top of page

Fresh Daily News (Новини українською) - 05/13/2022

Updated: May 16, 2022




Політика

Заявку України на членство в Євросоюзі розглянуть у червні – МЗС Франції

У Міністерстві закордонних справ Франції заявляють, що глави держав і урядів Європейського Союзу обговорять заявку України на членство в ЄC у червні. 9 травня Президент Володимир Зеленський повідомив, що Україна заповнила другу частину анкети-опитувальника для отримання статусу кандидата на членство в ЄС. У той же день президент Франції Еммануель Макрон під час виступу в Європейському парламенті, заявив, що нинішні правила ЄС можуть призвести до того, що процес вступу до Євросоюзу для України триватиме кілька років або десятиліть. У зв'язку з цим він запропонував побудувати ширшу політичну спільноту демократичних держав довкола ЄС.


Світ

Уряд Фінляндії планує оголосити про офіційний намір приєднатися до НАТО

Міністр закордонних справ Фінляндії Пекка Хаавісто заявив, що уряд його країни планує в неділю опублікувати другу «Білу книгу» з наміром приєднання країни до Північноатлантичного альянсу. Про це він сказав у четвер під час брифінгу в Гельсінкі, повідомляє СNN. «Вперше в історії більшість фінів підтримують членство в НАТО», – зауважив міністр. Він пояснив, що вторгнення росії в Україну «дуже змінило ландшафт безпеки в Європі», так само це внесло корективи й у громадську думку Фінляндії щодо членства в НАТО. Ця пропозиція буде винесена на парламентське голосування. Як зазначив Хаавісто, «важливо пройти належні парламентські дебати».


Війна РФ проти України

Україна закликає Радбез ООН евакуювати поранених воїнів з "Азовсталі"

Постійний представник України при ООН Сергій Кислиця закликав Раду Безпеки та генерального секретаря ООН Антоніу Гутерреша продовжити евакуацію поранених українських захисників із заводу "Азовсталь" у Маріуполі. За його словами, чимало військових, які перебувають на "Азовсталі", отримали важкі поранення та не мають доступу до необхідної медичної допомоги. Постпред закликав доставити їх у безпечні місця, де їм буде гарантовано право на життя. Він додав, що кількість загиблих серед жителів Маріуполя сягнула близько 20 тисяч, що вдвічі більше, ніж під час Другої світової війни.


Економіка

Україна втратила майже 5 млн робочих місць через війну

За оцінками Міжнародної організації праці, Україна втратила 4,8 млн робочих місць з початку російської агресії. Подальші воєнні дії, призведуть до збільшення кількості втрачених робочих місць до 7 мільйонів. Однак, якщо воєнні дії негайно зупиняться, економічне відновлення може бути швидким і супроводжуватись поверненням до майже 3,5 млн робочих місць. Згідно з оцінками ООН, більше 6 мільйонів українців змушені були полишити Україну через війну. В середньостроковій перспективі українці можуть допомогти в подоланні нестачі робочої сили в Європі.


Діаспора

Канада організує авіарейси для переселенців з України

Канада організує три чартерні авіарейси для перевезення вимушено переміщених українців, повыдомив міністр з питань імміграції Канади Шон Фрейзер. Літаки відправляться з Польщі та прибудуть в Манітобу, Квебек і Нову Шотландію в травні й червні. Ними зможуть скористатися українці, які отримали візу по спеціальній процедурі дозволу на екстрені подорожі (CUAET). “Ці рейси разом із новим фондом “Ukraine2Canada Travel Fund” допоможуть ще більшій кількості українців дістатися до безпеки”, — зазначив Фрейзер. Він також додав, що Канада робить все можливе, щоб підтримати українців до та після прибуття.


Мистецтво, культура, шоу-бізнес

Джамала здобула престижну нагороду від Атлантичної ради США

Від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну співачка Джамала їздить країнами світу, дає благодійні концерти та публічно говорить про звірства, які чинять російські окупанти. Всі зусилля, які робить виконавиця, відзначили в Атлантичні ради США. Співачка отримала нагороду за боротьбу за захист української культури та самобутності під час російського вторгнення. Джамала зазначила, що цей захід дуже важливий, адже там були присутні світові лідері, яким вона мала можливість розповісти про війну, зокрема, про порятунок людей з Маріуполя.


Погода

У п’ятницю, 13 травня, у Чикаго небо буде ясним протягом усього дня. Без опадів. На стовпчиках термометрів до +30°С.

В Україні перед вихідними похолодає. Небо затягнеться хмарами, подекуди дощитимить. Вдень до 22 градусів тепла.



Новини на #URCRadio виходять за підтримки: - Svoboda Express


9 views0 comments

Comments


bottom of page