Кошти на це виділяє Департамент охорони здоровʼя штату. Список імен для розіграшу візьмуть із загальнодоступної бази даних реєстрації виборців. Для перемоги потрібна хоча б одна доза вакцини. Наявність щеплення має підтвердити лікар, за умовами розіграшу потрібно предʼявити карту щеплень як доказ.


Погода

У вівторок, 18 травня, у Чикаго хмарна погода буде триматися до самого вечора, але опадів синоптики не прогнозують. Вдень до +20°С.

В Україні мінлива хмарність та короткочасні дощі, грози, вдень, місцями град та шквали. Вдень +16-21°С.



Новини на #URCRadio виходять за підтримки: - Selfreliance Federal Credit Union






7 views0 comments

Comments


bottom of page